Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bescherming tegen zout water

Een mooie, maar voor je apparatuur verraderlijke plek.
Een mooie, maar voor je apparatuur verraderlijke plek. Fotograaf: Bob Luijks

Heerlijk die zonsondergang aan de kust. Na de kleurexplosie nog even door met lange sluitertijden en dan snel je nest in. Enige tijd later begint het statief op verschillende plekken een witte uitslag te vertonen en verschijnen de eerste mankementen. Een slechte droom of werkelijkheid?

Zout is bijzonder schadelijk voor je materiaal, zeker voor metalen onderdelen. Het is een sluipmoordenaar, waarbij de effecten vaak pas veel later zichtbaar worden. Metalen beginnen te roesten, ook metalen die onder normale natte omstandigheden niet kunnen roesten. Vooral de verstelknoppen bij statiefpoten zijn kwetsbaar, evenals alle schroeven. Maak je spullen daarom na een bezoek aan de kust altijd direct en grondig schoon. Spoel al het zout en zand af met overvloedig (zoet!) water. Haal desnoods je statief uit elkaar, zodat je het van binnen en buiten goed kunt reinigen. Voorkomen is beter dan genezen. Fotografeer je vaak onder dergelijke omstandigheden, overweeg dan de aanschaf van een statief dat hier speciaal op is aangepast. Deze hebben een waterdichte afwerking.

Vergeet ook niet je camera en objectieven grondig te reinigen. Deze heb je weliswaar niet in het water zelf gehouden, aan de kust heb je wel een constante zoute spray. Wees voorzichtig met het glaswerk. Een klein zandkorreltje kan bij een te enthousiaste schoonmaakactie lelijke krassen veroorzaken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u