HOME < PRAKTIJK < APPARATUUR
Apparatuur

Apparatuurnieuws november

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van november bekijken we nieuwe camera’s van Canon en objectieven van Panasonic, Samyang, SIGMA en Tamron.

Apparatuurnieuws november
Canon komt met twee nieuwe camera's, waarvan er eentje speciaal ontwikkeld is voor astrofotografie. Fotograaf: Canon

Canon EOS-1D X Mark III

De sensor van de nieuwe EOS1Dx maakt gebruik van dual pixel technologie. Fotograaf: Canon

Canon heeft een nieuwe professionele spiegelreflexcamera aangekondigd. De EOS-1D X Mark III krijgt een nieuwe, door Canon ontworpen CMOS beeldsensor met Dual Pixel AF. De resolutie van de sensor is nog niet bekend. Bij gebruik van de optische zoeker zal de EOS-1D X Mark III 16 opnames per seconde kunnen maken en in Live View zelfs 20 opnames per seconde. Ook de videospecificaties klinken indrukwekkend: 4K resolutie met 60 frames per seconde. Wanneer de EOS-1D X Mark III op de markt komt is evenmin bekend, maar dat zal allicht op tijd zijn voor de Olympische Spelen van 2020.

Canon EOS Ra

Voor de astrofotografen is de nieuwe ‘EOS Ra’ een optie om te overwegen. Fotograaf: Canon

De Canon EOS Ra is een bijzondere versie van de EOS R systeemcamera voor astrofotografie. Een aangepast infrarood-blokkeringsfilter (IR-filter) laat meer waterstofalfa-licht (Ha) door naar de beeldsensor. Hierdoor kunnen astrofotografen beter interstellaire nevels vastleggen. In een gewone camera blokkeren de standaard UV/IR-filters het IR-licht dat deze nevels hun kenmerkende rode kleur geeft. De EOS Ra bevat een full-frame CMOS-sensor met 30,3 miljoen pixels en de DIGIC 8-beeldprocessor. Hij is vanaf december 2019 beschikbaar met een adviesverkoopprijs van 2.819,99 euro.

Via een adapter kan je de ‘EOS Ra’ zo op je telescoop aansluiten. Fotograaf: Canon

Geïnteresseerd in astro- of nachtfotografie?  Kijk dan ook eens naar onze artikelen over nachtfilters en het Bahtinovfilter.

Panasonic

70-200mm f2.8 voor Panasonic Full Frame. Fotograaf: Panasonic

Panasonic brengt twee objectieven met L-Mount lensvatting uit voor zijn Lumix S systeemcamera’s met full-framesensor. De Lumix S Pro 70-200mm F2.8 O.I.S. (richtprijs 2.799 euro) is een lichtsterke telezoomlens met ingebouwde optische beeldstabilisatie. Deze werkt samen met de beeldstabilisatie in de camerabody om een tot 7 stops langere sluitertijd mogelijk te maken.

Ook voor Full Frame is de nieuwe landschapslens met een bereik van 16-25mm. Fotograaf: Panasonic

De Lumix LUMIX S Pro 16-35mm F4 (richtprijs 1.599 euro) wordt een veelzijdige brede zoomlens die volgens Panasonic een hoge resolutie tot in de hoeken zal bieden, en daarmee voor landschapsfotografie interessant wordt.

Samyang AF 14mm F2.8 RF

Voor de fans van ultra-groothoek presenteert Samyang haar nieuwe 14mm f2.8. Fotograaf: Samyang

Samyang introduceert een ultragroothoekobjectief met autofocus voor camera’s met Canon RF vatting. De Samyang AF 14mm F2.8 RF heeft een beeldhoek van 113,9 graden. De compacte lens past bij de compacte Canon R, Ra en RP camera’s. Het ontwerp bestaat uit 14 lenzen in 10 groepen, waaronder 3 asferische, 1 hoge reflectielens en 2 extra-lage dispersie lenzen. De 7 diafragmabladen zorgen voor een mooie zachte en ronde bokeh. De Samyang AF 14mm F2.8 RF is sinds half november beschikbaar met een adviesverkoopprijs van 725 euro.

SIGMA

De opties voor systeemcamera’s worden steeds groter. SIGMA lanceert nu de 24-70mm DN. Fotograaf: SIGMA

De 24-70 mm F2.8 DG DN is het tweede objectief in SIGMA’s DN (Digital Native) reeks voor systeemcamera’s met full-frame sensor. Het wordt gemaakt met Sony E lensvatting en met de door Panasonic, Leica en SIGMA gebruikte L-mount. Drie asferische lenselementen zorgen ervoor dat aberraties zoals axiale chromatische aberratie en sagitale coma zorgvuldig worden gecorrigeerd. Deze aberraties zijn zeer lastig in de nabewerking te corrigeren. De leverbaarheid en adviesprijs zijn nog niet bekend.

Tamron voor Sony E-mount

En tenslotte heeft Tamron enkele nieuwe prime lenzen voor de eigenaren van een Sony systeemcamera. Fotograaf: Tamron

Tamron brengt drie objectieven met vast brandpunt uit voor systeemcamera’s met de Sony E-lensvatting. De 20mm F/2.8 Di III OSD M1:2 ultragroothoekfotografie, de 24mm F/2.8 Di III OSD M1:2 groothoekobjectief en de 35mm F/2.8 Di III OSD M1:2 standaard zijn een alternatief voor Tamrons zoomobjectieven met E-mount. Ze hebben dezelfde filtermaat van 67mm en adviesverkoopprijs, namelijk 435 euro.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *