Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bont zandoogje: een grappig vlindertje

Regte Heide
Bont zandoogje. Fotograaf: Paul Cools

Het bont zandoogje: op het eerste gezicht een gewone bruine vlinder. Echter, wie goed kijkt, ontdekt steeds meer details en komt erachter dat het best een mooie vlinder is om te zien en te fotograferen. Dit ondanks dat deze vlinder misschien niet de sprankelende kleuren heeft die veel andere vlinders, zoals bijvoorbeeld de dagpauwoog, wel hebben.

Er zijn overigens meerdere soorten die op het bont zandoogje lijken, zoals het bruin zandoogje. Toch heeft het bonte zandoogje duidelijk meer tekening op zijn of haar vleugels (de naam zegt het eigenlijk al). Het is namelijk een bruine vlinder met een geel-wittig vlekkenpatroon en zwarte ogen op de vleugels. En juist dat maakt het een interessante vlinder om te fotograferen. Neem het vlekkenpatroon en de ogen eens goed onder de loep en probeer dit eens vast te leggen. Dat levert weer heel andere foto’s op dan de vleugels van een felgekleurde vlinder bijvoorbeeld.

Moeilijk te vinden is het bont zandoogje meestal niet. Langs de bosrand maak je de meeste kans, maar tegenwoordig komen de vlindertjes op veel plekken voor, dus zelfs in een doorsnee woonwijk maak je een goede kans op het zien van het bont zandoogje. Zeker op zonnige dagen houden de beestjes ervan om lekker te gaan zitten zonnen. Dat doen ze vaak op een blad van bijvoorbeeld een klimop of gewoon lekker in het zand. De ideale kans dus om ze te fotograferen, want ze hebben dan hun vleugels gespreid. Benader ze wel voorzichtig, want net als de meeste vlinders, zijn ze zo weer gevlogen. Een telelens of camera met zoomfunctie kan hierbij handig zijn.

Let tot slot eens op het gedrag van deze vlinders. Ze willen nog wel eens achter elkaar aan zitten en draaien dan al vliegend snel rondjes om elkaar heen. Goed voor een paar mooie actiefoto’s.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u