HOME < PRAKTIJK < APPARATUUR
Apparatuur

Apparatuurnieuws van december

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl apparatuurnieuws gepubliceerd. In het nieuws van december bekijken we nieuwe camera’s van Leica en Ricoh, objectieven van Tokina en software van Phase One.

Apparatuurnieuws van december
Wanneer je live view niet groot genoeg is dan is er altijd nog de mogelijkheid om een tablet te gebruiken. Fotograaf: Leica

Leica SL2

Dit is de tweede versie van Leica’s spiegelloze systeemcamera met full-frame beeldsensor. De SL2 krijgt een CMOS sensor met 47 megapixels en biedt in-body beeldstabilisatie (IBIS), waardoor cameratrillingen tijdens de opname gecompenseerd worden. Net als de Panasonic S1R heeft de SL2 een multishot-modus waarbij acht opnames samengevoegd worden tot een bestand met een resolutie van ongeveer 187 megapixels.

Verder werd het autofocussysteem verbeterd. Het herkent nu gezichten en kan detecteren of een onderwerp stilstaat of beweegt. De elektronische zoeker is scherper dan die op de voorganger, met een resolutie van 5,76 miljoen beeldpunten. De IP54- certificering van de SL2 wijst op een betere waterafdichting.

De Leica SL2 gebruikt de L Mount lensvatting. Daardoor is de camera bruikbaar met Leica’s eigen SL- en TL-objectieven, maar ook met L-mount objectieven van Sigma en Panasonic. Via adapters zijn ook Leica M objectieven , Leica S middenformaatobjectieven en Leica R analoge objectieven bruikbaar. De Leica SL2 heeft een adviesverkoopprijs van 5.990 euro.

Tokina ATX-I objectieven

 

De nieuwe Tokina ATX-I objectieven, waarvan de 100mm macro ook geschikt is voor Full Frame. Fotograaf: Tokina

Tokina brengt twee objectieven op de markt in de nieuwe atx-i serie. De atx-i 11-16mm f/2.8 CF is een ultragroothoekzoomlens voor spiegelreflexcamera’s met APS-C-sensor. Het is de opvolger van de Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X. De nieuwe versie heeft een verbeterd optisch ontwerp waardoor het voldoet aan de hogere resolutie van moderne APS-C camera’s.

Ook de atx-i 100 mm f/2.8 FF Macro is gebaseerd op een bestaand objectief, de Tokina AT-X PRO D 100mm Macro. Het is bedoeld voor spiegelreflexcamera’s met full-frame sensor, maar kan uiteraard ook gebruikt worden op camera’s met APS-C sensor. Volgens Tokina biedt het ontwerp van het nieuwe macro-objectief een aantrekkelijke en zachte achtergrondonscherpte (bokeh), minimale vertekening en een hoge scherpte.

Ricoh Theta SC2 360

Met een 360 graden camera sta je natuurlijk altijd zelf in beeld. Wordt dit de nieuwe trend voor selfies? Fotograaf: Ricoh

Ricoh Imaging introduceert de Theta SC2, een 360° camera die heel eenvoudig te gebruiken is dankzij automatische instellingen. De SC2 heeft een aantal intelligente opnamemodi, waaronder de ‘Face’-modus, die menselijke gezichten herkent en de huid gladder maakt, en de ‘Night View’-modus voor opnamen na zonsondergang. Hij bevat twee sensoren en twee fisheye-objectieven die samen een 360° beeld van 14 megapixel (foto) of 4K-resolutie (video) vastleggen. De SC2 heeft een adviesprijs van 299 euro.

Capture One Pro 20

Capture One is een krachtig fotobewerkingsprogramma dat zonder abonnement aangeschaft kan worden. Fotograaf: Phase One

Deze raw-ontwikkelaar van Phase One is aan versie 20 toe. De gebruikersinterface werd volledig hertekend, met duidelijkere werkbalkteksten en pictogrammen, en een verbeterde resolutie van miniatuurweergaven. Een verbeterde ruisonderdrukking zorgt ervoor dat kleuren en details behouden blijven op hoge gevoeligheden. De HDR tool geeft meer controle over contrast en tinten. Dankzij geoptimaliseerde selectiegereedschappen is het makkelijker om nauwkeurig laagmaskers te maken. Het selecteren van beelden zou ook tot 50% sneller gaan.

De nieuwe versie ondersteunt recente camera modellen zoals de Canon EOS 90D en M6 II, de Ricoh GR III, en de Nikon Z 50. Capture One 20 kost 349 euro voor een permanente licentie of 24 euro per maand in een abonnementsmodel. Een versie van Capture One die alleen werkt met camera’s van Fujifilm of van Sony kost 149 euro, of 11 euro per maand.

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Guill. op 1 januari 2020 om 16:21

    Ik ben al lang op zoek naar: Hoe ik een tablet kan gebruiken tijdens het fotograferen, omdat live view een te kleine weergave heeft. Ik dacht in het artikel apparatuur van de maand december de oplossing gevonden te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *