Wie is Blikonderwater?
Want dat er zich ook onder die waterspiegel de prachtigste dingen afspelen, weten Arthur de Bruin en Matthijs de Vos als geen ander.
Arthur is projectleider vissenonderzoek bij Stichting RAVON. Daar houdt hij zich bezig met onderzoek naar zoetwatervissen en herstel van het leefgebied van zeldzame vissoorten zoals de grote modderkruiper.
Matthijs is specialist Ecologie bij Waterschap Rijn en IJssel. Hij houdt zich bezig met de monitoring van de ecologische waterkwaliteit en de aanleg van vistrappen.
Natuur in de Delta
Vanuit deze beroepen zijn ze beiden veel bezig met veldonderzoeken in en langs het water en hebben ze gedetailleerde kennis van de ecologie onder water. Sinds een aantal jaar hebben ze een eigen bedrijf Blikonderwater, dat foto’s en film levert voor diverse projecten zoals bijvoorbeeld aan de natuurfilm Holland Natuur in de Delta en de nieuwe EO serie De Wildernis Onderwater.
Stekelbaarsjes zoeken
Arthur en Matthijs zijn beiden van jongs af aan al langs de waterkant te vinden en gewapend met schepnet en laarzen duiken ze in menig slootje en beekje. De verwondering die veel mensen in hun jeugd hebben ervaren op zoek naar stekelbaarsjes in de sloot hebben zij eigenlijk nooit los gelaten, hetgeen geresulteerd heeft in een ontembare drang om alle bijzondere onderwaterbewoners en hun gedrag vast te leggen en te delen met een groot publiek.
“Een vogelonderzoeker gebruikt een verrekijker en telelens als hij bijzonder gedrag van vogels wil bestuderen. Om meer over natuurlijk gedrag van zoetwatervissen en de werking van onderwaterecosystemen te leren ontkwamen we er niet aan om ons hoofd onder water te steken”
Dus neem eens een frisse duik, steek dat hoofd onder water en geniet mee van deze prachtige verborgen wereld, die Blikonderwater voor ons zichtbaar heeft gemaakt.
Apparatuur
- Canon 1dx mk II
- Canon 5d mk II
- Canon 6d
- Nauticam onderwaterbehuizing
- Canon EF 14 mm F/ 2.8 L II USM
- Canon EF 17-40 mm F/4.0 L USM
- Canon EF 100 mm F/2.8 USM macro
- Keldan videolampen
- Inon Z240 flitsers.
Portfolio
“In eerste instantie ging het fotograferen grotendeels over het vastleggen van bijzondere bewoners/ bijzonder gedrag, vooral vanuit natuurwetenschappelijke interesse. Gaandeweg ontwikkelden we ons ook in de fotografie en moesten de foto’s ook mooi worden. “
“Onderwaterfotografie is onze passie. Het is fantastisch om een wereld, die voor veel mensen totaal onbekend is, te belichten en je te begeven in een compleet andere wereld, waar je te gast bent bij haar bewoners. Het is een absolute uitdaging om bijzonder gedrag van vissen te fotograferen en precies op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn en dan ook nog eens je materiaal volledig te beheersen en de momenten vast te leggen. Eenmaal onder water begeef je je in een totaal andere sfeer, het licht speelt via het oppervlakte, het geluid is gedempt “
“We werken samen en daarbij hebben we beiden een eigen stijl. Voor Arthur is vooral het vastleggen van bijzonder gedrag van vissen en bijzondere soorten een drijfveer (De interesse als visonderzoeker is er moeilijk uit te krijgen). Matthijs is veel meer op zoek naar bijzondere lichtval en de artistieke component van de onderwaterwereld. Doordat we samen werken aan een doel vullen we elkaar goed aan en leren we ook van elkaars fotografie.
In het begin was de fotografie bijzaak en was de interesse vooral van natuurwetenschappelijke aard. Toch wel jammer als je dan het water uitstapt, prachtige dingen hebt gezien, maar ze niet goed genoeg heb kunnen vastleggen. Dan blijft het het verhaal wat je bij de slechte foto moet vertellen, terwijl de foto zelf het verhaal zou moeten vertellen. Het duurde ook echt wel even voordat we de techniek eigen gemaakt hadden. Inmiddels zijn we vrij trefzeker en gaat het nu meer om timing en voorbereiding. Vooral goed leren kijken en creativiteit spelen inmiddels een belangrijke rol in onze fotografie. Hier proberen we onszelf komende jaren nog in te verbeteren, dat blijft een uitdaging.”
“Aan de zoektocht naar een meerval hebben we bijzonder herinneringen. Deze mysterieuze vissoort neemt de laatste jaren flink toe in onze wateren. We hadden vernomen dat er ergens grote meervallen rondzwommen. Het zijn echter nachtactieve beesten die overdag schuilen. Na vier dagen zoeken, met soms een wegzwemmend dier in zicht, kregen we uiteindelijk een goede kans. Onder boomwortels en takken vonden we het beest van 2 meter lengte, dat deze keer rustig bleef liggen.
Maar we kunnen net zo enthousiast worden van de paai van het vetje, het kleinste visje van Nederland van nog geen 4 cm, die zijn eitjes op een stengel van een waterlelie legt en bewaakt met zijn eigen leven.”
“We hebben inmiddels een vrij onhaalbare lijst van bijzondere gebeurtenissen die we nog willen vastleggen. Soms hebben we ze al gezien maar is het nog niet goed gelukt, andere zijn compleet nieuw. Hoog op het lijstje staat de paai van de zeer zeldzame kwabaal. Buiten Nederland hebben we ook voldoende wensen. Zo zouden we graag nog een expeditie naar IJsland doen om het paaigedrag van de Arctische forel te filmen en te fotograferen.”
“De inspiratie krijgen we vaak als we in het veld bezig zijn voor ons werk en bijzondere locaties tegenkomen. Het is altijd een zoektocht en wateren die je in eerste instantie afgeschreven had kunnen een maand later compleet helder zijn met prachtige onderwerpen. Inmiddels hebben we een afwijking ontwikkeld dat we het niet meer kunnen laten om in de buurt van water het water in te kijken, even om te rijden om te zien hoe een sloot, gracht of meer er bij ligt.”
Tips van Blikonderwater:
- Verdiep je diepgaand in het onderwerp. Kijk ter plekke vooral rustig en geef niet te snel op. Zodra je het leefgebied van een te fotograferen soort leert kennen kan je goede foto’s maken.
Fotografie: Blikonderwater