Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bedauwde libel met groothoeklens

Menig natuurfotograaf komt graag voor dag en dauw uit de veren voor bedauwde libellen. Omdat de insecten dan stil blijven hangen is dit een mooi moment om eens iets anders te proberen en de ‘standaard’ registratie los te laten. Mijn plan was om mijn macrolens om te ruilen voor een groothoeklens en de libel in zijn omgeving te fotograferen met de opkomende zon in de achtergrond.
Afwachten tot de zon naar de gewenste positie schuift en dan met een draadontspanner afdrukken. Nikon D700 met Nikon 16-35mm F/4 @ 20mm; 1/200s bij f/8; ISO 800. Invulflits en grijsverloopfilter. Fotograaf: Paul van Hoof

Het fotograferen van bedauwde libellen begint vaak niet op de vroege ochtend, maar de avond van tevoren of nog eerder. Allereerst heb je een plek nodig waar je de insecten kunt vinden: een slaapplaats. ‘s Avonds kun je aardig inschatten waar de dieren het laatst actief zijn en mogelijk zie je de dieren al landen. In dat geval kun je de exacte plek markeren, anders weet je in elk geval waar je ongeveer moet zoeken. Vervolgens moet die plek voldoen aan je wensen wat licht en achtergrond betreft. Zoek dus naar meerdere plekjes, zodat je in de ochtend nog wat te kiezen hebt.

Om vroeg ochtendlicht te krijgen heb ik een plek uitgezocht die zo ver mogelijk van de bosrand af lag. Er waren meerdere libellen en vlinders aanwezig op dit Franse hooilandje. De volgende ochtend ben ik ruim voor zonsopkomst teruggegaan om het meest geschikte exemplaar te zoeken. Mijn keus viel op een witpuntoeverlibel die hoog in het gras hing. Daarmee waren er weinig storende elementen direct achter de libel en had ik zicht op de bomen aan de horizon.

Omdat ik zo vroeg ben dat de zon nog niet boven de horizon is, ga ik eerst foto’s maken met de macrolens. Omdat er geen wind is en de libel stil hangt is dit prima te doen vanaf statief. Nikon D700 met Nikon 105mm F/2.8; 1/125s bij f/8; ISO 800. Fotograaf: Paul van Hoof

Voorbereiden

Na de macrofoto’s ging ik verder met de groothoekfoto die ik in gedachten had. Allereerst heb ik een groothoeklens genomen en heb ik de compositie bepaald. Dat doe ik uit de hand zodat ik niet met de statiefpoten tegen het gras aan kan stoten. Omdat ik de opkomende zon in het beeld wil betrekken is het belangrijk de plek van zonsopkomst te kennen. Vaak is dat ter plekke aan de kleuring van de lucht nog wel in te schatten.

Als ik eenmaal de juiste positie bepaald heb, zet ik voorzichtig het statief neer. Met een paar testopnamen maak ik de compositie definitief. Dan stel ik scherp op de libel. Omdat het beestje klein in beeld staat gebruik ik hiervoor Live View.

Belichting

Ik fotografeer recht naar de opkomende zon toe en de libel hangt tussen het gras. Het contrast is dus groot. Om dit op te vangen hanteer ik twee technieken. Allereerst zorg ik er voor dat het beeld een beetje onderbelicht wordt. Vervolgens gebruik ik een invulflits om de voorgrond met de libel wat op te lichten. De voorgrond is nu goed, maar de lucht is nog overbelicht. Hiervoor biedt een grijsverloopfilter uitkomst.

Weidebeekjuffer met dauwdruppels tijdens zonsopkomst. Fotograaf: Jan Boer
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

  1. Sinds kort ben ik in het bezit van een camera waar ik HDR foto’s in de camera mee kan maken. Is het in deze situatie mogelijk om HDR toe te passen om het grote lichtcontrast te overbruggen, aangezien er weinig wind was? Ik heb verder geen grijsverloopfilters.

  2. De foto’s komen nogal beroerd over in dit artikel. Is de resolutie zo laag? Ik neem aan dat de originele foto’s gewoon scherp zijn.

    Afgezien van dat ben ik niet zo’n fan van libellen met groothoeklens. De eerste plaat had je ook met een iPhone kunnen maken denk ik. Maar ieder zijn smaak.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Sinds kort ben ik in het bezit van een camera waar ik HDR foto’s in de camera mee kan maken. Is het in deze situatie mogelijk om HDR toe te passen om het grote lichtcontrast te overbruggen, aangezien er weinig wind was? Ik heb verder geen grijsverloopfilters.

  2. De foto’s komen nogal beroerd over in dit artikel. Is de resolutie zo laag? Ik neem aan dat de originele foto’s gewoon scherp zijn.

    Afgezien van dat ben ik niet zo’n fan van libellen met groothoeklens. De eerste plaat had je ook met een iPhone kunnen maken denk ik. Maar ieder zijn smaak.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: