Menu

Onderdeel van Pixfactory

Avond- en nachtfotografie Spelen met duisternis

Als de zon ondergaat hoeft het werk van een fotograaf niet op te houden. Sterker nog, de schemering en de nacht bieden een fotograaf hele nieuwe uitdagingen en perspectieven.
Onweer. Fotograaf: Bas Meelker

De schemering en de nacht geven het landschap een heel ander karakter. Een karakter dat van de fotograaf een andere benadering vergt met een andere techniek en voorbereiding. Maar doe het goed en er opent zich een heel nieuw scala aan foto’s die gewoon wachten om gemaakt te worden. En hoewel het van een fotograaf een andere benadering en techniek vereist, blijft veel ook hetzelfde. Net als bij iedere andere vorm van landschapsfotografie, gelden hier ook dezelfde uitgangspunten als het gaat om voorbereiding, locatiekeuze en compositie. Veel aspecten die wij overdag onder ‘lichte’ omstandigheden gebruiken, nemen we dus mee in de nacht.

Sneeuw bij Winter Welvaart bij de Hoge der A in de stad Groningen.
Sneeuw bij Winter Welvaart bij de Hoge der A in de stad Groningen. Fotograaf: Bas Meelker

Planning en timing

Avond- en nachtfotografie is een vorm van landschapsfotografie die je in principe overal kunt doen. Of het nu een drukke stad is die baadt in het licht, een stil en verlaten dorp of je gaat midden in de natuur aan de slag. De basis voor alles is uiteraard het juiste idee. Zonder idee, zonder een foto in ons hoofd die we willen maken, zijn we aan geluk overgeleverd. Zeker bij avond- en nachtfotografie. Juist daar is het werken vanuit een idee cruciaal. Weten welke foto je wilt maken, bepaalt je locatie, het tijdstip en vooral de omstandigheden die je er bij nodig hebt. Met name die laatste zijn van wezenlijk belang als het gaat om een goede planning en timing.

Skyline van Rotterdam gefotografeerd tijdens een workshop 'City Lights' in Rotterdam.
Skyline van Rotterdam gefotografeerd tijdens een workshop ‘City Lights’ in Rotterdam. Fotograaf: Bas Meelker

Spanning

Maar zonder nu al te veel in te gaan op het hoe en wat, is avond- en nachtfotografie vooral ontzettend leuk om te doen. Het brengt een speciale atmosfeer met zich mee. ’s Avonds of ‘s nachts op pad gaan om te gaan fotograferen ben je wellicht niet gewend. En de nacht brengt natuurlijk ook de nodige ‘spanning’ met zich mee. Wat mij betreft iets om vooral van te genieten. Aan de slag gaan met avond- en nachtfotografie is bovendien ook nog eens interessant omdat de helft van het jaar er meer ‘donkere’ uren zijn dan dat er lichte uren zijn. Als in de winter de zon al om half vijf ’s middags ondergaat, is het jammer om je spullen in te pakken. Je laat simpelweg heel wat bruikbare uren onbenut.

Sony Center - Potsdammer Platz, Berlijn.
Sony Center – Potsdammer Platz, Berlijn. Fotograaf: Bas Meelker

Lezing en workshop

Genoeg redenen dus om eens serieus met avond- en nachtfotografie aan de slag te gaan. Wil jij meer weten over avond- en nachtfotografie? Kom dan naar mijn seminar en workshop tijdens ReisPiXperience op zaterdag 31 oktober. Hopelijk zie ik je daar!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: