Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Apparatuurnieuws van maart

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van maart bekijken we nieuwe camera's en objectieven van Fujifilm, Olympus en Sony.
De Sony FE 20mm F1.8 G, scherp tot in de hoeken. Fotograaf: Albert Dros

Fujifilm X-T4

De nieuwe X-T4 met “in body” stabilisatie. Fotograaf: Fujifilm

Deze X-T4 wordt de eerste X-T camera van Fujifilm met beeldstabilisatie in de camerabody (IBIS). De meer voor video bedoelde X-H1 systeemcamera had al IBIS. Het systeem in de X-T4 werkt echter anders, waardoor de X-T4 kleiner en lichter kon blijven. Volgens Fujifilm levert de beeldstabilisatie een winst van 6,5 stops bij fotograferen uit de hand.

Duidelijke knoppen met een retro look op de X-T4. Fotograaf: Fujifilm

De camera kreeg een 26 megapixel beeldsensor met Fujifilms eigen X-Trans technologie. Het hybride autofocussysteem combineert fasedetectie op de sensor met contrastdetectie. Dankzij een snelle beeldprocessor kan de X-T4 filmen in 4K-resolutie aan 60 frames per seconde. Fotograferen gaat aan 15 (mechanische sluiter) of 20 (elektronische sluiter) beelden per seconde in volledige resolutie, of met 30 fps met een 1,25x crop. De nieuwe accu is goed voor 500 opnames in normale modus. De X-T4 komt eind april in de rekken met een adviesverkoopprijs van €1.799,-

Olympus OM-D E-M1 Mark III

Een compacte lichte systeemcamera met tal van opties, dat is de Olympus OM-D E-M1 Mark III. Fotograaf: Olympus

De heel compacte systeemcamera’s van Olympus worden zeer gewaardeerd door wie graag een lichte fototas meeneemt. De 580 gram zware OM-D E-M1 Mark III-systeemcamera bevat een 20 megapixel beeldsensor in Micro Four Thirds formaat. De ingebouwde beeldstabilisatie levert volgens Olympus 7 stops winst, of 7,5 stops wanneer het objectief ook beeldstabilisatie heeft.
De camera heeft een multishotmodus waarmee je uit de hand meerdere opnames kan maken die samengevoegd worden tot één bestand met resolutie van vijftig megapixel. Bij gebruik van een statief wordt dat zelfs 80 megapixel. Voor astrofotografen is er een nieuwe functie die autofocussen op een sterrenhemel makkelijker moet maken. Deze Starry Sky AF-functie werkt zowel uit de hand als op statief. De OM-D E-M1 Mark III heeft een adviesverkoopprijs van € 1.799,-.

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm

Bij een compacte lichte camera hoort natuurlijk ook een lichte standaardlens (12-45mm). Fotograaf: Olympus

Samen met de OM-D E-M1 Mark III introduceert Olympus een compacte standaardzoomlens. De M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 Pro kan scherpstellen tot op 12 cm afstand met een maximale vergroting van 0,5x. Een ‘ZERO’-coating vermindert overstraling, nevenbeelden en andere aberraties. Het objectief is 70 mm lang, weegt 254 g en is weerbestendig afgewerkt. De M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 Pro gaat € 649,- kosten.

Sony FE 20mm F1.8 G

Met de nieuwe 20mm prime lens van Sony ben je goed uitgerust voor de mooiste landschappen. Fotograaf: Sony

Deze brandpuntsafstand van deze ultragroothoek 20 mm F1.8 lens is ideaal voor weidse landschappen, sterrenhemels en diverse andere projecten. Het ontwerp moet de chromatische afwijking beperken en een hoge beeldkwaliteit van hoek tot hoek garanderen, zelfs bij het grote diafragma van F1.8. De minimale scherpstelafstand bedraaagt 0,19 meter bij een maximale vergroting van 0,2 keer. Dankzij de compacte vormgeving en een gewicht van slechts 373 gram is de lens makkelijk mee te nemen. Het objectief is compatibel met 67mm-filters.
De FE 20mm F1.8 G heeft een adviesprijs van € 1.100,-.

De Sony FE 20mm F1.8 G, scherp tot in de hoeken. Fotograaf: Albert Dros

Wil je graag meer geïnspireerd worden door Albert Dros? Bekijk dan ook eens zijn boek waar hij het maken van WOWscapes uit de doeken doet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: