Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bart Heirweg in Beeld

Bart Heirweg is Belg, 37 jaar, getrouwd en werkt al weer heel wat jaren als professioneel natuurfotograaf en workshop- en reisleider. Voor de meesten van ons behoeft Bart daarom geen uitgebreide introductie meer.
Bart Heirweg
Zodiac met fotografen verkent de ijsbergen. Fotograaf: Bart Heirweg

Wie is Bart Heirweg?

Bijna geen introductie nodig

Want heb je nog nooit een workshop of een fotoreis bij hem gedaan, dan is de kans groot dat je hem als spreker hebt gezien en gehoord op één van de natuurfotografie-evenementen die in Nederland en België georganiseerd worden. En daar heeft hij al veel over zichzelf verteld.

Ik ben héél graag buiten en dat is ook één van de redenen dat ik van natuurfotografie mijn werk heb gemaakt. Want ik krijg veel energie van buiten zijn. Als ik twee dagen niet buiten kan zijn dan kom ik minder goed in mijn vel te zitten. Met mijn werk als natuurfotograaf ben ik dag in dag uit bezig met dingen waarmee ik bezig wil zijn. Ik heb nooit echt het gevoel dat ik aan het werk ben.

Een meisje genaamd Sam

Bart heeft een druk bestaan, want professioneel fotograaf zijn brengt ook verplichtingen met zich mee. Zijn werkbare dagen worden ingevuld met fotografie-opdrachten, het geven van workshops, het begeleiden van fotografiereizen en burowerk en -onderzoek. “Mijn tijd is meer dan gevuld. Het is zelfs soms zelfs puzzelen in mijn agenda om tijd te maken om te gaan fotograferen. Tijdens fotografiereizen ben ik soms wel drie weken van huis.”

En recent is zijn privéleven drastisch veranderd. Want Bart is trotse papa geworden van een dochtertje, Sam genaamd. “Ik heb geen standaard leven en moet puzzelen om mijn vaderschap hierin te passen. Gelukkig is een groot deel van mijn werkzaamheden al ver van tevoren vastgelegd. Data van workshops en fotografiereizen worden minstens een jaar vooruit gepland. Verder werk ik vanuit huis en kan ik overige taken en dagen flexibel plannen. Er zijn wel meer mensen met een intensieve job en hen lukt het ook om deze met ouderschap te combineren. Wat uiteraard niet betekent dat als ik thuis werk ik de ganse dag kan babysitten. We gaan ook gebruik maken van kinderoppas en grootouders.

De toekomst: bergen beklimmen en genieten

Barts stijl wordt bepaald door sfeer en licht. Vanuit de fotografie bekeken wil hij zeker nog verder groeien. “Ik zie dat ik beter word aan beelden waar ik mijn blik verfijnd heb. Ik wil onderwerpen op een niet voor de hand liggende manier benaderen. Verder zie ik dat ik steeds abstracter ga fotograferen. Mijn ontwikkeling vergelijk ik vaak met het beklimmen van een berg. Alleen ik weet niet hoe hoog ik momenteel al zit en of en wanneer ik ooit de top zal bereiken. Het gaat er vooral om waar ik zelf tevreden over ben.
Ook zou hij nog een boek willen schrijven en een aantal gebieden willen bezoeken zoals South Georgia, Alaska, de Russische poolgebieden, Groenland, Arctisch Canada (Baffin) en Tasmanië. Maar ook in eigen land is nog zó veel te ontdekken. Bart is specifiek op zoek naar plekken waar nog niet gefotografeerd is of heel weinig. Bijvoorbeeld in Wallonië zijn nog zó veel landschappen en mogelijkheden.

“Ik heb de mooiste herinneringen aan foto’s die een weergave zijn van momenten waarop we een fijne dag buiten zijn geweest in combinatie met omstandigheden waarbij alles op z’n plek valt. Hier in Antarctica viel alles samen: na een mooie dag terug naar de boot, we zouden gaan stoppen en we hadden onze camera’s al bijna opgeborgen. Hup, alles weer paraat en foto’s maken. Zelfs de kapitein voer nog een paar keer op en neer om mee te helpen het moment zo mooi mogelijk vast te leggen.”

Apparatuur

Bart is Nikon ambassadeur voor België.

