HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

Boekenweek 2016: 12 natuurfotografieboeken

Deze hele week, van 12-20 maart is het Boekenweek. Een week waarin het boek in the picture staat en in ons geval is dat uiteraard het natuurfotografieboek!

Natuurfotografie boeken

Schrijvende natuurfotografen zijn geen algemene soort. En natuurfotograferende schrijvers óók niet, voor zover ik weet. Dus de natuurfotografieboekenmarkt is niet zo heel ruim vertegenwoordigd. In het kader van de boekenweek 2016 heb ik me eens verdiept in
het natuurfotoboekenaanbod en …dat viel niet tegen! Het mogen dan geen bibliotheken vol zijn, maar zo bij elkaar is het wel een heel prettige verzameling lees- en kijkvoer. Van boeken over landschapsfotografie, leerboeken, creatieve boeken ter inspiratie tot natuurfotografieboeken voor kinderen, heel persoonlijke boeken over visie, boeken over hele specifieke locaties en meer algemene boeken; voor elke natuurfotograaf wat wils. Hieronder, in willekeurige volgorde, 12 absolute aanraders op natuurfotografieboekengebied.
En wie weet, komt er ooit nog wel eens  een heus natuurfotografenboekenbal, waarbij de groene pakjes plaats maken voor galajurk en pak….je wéét het niet.

Africa Together | Adri de Visser

Adri de Visser Africa TogetherAfrica Together is niet zomaar een boek. Het is het levenswerk van de onfortuinlijke natuurfotograaf Adri de Visser.
Africa Together is met liefde gemaakt, een prachtig document met veel bijzondere momenten uit de wilde natuur. Het boek is een eerbetoon en een monument voor Adri en Regine de Visser. Samen maakten zij de beelden, steunden elkaar tijdens de vele reizen en beleefden samen de mooiste momenten met wilde dieren in het veld. Zij delen hun liefde voor Afrika met dit fotoboek.
Indrukwekkende kleurrijke foto’s van stoere leeuwen, grommende luipaarden, snelle cheeta’s, onrustige gnoes en nog veel meer nemen u mee op safari naar Africa, together

 

Reflections of the inner self | Jan van der Greef

Jan van der Greef Reflections of the inner selfIn zijn boek “reflections of the inner self DREAMS AND VISIONS OF NATURE” neemt Jan van der Greef je, gedreven door zijn passie voor natuur,  mee op een reis naar momenten van éénzijn. Een ervaring van verbondenheid met alle dingen om je heen, een toestand waarin denken, onzekerheden en oordeel verdampen.
Een boek met afbeeldingen van ontzag en verwondering, universele wijsheid en korte persoonlijke ervaringen met betrekking tot verbondenheid, onschuld, vertrouwen, acceptatie en liefde voor jezelf.
Het boek verbindt je door adembenemende en soms mystieke beelden met een eindeloos gevoel van puur “zijn” in het ritme van het leven. Een reis in bewustwording naar de essentie van jezelf, waarin de innerlijke en uiterlijke werelden elkaar ontmoeten en één worden. Een levenspad naar de ultieme vrijheid door onderlinge verbondenheid.

 

Praktijkboek creatieve natuurfotografie | Marijn Heuts, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Johan van der Wielen & Johan van de Watering

Praktijkboek Creatieve natuurfotografieWaarom raakt die ene foto je recht in het hart, terwijl al die andere technisch perfect uitgevoerde foto’s je onberoerd laten? Hoe kun je foto’s maken die je raken? Wat is het geheim van deze foto’s? Hoe maak je foto’s die tot de verbeelding spreken?
Het antwoord op deze vraag lees je in meer dan veertig artikelen geschreven door tien verschillende auteurs. Een belangrijk deel van de artikelen gaat over visie, stijl, schoonheid en leren kijken. Hoe kun je anders leren kijken en de essentie van wat je ziet, vangen in een beeld. Het andere deel van deze uitgave gaat over het toepassen van creatieve technieken.
Door het boek heen vind je visiepagina’s van de vijf hoofdauteurs en zie je inspirerende portfolio’s en bijdragen van o.a. Jan van der Greef, Andrea Gulickx en Theo Bosboom.
Na het lezen van dit boek kan je creativiteit een vrije loop nemen en zul je met nog meer plezier fotograferen.

 

Handboek natuurfotografie | Bart Siebelink & Edo van Uchelen

Handboek natuurfotografie Bart SiebelinkHet Handboek natuurfotografie+ gaat uitgebreid in op de landschapsfotografie. Ook is er een compleet nieuw hoofdstuk opgenomen over het nut van het beoordelen en bespreken van foto’s. Tevens wordt er meer informatie gegeven over het presenteren en publiceren van foto’s.
Concrete opdrachten moedigen je aan om meteen het veld in te gaan.. Welke apparatuur heb je nodig? Hoe benut je de technische mogelijkheden? Hoe leer je te kijken met andere ogen? Hoe vind je fotogenieke dieren? Hoe kom je er dichtbij? Wat geeft een natuurfoto zeggingskracht? Hoe kom je tot verdieping? Wat doe je met je foto’s?

 

 Witte Veluwe | Jan Vermeer

Witte Veluwe Jan VermeerWitte Veluwe is het logische vervolg op de eerder verschenen boeken Witte Wereld, Antarctica, Arctic en Breaking Ice. Deze boeken laten een deel van onze planeet zien waar koude elementen samenkomen in een witte wereld van sneeuw en ijs, met als rode draad de daarin levende dieren. Voor zijn nieuwste boek is Jan Vermeer heel dicht bij huis gebleven. Geen verre wereldreis, geen poolgebieden, maar gewoon thuis in ‘zijn eigen achtertuin’ de Veluwe. Zijn gezonde obsessie voor alles wat met koude weerselementen te maken heeft, komt tot uitdrukking in dit boek.

 

Van inspiratie tot creatie | Bob Luijks

Van inspiratie tot creatie Bob LuijksKen je dat: hoe doet ie dat toch? Natuurfotograaf Bob Luijks behandelt in dit boek vijftig foto’s, grotendeels afkomstig uit ‘Van paarse heide tot orchideeënweide’. Je kijkt over de schouders van Bob mee en ontdekt dat een goede foto veel meer is dan de druk op de ontspanknop. Na het lezen van dit boek heb je gegarandeerd nieuwe inspiratie en vaardigheden om zelf betere of andere foto’s te maken.

OOG voor BEELD | Jeffrey van Daele

Oog voor Beeld Jeffrey van Daele“Naast enkele favoriete beelden bevat dit boek vooral foto’s waar ik een woordje meer kan over zeggen om jullie verder op weg te helpen in de wereld van de natuurfotografie. Dit woordje meer kan een bepaalde visie zijn, een tip, een techniek of iets compleet anders. Soms zeer beknopt, een andere keer wat uitgebreider.

Hiermee wil ik jullie motiveren en bovenal inspireren tot het maken van beelden die voor je eigen portfolio een meerwaarde kunnen betekenen.”

 

Praktijkboek Macrofotografie | Leon Baas, Arjen Drost, Paul van Hoof, Ron Poot en Jaap Schelvis

Praktijkboek MacrofotografieMacrofotografie is heerlijk om te doen, verslavend zelfs, maar er komt nogal wat bij kijken om een aansprekende foto te maken. Je moet het eerst zien, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het nog knap lastig is een goede foto te maken, laat staan een beeld dat verwondering oproept.
Het Praktijkboek Macrofotografie biedt uitgebreide informatie die elke fotograaf verder brengt. Alle technische aspecten worden besproken aan de hand van talloze voorbeeldfoto’s. De onderwerpen die macrofotografie zo aantrekkelijk maken – vlinders, paddenstoelen, insecten, bloemen, mossen, libellen, amfibieën en reptielen – komen uitgebreid aan bod. Dankzij het Praktijkboek Macrofotografie ontdek je waar en wanneer je je favoriete onderwerp kunt fotograferen en hoe je dat op een boeiende manier doet. De meer dan 450 foto’s van de beste macrofotografen zijn daarbij een bron van inspiratie.
Uiteraard is het boek rijk geïllustreerd met inspirerende foto’s en verhelderende afbeeldingen.

 

Dromen van Wildernis | Theo Bosboom

Dromen van wildernis Theo bosboomWat heeft een fotograaf die verslingerd is aan IJsland en houdt van woeste berglandschappen en ongerepte wildernis in vredesnaam te zoeken in Nederland en België, twee van de dichtstbevolkte landen ter wereld, waar bijna iedere vierkante kilometer door mensen wordt benut en ook de natuur grotendeels gecreëerd en gereguleerd wordt door de mens. Kun je hier toch ruige, ongerepte natuur ervaren en er spannende foto’s van maken?

Het antwoord daarop is ja, het is niet altijd eenvoudig, maar het kan! Voor zijn nieuwe boek ‘Dromen van wildernis’ fotografeerde Bosboom op de Veluwe en in de Hoge Venen als de winter op zijn strengst was, onderging hij flinke stormen op Schiermonnikoog, verdiepte hij zich in de wonderlijke wereld van waterjuffers, ontdekte hij dat de herfst onder water een geheel eigen dynamiek heeft en legde hij de verwoestende kracht van een brand op de Veluwe en het daarop volgende herstel van de natuur vast.

Het levert een prachtig en verrassend fotoboek op, met een geheel eigen en creatieve kijk op de natuur in de Lage Landen. Beelden uit twee van de hoofdstukken verschenen al eerder in National Geographic (NL) en leverden Bosboom de 1e en 3e prijs bij de Zilveren Camera 2014 op (categorie natuur). De bekende schrijver Kester Freriks (NRC) verzorgt het voorwoord.

 

Veluwe, ontmoetingen met het verleden | Geurt Besselink

Geurt Besselink VeluweHet boek ‘Veluwe, ontmoetingen met het verleden’ neemt u mee door deze ‘tijdsreis’. Het toont u de plekken op de Veluwe waar mens en natuur hun sporen achterlieten en nog steeds achterlaten. Van gletsjerdalen en stuwwallen uit de ijstijden tot de overblijfselen van grafheuvels, rituele plekken en de ijzerindustrie. Van malebossen tot wildwallen en sprengenbeken tot de ecoducten van nu.

 

 

Small Surprising | Misja Smits

Misja Smit Small SurprisingIn 2011 bracht Misja haar eerste boek, genaamd Small Surprising, uit. Het is een boek van 128 pagina’s met een uitgebreide collectie macrobeelden.Dit blurb boek is ‘on demand’ te bestellen.

Natuurfotografie voor kinderen | Quiniver Tuinder en Frederiko Burger

Natuurfotografie voor kinderen Quiniver Tuinder en Frederiko BurgerHoe word je een ‘echte’ natuurfotograaf? Met dit verrassende doe-boek! Voor kinderen die graag buiten zijn en (beter) willen leren fotograferen. Je hebt geen dure camera nodig, wel nieuwsgierigheid en enthousiasme. De natuur ontdekken en beleven, daar gaat het om!

Een leuk en leerzaam boek geschreven door twee veertienjarige jongens met een grote passie voor natuurfotografie. Hun kennis, ervaringen en enthousiasme en favoriete foto’s delen ze graag met jou en andere kinderen.

 • Natuur, dieren en vogels ‘professioneel’ of spontaan fotograferen
 • Boordevol info, foto’s en handige tips
 • Voor kinderen vanaf +/- 8 jaar, ook geschikt voor ouders en leerkrachten

 

 

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Dank je, Ellen, die had er ook zo tussen gepast! 😀
   De lijst is
   niet volledig en het boek ‘Van inspiratie tot creatie’ is net wat algemener, vandaar deze keuze.

   Groetjes,
   Roeselien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *