Denk je aan Drenthe, dan denk je aan heidevelden en hunebedden. Laten deze nu veelal op de Hondsrug liggen! De Hondsrug mist het spektakel van de grote hoogteverschillen van een Veluwezoom of een Utrechtse Heuvelrug en is daardoor misschien wat minder bekend bij het grote publiek. De status UNESCO Global Geopark, het enige gebied in Nederland met deze eervolle status, maakt duidelijk dat het gebied zeer bijzonder is.
Een dergelijk gebied vraagt om een nadere kennismaking. ‘De Hondsrug, een machtig gebied’ neemt je mee op een ontdekkingsreis naar al het moois, van de oudste sporen van de vroegere bewoners tot idyllische beekdalen. Fotografe Karin Broekhuijsen maakte alle zeer uitnodigende foto’s.

De hondsrug, een machtig gebied
Het boek is opgebouwd uit tien hoofdstukken die op samenhangende wijze het verhaal van de Hondsrug vertellen. Je begint bij ‘Onvoorstelbaar natuurgeweld’ en eindigt bij ‘Hoog tijd voor de Hondsrug’. Ieder hoofdstuk begint met een kort verhaaltje, in het Nederlands, Duits en Engels, zodat ook buitenlandse toeristen kennis kunnen maken met het gebied.

Op zoek naar context
Daardoor zijn de teksten wel wat kort. De fotoliefhebber zal dat niet zo erg vinden, maar daardoor zijn niet alle foto’s even goed te duiden voor diegene die bijvoorbeeld de geschiedenis van het gebied niet kennen. Een paar voorbeelden daarvan zijn een foto van het monument ‘Veenbrand 1917’ of het Oranjekanaal in het hoofdstuk ‘Een kletsnatte wereld’. De foto van het kanaal is ook zonder context aardig om naar te kijken, maar het monument is gewoon een lelijk ding… Nog zo’n typisch voorbeeld: een foto van een zandtapijt in museum Zwaantje Hans-Stokman’s Hof. Ik heb werkelijk geen idee wat daar het verhaal achter is. Is dat heel erg? Moet je altijd het verhaal achter een foto kennen? Nee, natuurlijk niet. Maar dit boek wil je bewust kennis laten maken met het verhaal van de Hondsrug en dan blijf ik toch met vragen achter. Daarbij speelt dan ook nog dat ik niet echt geprikkeld wordt om dit dan maar ter plekke te ontdekken.

Focus op de fotografie
Terug naar de foto’s, want dat is natuurlijk waar ik vooral naar kijk. Die tonen een prettige mix van natuur en cultuurhistorie, van grootste gebaren en intieme details, niet zelden in combinatie met het voor Karin kenmerkende mooie licht of fraaie weersomstandigheden. De (prima gedrukte) foto’s krijgen alle ruimte. Waar meerdere foto’s op één pagina staan, versterken ze elkaar. De opmaak is rustig en eigentijds, waardoor de foto’s ook alle aandacht krijgen die ze verdienen. Alleen die enorme zwarte balk bij het begin van de nieuwe hoofdstukken… Die vormt wel een enorme stijlbreuk met de rest.

Twee gedachten, geen keuze
Zoals je al merkt, balanceert het boek een beetje op twee gedachten. Van de ene kant nodigen de mooie foto’s je inderdaad uit tot een nadere kennismaking met de Hondsrug, maar van de andere kant heeft het ook wat weg van een toeristische gids waarin bepaalde elementen opgenomen ‘moesten’ worden. Een helderdere keuze had het boek beslist goed gedaan. In het eerste geval zouden louter fraaie beelden je de weg wijzen, in het andere geval heb je behoefte aan meer informatie. Adressen, websites of zelfs een kaart van het gebied ontbreken.

Toch wil ik deze recensie graag positief afsluiten, want de regio is het oprecht waard om bezocht en ontdekt te worden. De foto’s van Karin Broekhuijsen onderstrepen de schoonheid van de Hondsrug. Een machtig gebied!

Specificaties
Pagina’s: 168
Formaat: 20 x 30 centimeter
Uitgeverij: Koninklijke van Gorcum
ISBN: 9789023258025
Prijs: € 25,-