Portfolio

De maan komt op boven de ijsbergen in Scoresby Sund. Fotograaf: Bart Heirweg

Samen met Jeffrey van Daele ging ik een ochtend fotograferen op de Kalmthoutse heide. Onderweg leken de verwachtingen niet al te best. Maar toen we op de heide aankwamen, bleek er een prachtige mist te hangen. We zijn niet veel verder gekomen dan de uitkijktoren en hebben vanaf daar de mooiste foto’s gemaakt.

Kalmthoutse heide
Kalmthoutse heide. Fotograaf: Bart Heirweg

Deze foto is gemaakt in natuurgebied de Cairngorms in Schotland. Hier vind je een fantastisch weidse natuur met kilometers ver heide. Ik was aan het rondrijden en zag plotseling dit tafereel wat me deed denken aan de Provence en haar olijfboomgaarden.

Berken met heide
Oude berken omgeven door kleurrijke heide. Fotograaf: Bart Heirweg

Deze foto is gemaakt in de vochtige weilanden langs de Dender ter hoogte van Ninove. Het was een hele koude ochtend in april met grondvorst en hele mooie omstandigheden en sfeer.

Weilanden langs de Dender
Weilanden langs de Dender. Fotograaf: Bart Heirweg

Bereneilanden bij Groenland. Hier moeten ooit veel ijsberen gezeten hebben als je de naam moet geloven. Het is hier puur natuur: geen wandelpaden, alleen toendra, en rode en gele kruipwilgen in de herfst.

Bereneilanden - Bjorneoer
Kleurrijke toendravegetatie op de Bereneilanden. Fotograaf: Bart Heirweg

Een groepsreis waar werkelijk elke ochtend mist was en waar we dus elke ochtend vroeg opstonden. We wensten bijna een keer slecht weer om wat bij te kunnen slapen. Ik vind dit een fijn detaillandschap.

Mistige ochtend
Mistige ochtend. Fotograaf: Bart Heirweg

Deze foto is gemaakt in de Scheldevallei. Ik word blij van dergelijke omstandigheden dicht tegen de Schelde, want het gebied maakt makkelijk mist en het is een typisch Vlaams landschap

Scheldevallei
Scheldevallei met 2 koeien. Fotograaf: Bart Heirweg

Een fantastische dag in de Hoge Venen waar het de hele dag aan het sneeuwen was. Het lijkt of er mist tussen de bomen hangt, maar het is eigenlijk opwaaiende sneeuw. Deze foto is gemaakt onderweg op een onbekend plekje.

Hoge Venen in de sneeuw
Hoge Venen in de sneeuw. Fotograaf: Bart Heirweg

Deze foto is een weergave van één van de mooiste momenten uit mijn carrière. Hij is gemaakt in Groenland. We zaten met 8 mensen in een Zodiak tussen de ijsschotsen. Het was een hele rustige ochtend en er was verder niemand. Het was windstil. We hoorden alleen het geluid van het kraken van het ijs en de vogels. Op dat moment heb ik de motor van de zodiac stilgelegd en aan iedereen gevraagd stil te zijn. We voelden ons heel nietig tussen de torenhoge ijsbergen.

Zodiac
Zodiac met fotografen verkent de ijsbergen. Fotograaf: Bart Heirweg

Tips van Bart:

  • Het allerbelangrijkste is dat je geniet in het veld, dat je de omgeving in je opneemt, dat je alles ziet en ruikt en meegaat in het moment. Als je het minst aan het resultaat denkt ben je vaak het meest productief en maak je de beste beelden.
  • Zoek vooral lokaal ook je beste plekjes. Je hoeft niet altijd ver te rijden. Bomen in de mist vind je overal. Maar zorg dat je het juiste moment kent en ga dan naar de juiste plek.

Bart Heirweg

Eén reactie

  1. Schitterende foto’s van Bart ! Ik hou van zijn fotografie, zijn ingesteldheid, en ben gelukkig al enkele reizen met hem gemaakt te hebben ! Het is steeds een belevenis, en een verrijking !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Schitterende foto’s van Bart ! Ik hou van zijn fotografie, zijn ingesteldheid, en ben gelukkig al enkele reizen met hem gemaakt te hebben ! Het is steeds een belevenis, en een verrijking !

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: