Menu

Onderdeel van Pixfactory

Argusvlinder telweekend

argusvlinder
Onder- en bovenkant van de argusvlinder is heel verschillend. Fotograaf: Jaap Schelvis

Van 25 tot en met 28 mei aanstaande houden De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor de vierde keer het telweekend argusvlinder. Overal in het land brengen we in kaart of de argusvlinder nog aanwezig is. De resultaten kan De Vlinderstichting gebruiken om de argusvlinder gericht te beschermen.

De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort in Nederland. Maar sinds het midden van de jaren 1990 gaat het niet zo goed. De laatste 25 jaar is de stand van de argusvlinder in ons land met maar liefst 98% gekelderd, zo weten we uit het meetnet dagvlinders. Om gerichte bescherming mogelijk te maken, is het belangrijk een actueel beeld te hebben van de verspreiding van de argusvlinder. Het telweekend is daarvoor een perfecte gelegenheid.

Hoe werkt het?

De eenvoudigste manier om te helpen is door op zoek te gaan naar argusvlinders, bijvoorbeeld in de buurt van je woonplaats. Zoek in een kilometerhok gedurende maximaal een uur alle voor argusvlinder geschikte plekjes af en tel daarbij het aantal mannetjes en vrouwtjes argusvlinder. De resultaten geef je door via het telformulier van De Vlinderstichting, of via Waarneming.nl of Telmee.

Argusvlinders herkennen

Met de zoekkaart is het makkelijk argusvlinders te herkennen. De eerste argusvlinders zijn eind april, begin mei gezien. Ze zijn te herkennen aan de oranje kleur op de bovenkant van de vleugels. Daarop is een fijn patroon van donkerbruine tekening te zien. De oogvlekken op de bovenkant van de achtervleugel zijn zwart en liggen in een oranje vlak. Het mannetje heeft een dikke, horizontale en donkere geurstreep op de bovenkant van de voorvleugel, het vrouwtje mist deze donkerbruin streep.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u