Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boekrecensie: Voice of the eyes

Heel af en toe verschijnt er een boek, waarvan je meteen weet: dit blijft ook de komende decennia een monumentaal boekwerk. Voice of the Eyes is beslist zo’n boek! Waarom?
Voice of the Eyes

Allereerst omdat maar liefst 31 landschapsfotografen aan dit boek van René Algesheimer hebben meegewerkt. Niet zomaar 31 fotografen, maar de allerbeste van dit moment, zoals Marc Adamus, Sandra Bartocha, Alister Benn, Thomas Heaton, Tom Hegen, Hans Strand en Guy Tal. Gelukkig pronken er ook twee Nederlanders in dit boek: Theo Bosboom en Marsel van Oosten.

questions voice if the eyes
Via een ‘keuzemenu’ maak je kennis met de 31 opgenomen fotografen. Hier zie je dat Alister Benn bijvoorbeeld zowel graag digitaal als analoog fotografeert, in zowel kleur als in zwart-wit, en dat het liefst binnen projecten met een korte doorlooptijd.

Een tweede reden betreft de omvang: maar liefst 520 pagina’s (25,5 x 25,5 cm). Al met al een flinke stoeptegel dus. Je haalt er dan ook langdurig informatie en inspiratie uit.

The 15 standardized questions
Voice of the Eyes is nadrukkelijk geen fotoboek, wel een boek boordevol interessante informatie over hoe de landschapsfotografen naar hun eigen fotografie kijken.

De derde en belangrijkste reden: het is géén fotoboek. Natuurlijk staan er van iedere fotograaf diverse foto’s in, maar het gaat vooral om de teksten. Iedere fotograaf kreeg vijftien vragen voorgeschoteld. Op deze manier kun je de fotografen met elkaar vergelijken, ontdek je dat er vele wegen naar Rome zijn en kun je overal inspiratie vandaan halen. Enkele voorbeelden van de vragen zijn: Hoe omschrijf je je stijl en hoe is die met de tijd veranderd, wat prikkelt je in het veld om je camera tevoorschijn te halen en wat ‘maakt’ voor jou een goede foto? Naast deze uniforme vragen vind je bij iedere fotograaf ook nog een aantal persoonlijke vragen. En voor mij als fotoboekenliefhebber: iedere fotograaf benoemt zijn favoriete boek. Zo ontdek je dat het favoriete boek van Theo Bosboom ‘Crosstown’ van Helen Levitt is.

voorbeeld binnenkant voice of the eyes
Natuurlijk staan er ook foto’s in het boek die representatief zijn voor het werk van desbetreffende fotograaf. Hier een foto van Isabel Díez.

Over het boek

Een lijvig boek dus met ongelooflijk veel informatie. Toch oogt het boek ‘Voice of the eyes’ (gelukkig!) luchtig door de vormgeving, waarin gekozen is voor veel witruimte en een prettig lettertype. Wat moet je meer over een dergelijk monumentaal boekwerk vertellen? Dit boek is simpelweg een must voor iedereen met interesse in de landschapsfotografie. Een completer overzicht van de landschapsfotografie in de eerste helft van de 21e eeuw ga je nooit meer tegenkomen. De prijs van $80,- (excl. verzendkosten) oogt fors, maar is het dubbel en dwars waard.

opmaak voice of the eyes
De opmaak is rustig en ruimtelijk, waardoor het boek zeker niet te zwaar overkomt.

Kijk voor meer informatie en bestellen op https://voiceoftheeyes.com

René Algesheimer ontbreekt zelf in het boek, maar zijn verhaal ontdek je in editie 1 (2023) van Natuurfotografie Magazine.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: