Menu

Onderdeel van Pixfactory

Beste Marianne

Graag wil ik je bedanken. Toen je me een tijdje geleden per e-mail benaderde dacht ik dat je gewoon een klant was. Je begon immers met de uitgebreide complimenten voor mijn werk en daarna gaf je aan dat je interesse had in één van mijn foto’s. Je wilde er een muur van je pas gestarte kleine onderneming mee behangen. De nadruk lag op klein en pas gestart. Die hoorde ik voor het eerst, meestal gaat het om vrijwillig en niet-winstbeogend.
Groot aan de muur... Fotograaf: Marijn Heuts

Ik stuurde terug dat ik vereerd was dat je uit het grote aanbod juist mij en mijn foto had uitgekozen en deed je een in mijn ogen schappelijk prijsvoorstel. Zeker gezien de maat van de muur. Ik ben zelf ook een kleine ondernemer en soortgenoten help ik graag uit. Zo’n kleine onderneemster met zo’n grote muur, dat wekt toch mededogen. Toen bleef het heel lang stil. De spanning nam toe, je maakte er een heuse cliffhanger van. De tijd van onbezorgdheid was voorbij.

Ik wijdde er nog maar eens een mailtje aan. Of je nog kans had gezien mijn voorstel in overweging te nemen, of dat je was geschrokken van de prijs. Mensenkennis kan me niet worden ontzegd, want vrij snel stuurde je terug dat je inderdaad een flinke mentale klap had gehad van de prijs die ik vroeg. Weer iets met kleine zelfstandige en net gestart. Je had zelfs een conceptmail geschreven, maar die was nog steeds in de conceptuele fase. Je durfde hem niet te versturen, of de mail wilde zelf niet verstuurd worden. Begrijpelijk. Ik geef toe, natuurfotografen in het algemeen en ik in het bijzonder zijn ook best eng.

Ik mailde je terug dat je niet bang hoefde te zijn. Ik bijt niet. Sterker, ik wilde alleen maar dat jij zou bijten. Ik streek over mijn hart, toen ik dat na goed zoeken had gevonden, en halveerde de prijs om jou als kleine, beginnende, bange zelfstandige tegemoet te komen. Weer bleef het lang stil. Aan de prijs kon het niet meer liggen en ik had me ook van mijn minst enge kant laten zien. Een bres in de muur (of was het een firewall) slaan bleek niet eenvoudig.

Ik informeerde nogmaals of je al klaar was de grote stap te zetten en mijn foto af te nemen waarmee je de grootste muur van je bedrijf zou bekleden. Het is natuurlijk geen broodje dat je koopt. Eerder een auto. En voor hetzelfde geld reed je zoiets degelijks als een Polo. Ik begrijp dingen. Na een paar dagen reageerde je met de vraag welke pixeldimensies de foto had. Hij moest natuurlijk wel groot genoeg zijn. Slimme vraag. Ik stelde je gerust dat het een heleboel pixels waren en dat een grote behangprint geen punt was. Jij vroeg de exacte pixelaantallen. Niet omdat je een prijs per pixel wilde bepalen, maar omdat je heel slim een buurjongen die handig met computers is om bijstand had gevraagd. Twee tegen een, maar ik kan het aan.

Nadat ik de pixelcount had afgerond stuurde ik je die toe en omdat ik de afmetingen van je megamuur wist deed ik er meteen een paar alternatieve foto’s bij. Panorama’s met een miljoenmiljard pixels en een beeldverhouding die bijna precies paste bij die van je muur. Klantgerichtheid is my middle name. Weer bleef het stil, een hele week. Keuzestress is een bitch. Waarschijnlijk liep je van je kastje naar je muur. Die grote.

Ik vroeg of je al een keus had kunnen maken. Zowaar kwam er een snel antwoord dat je buurnerd met de bestanden aan het stoeien was en nog een keuze moest maken. Heel goed, een echte ondernemer kan dingen delegeren en durft belangrijke zaken zoals grote investeringen uit handen te geven. Jij komt er wel. Je zou het zo snel mogelijk laten weten.

Weer een week verder informeerde ik heel geïnteresseerd of je al een keuze had gemaakt. En jawel hoor. De postduif had de wind in de rug en je reageerde razendsnel. De andere foto’s pasten qua formaat veel beter, maar je vond die ene zo mooi. Dus je ging het gewoon proberen. Of ik zo snel mogelijk de foto en factuur wilde doorsturen. Nou dat doe ik dan maar, ik snap je haast. Die was al vanaf het eerste moment duidelijk voelbaar. Ik hoop dat je de factuur ook echt gaat betalen. En zo niet, dan is dat eigenlijk ook niet erg. Ik zal je niet achter je nieuwe behang plakken.

Ik heb namelijk nog nooit zoveel lol gehad voor EUR 75. Dank je wel! Dat je nog vaak aan me mag denken als je tegen die 7×3 meter grote heidefoto aankijkt, terwijl je samen met je handige buurjongen je imperium uitbreidt. Gaat vast lukken. Doe rustig aan.

Liefs,
Marijn

Geef een reactie

11 reacties

  1. Men geeft liever 150 euro uit voor een ingelijste poster.
    (Natuur)foto’s worden beoordeeld als geslaagde kiekjes die iedereen met een goede camera wel kan maken en waarbij een prijs van 75 euro zelfs nog teveel is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

11 reacties

  1. Men geeft liever 150 euro uit voor een ingelijste poster.
    (Natuur)foto’s worden beoordeeld als geslaagde kiekjes die iedereen met een goede camera wel kan maken en waarbij een prijs van 75 euro zelfs nog teveel is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Marijn Heuts

Marijn Heuts

Marijn Heuts is een natuurfotograaf die met een creatieve insteek zowel landschappen, dieren, planten als abstracten fotografeert.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: