HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Beeldmaker of bioloog?

De discussie is al vaak gevoerd: wat is done en wat not done is in de natuurfotografie?
Er is al veel over geschreven en omdat dit onderwerp mij persoonlijk erg bezighoudt kwam het artikel over eerlijke fotografie in Natuurfotografie Magazine (nummer1 – 2021) als geroepen. En precies op het moment dat deze column al bij mij opborrelde.
Vanuit mijn oogpunt zal ik aldus niet het onderwerp wat eerlijke fotografie is en wat niet verder uitdiepen, dat heb ik eerder in een column aangetipt en dat kunnen mijn professionele collega’s veel beter zoals in de diverse interviews te lezen is in bovengenoemd artikel.
Wat ik wel wil aantippen is de vraag ben je meer bioloog en maakt je onderwerp de foto en hoever ga je daarvoor of hou je zelf regie over jouw beeld als beeldmaker en maakt de foto het onderwerp?

Beeldmaker of bioloog?
Gewoon een paar meeuwen in de wind en toch zo fotogeniek. Fotograaf: Pauline Rote

Waarneming en originaliteit

Ik ken veel natuurfotografen die gaan voor een onderwerp en daar ook bewust naar op zoek gaan. Die laten zich leiden door wat ze bijvoorbeeld op social media zien en willen ook dat onderwerp vastleggen. Maar ook zonder wat je daar ziet kun je via Waarneming bijna exact een bepaald soort proberen te vinden van een dier welke dus ook waargenomen is door anderen.

Het is lastig om origineel te zijn binnen onze hobby, zo’n beetje alles is al gezien, ontdekt en zeker vastgelegd. En al ben je gek van een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld een vos, de kijker ziet dan een vosje in de sneeuw, een vosje aan het spelen, een vos in close up of juist niet… je registreert je onderwerp in al zijn facetten. Of je hebt die zeldzame vogel gevonden en die heb je vastgelegd en nog scherp ook en vol trots laat je je foto ervan zien. Je scoort want niet iedereen heeft deze soort gevonden. Vervolgens gaan anderen achterhalen waar deze leeft of verblijft om in vele gevallen met tig fotografen op een rijtje een bijna identieke foto te maken. Helaas gebeurt het niet zelden dat in de drang om die foto te maken of origineel te zijn het respect voor natuur ver te zoeken is. Denk hierbij aan voeren, verschansen voor nesten of holen of het plattrappen van natuur voor de foto.

Fuutjes, ik ben er dol op. Niet het soort maar het gedrag van deze vogels bepaalt voor mij het gevoel van de foto. Fotograaf: Pauline Rote

Opgaan in de massa of zelf ontdekken?

Persoonlijk is dat juist wat me tegenstaat. Of er nu anderhalve meter regels gelden of niet, ik probeer altijd de massa en het geijkte te vermijden en dat betekent dan ook dat je mij niet op Waarneming een diersoort zult zien zoeken om er vervolgens achteraan te gaan.
En dus heb ik wat dieren betreft nog lang niet alles voor mijn lens gehad. Voor mij hoeft dat ook niet al was ik heel blij dat ik mijn zo gewilde baardmannetje eindelijk op beeld gevangen had. Na een tip van andere fotografen waar ik ze kon vinden, dat dan weer wel. Mijn doel was hiermee niet te scoren qua soort maar te scoren voor mijn gevoel om deze prachtige vogel een keer te zien en het liefst ook nog op mijn manier vast te leggen.

Het baardmannetje, een bijzonder soort. Gezocht en gevonden. Fotograaf: Pauline Rote

Ik hou ervan om te struinen en te ontdekken. En dat is wat ik ook doe als ik een dag met de camera op pad ga. Dat ene vogeltje wat zo mooi in het licht zit op een breekbaar takje en mijn aandacht trekt ben ik persoonlijk blijer mee dan die bijzondere zeldzame vogel die ik vol in beeld krijg. Serieus, ik kan net zo gelukkig zijn met een mooi beeld van wuivend gras of paaltjes in het water.

Wuivend gras tijdens diffuus licht. Hoe mooi kan simpel zijn. Fotograaf: Pauline Rote

Fotograaf versus bioloog

Ik hou van dieren en ik hou ervan om ze te fotograferen. Regelmatig krijg ik vragen als ik daar een foto van deel. Over welk soort het is of welk geslacht en soms word ik zelfs verbeterd omdat ik de door mij gegoogelde soort toch niet goed had. Dat opzoeken doe ik wel vaak achteraf want ik wil wel weten wat ik op de foto heb gezet. Al gaat het mij om het totaalbeeld.
Ik ben tenslotte beeldmaker en geen bioloog.

Een gewone huisvlieg kan ook heel bijzonder zijn. Fotograaf: Pauline Rote

Originaliteit in je beeld of in het soort?

Wat ik bedoel te zeggen is dat ik me liever laat verrassen door wat er op mijn pad en voor mijn gevoel voor de lens komt zonder dat ik me laat leiden door gekte, zeldzaamheid of populariteit van het onderwerp, althans, dat probeer ik. Natuurlijk word ik hierbij geïnspireerd door anderen want voordat ik begon met fotograferen had ik bijvoorbeeld nog nooit van een springstaartje gehoord.

Springstaartjes, ik had er nog nooit van gehoord totdat ik ze op social media zag. Fotograaf: Pauline Rote

Dus laat ik me wel beïnvloeden en ga ik ook op pad met een idee in mijn achterhoofd al wil ik me er niet door laten leiden, echter wel door laten verrassen. Al is het onmogelijk om origineel te zijn qua onderwerp wel kun je origineel zijn in beeld en jouw gevoel daarin leggen. En dat is voor mij de essentie van fotografie, het vastleggen van mijn beleving en gevoel in de foto ongeacht wat het onderwerp is.
Dat brengt me weer terug naar de inleiding: maakt het onderwerp het beeld of maakt het beeld het onderwerp? Ga je gericht op zoek of ga je ontdekken en laat je je verrassen?

Een simpel roodborstje gaat mooi op in de omgeving en maakt hem bijzonder om het beeld en niet om de soort. Fotograaf: Pauline Rote

Tip:
Heb ik in deze niet, wil niet te belerend of sturend overkomen. Dit is meer een uitnodiging tot overpeinzing en discussie….

Deel dit artikel


16
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Egon Kraak op 8 april 2021 om 00:55

  Als fotograaf ben je uiteraard en per definitie beeldmaker, maar als natuur-fotograaf kun je denk ik niet buiten de wetenschappelijk medewerkers (niet noodzakelijk biologen trouwens want er is heel wat natuur dat niet onder biologie valt) als ondersteuning tenzij je natuurlijk zelf overal verstand van hebt 😉 Vooral vanwege het contact met specialisten ben ik zo blij met waarneming.nl.

  1. Door Pauline Rote op 10 april 2021 om 14:00

   Natuurlijk ben je beeldmaker als fotograaf, echter wat laat je voorop staan? Het beeld of het onderwerp? En doe je dat als (verkapte) bioloog of als (amateur) fotograaf?
   Zo lang je plezier hebt in wat je doet is het altijd goed natuurlijk!

 2. Mooi geschreven Pauline! Ik ben van mening dat iedereen zijn eigen geluksmomenten moet blijven opzoeken en ontwikkelen in wat jou persoonlijk vervult. Wat voor jou persoonlijk werkt is wat telt. Dat geeft iedereen een persoonlijke kleur waar anderen weer door geïnspireerd kunnen raken. Bedankt Pauline voor jouw inspiratievolle woorden en beelden!👏🏼

  1. Door Pauline Rote op 10 april 2021 om 13:58

   Dank voor je leuke reactie, Audrey! En ik deel je mening, iedereen vindt zelf zijn of haar momenten en geeft daar een eigen draai aan. Dat maakt onze hobby juist zo boeiend!

 3. Als je jezelf niet een label opplakt kun je bij elke keer dat je de sluiter indrukt nog bedenken wat voor een foto je wilt maken. Registratie of creatief en alles wat daartussen zit. Vrijheid blijheid….

  1. Door Pauline Rote op 5 april 2021 om 12:48

   Daar sla je de spijker op zijn kop, alles ligt in de handen of de vinger van de fotograaf en daar is geen goed of fout. Juist mooi als je je eigen interpretatie geeft van jouw gevoel of beleving op dat moment!

 4. Door Carla de Graaf op 5 april 2021 om 09:33

  Leuke column Pauline en goed dat je dit ter discussie stelt. Ik vind het prima om als fotograaf n plan hebben en op n doel af te gaan maar wat je zegt om daarbij dan de natuur verstoren en het respect ervoor te verliezen om dat doel te bereiken gaat mij te ver. Dan maar niet denk ik dan, over naar plan B.
  Er is zoveel waar je een origineel beeld van kan maken en dat maakt fotografie juist zo leuk en kan je daarin n eigen stijl ontwikkelen.
  Daarom waardeer ik jouw foto’s ook zo, niks ingewikkelds maar altijd zo bijzonder fraai en onderscheidend en met gevoel! Geen biologe maar wel n knappe beeldmaakster! Liefs Carla

  1. Door Pauline Rote op 5 april 2021 om 12:47

   Wat een fijne reactie en compliment Carla, dankjewel!
   Ik probeer inderdaad mijn gevoel in de foto te stoppen en vaak lukt dat. Maar er is ook niks mis met een soort registreren, het is net waar je van houdt en voor gaat.
   Al wil ik voorop zetten dat respect voor de natuur daarin voor mij leidend is. Plan B is soms gewoon veel leuker en verrassender!
   En je eigen stijl wordt daardoor in mijn ogen gestimuleerd.
   Liefs!

 5. Leuke blog Pauline. Zit er ook zo in. Groet Peter

  1. Door Pauline Rote op 5 april 2021 om 12:44

   Dank je Peter! En ja dat herken ik ook bij jou!

 6. Door jacqueline gijsberts op 4 april 2021 om 12:19

  Een mooie overpeinzing voor deze koude Paasdagen…. Ik betrap me er ook op; zie ik allemaal anemoontjes op Insta of in het bos, ga ik die ook fotograferen. Een andere keer ga ik blanco op pad en kom ik verrassende dingen tegen. Ik denk dat de gulden middenweg voor mij werkt. Groet Jacqueline Gijsberts

  1. Door Pauline Rote op 5 april 2021 om 12:44

   Dank je Jacqueline, leuk dat ik je aan het denken heb gezet. Natuurlijk is het fijn om met de seizoenen mee te gaan in je onderwerpen maar de verrassingen zijn wat mij betreft het leukst!
   Dus dat is dan waarschijnlijk de gulden middenweg…

 7. Door Inge Plomp op 4 april 2021 om 12:11

  Mooie column Pauline, precies jij. Ik zie mezelf ook als beeldmaker, maar als ik iets ‘nieuws’ voor mijn lens krijg moet ik het toch even ‘gewoon’ vastleggen. Maar verder toch het liefst een mooi beeld….

  1. Door Pauline Rote op 5 april 2021 om 12:42

   Dankjewel Inge, leuk om te horen dat je mij herkent!
   En ik wil ook wel die soort maar wil er niet alles voor doen ten koste van. Dus ik herken jou ook wel 😉
   En mooie beelden willen we allemaal al gaat het erom wat je zelf mooi vindt…

 8. Heel herkenbaar Pauline. Er komen bekende vragen voorbij: gaat het om het vastleggen van een bijzonder onderwerp d.m.v. een al snel registrerend beeld of gaat het om het beeld zelf, waarbij het onderwerp niet zozeer van belang is? Ik denk dat het allebei een totaal verschillende tak van onze mooie “sport” is en dat het elkaar zeker niet bijt. Vaak hebben we een “tussenvorm”: we rennen weliswaar niet achter die ene toevallige vogeldwaalgast aan om onze jaarlijst aan te vullen, maar we horen wel graag waar we die baardmannen kunnen vinden en maken dan een foto die hopelijk méér is dan een registratie.
  Je hebt het mooi en herkenbaar verwoord. Groetjes, Karin.

  1. Door Pauline Rote op 5 april 2021 om 12:40

   Dankjewel Karin voor je fijne reactie.
   En inderdaad, de scheidslijn tussen registrerend beeld versus een interpretatie is soms dun. Gaat mij er ook om, wat wil je met je beeld? Wil je het soort laten zien of jouw gevoel bij de foto? Er is geen goed of fout maar wel een verschil. En natuurlijk is een bijzonder onderwerp fijn maar ga je erachteraan hollen of niet? Allemaal food for thought en voor mij reden voor deze column…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *