Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boekrecensie: Adolphe Burdet – Vogelaar en lichtbeeldpionier

Wellicht beschik jij over een lichtsterk teleobjectief en een camera met ‘birdeye-tracking’. Vogelfotografie was nog nooit zo gemakkelijk. Honderd jaar geleden vergde een vogelfoto heel wat meer inzet. Maak kennis met Adolphe Burdet.
Adolphe Burdet - Vogelaar en lichtbeeldpionier
Boekrecensie: Adolphe Burdet - Vogelaar en lichtbeeldpionier.

In het Handboek Vogelfotografie vind je een heel hoofdstuk over de boeiende historie van de vogelfotografie. Ook Adolphe Burdet komt daarin voorbij. Nu is er een heel boek gewijd aan deze pionier.

Een broedende eider.
Een broedende eider. Fotograaf: Adolphe Burdet

Wie is Adolphe Burdet?

De in Zwitserland geboren Burdet (1860) was een reislustig persoon en belandde zo ook in Nederland. Om in zijn inkomen te voorzien gaf hij Franse les aan de kinderen van een welgestelde familie. Burdet werd verliefd op de oudste dochter Olga. Ze trouwden in 1894, waarna Burdet zich definitief in Nederland vestigde.

Omdat zijn vrouw veel geld had, hoefde Burdet niet te werken. Hij kon zich volledig focussen op zijn passie en werd daarmee een van de eerste professionele natuurfotografen van Nederland. Jac. P. Thijsse moedigde hem hiertoe aan, aangezien Thijsse een groot belang had bij mooi beeld voor zijn magazine ‘De levende natuur’ en promotie van de natuur in het algemeen. Burdet deed dit niet onverdienstelijk; hij legde 125 van de 170 toen bekende inheemse vogelsoorten op treffende wijze vast. Daaronder ook soorten waarvan we nu alleen nog kunnen dromen, zoals de griel.

Tot 1957 was de Griel een zeldzame broedvogel in Nederland.
Tot 1957 was de griel een zeldzame broedvogel in Nederland. Fotograaf: Adolphe Burdet

Vanaf 1916 stapte Burdet geleidelijk over op film in plaats van fotografie. Het resulteerde in 1923 in de eerste Nederlandse natuurfilm. De film ging over het opmerkelijke gedrag van de koekoek en diende vooral als bewijs van de waarnemingen die Burdet deed en die internationaal door ornithologen niet altijd even serieus genomen werden.

Burdet als één van de eerste Nederlandse natuurfilmers.
Burdet als één van de eerste Nederlandse natuurfilmers.

Over het boek

Het boekje vormt een verwervend verslag van het leven van Burdet, uiteraard opgesierd met prachtige foto’s. De auteur somt vooral de vele resultaten op die Burdet bereikte. De weg naar deze resultaten worden helaas minder belicht en juist dat was voor fotografen extra interessant geweest. Neemt niet weg dat iedereen met een interesse in vogelfotografie dit boekje zou moeten lezen. Weten waar de fotografie vandaan komt inspireert en daagt uit ook met beperkte middelen naar een maximaal resultaat te streven.

Burdet deed ook aan stereofotografie.
Burdet deed ook aan stereofotografie. Fotograaf: Adolphe Burdet

Benieuwd naar zijn films? Er staan er enkele op YouTube. Vooral ‘Vogels van de stilte en schemering’ is het bekijken zeer waard, omdat je Burdet daar aan het werk ziet in zijn schuilhut.

Specificaties:

  • 96 pagina’s
  • Formaat 16 x 16,5 centimeter
  • ISBN 9789050118491
  • KNNV Uitgeverij

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: