Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boomschors, niet zo saai als je denkt

Boomschors heeft mooie structuren. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Boomschors, zo op het eerste gezicht maar saai. Toch zal wie even goed kijkt, zien dat er van alles te zien is op de bast van de boom. En, om je er eens goed in te verdiepen, ga dan eens op ontdekkingstocht op de bast van de boom. Door minutieus de bast van boven naar beneden te bekijken, zul je steeds meer details ontdekken en erachter komen dat de bast van de boom helemaal niet saai is! Mocht je het geluk hebben een mier of ander diertje te zien op de bast, volg het diertje dan eens en je komt ook nog eens heel veel te weten over het leven van dat specifieke diertje.

Structuren en meer

Om te beginnen, zijn er in de bast van de boom verschillende structuren te ontdekken. Het lijkt soms net een puzzel met allemaal kleine stukjes. Na een regenbui hebben al die stukjes ook nog eens een verschillende kleuren, licht en donker. Kijk je goed, dan kan het zomaar zijn dat je korstmossen tegenkomt in allerlei verschillende kleurtjes.

Ook kun je takjes en andere kleine mini-plantjes tegenkomen. En waterdruppels die aan de bast blijven hangen zijn weer drinkwater voor diertjes die leven op de bast. En die leveren zeker mooie foto’s op. Verder kom je een hoop andere kleine diertjes tegen en soms zelfs paddenstoelen in grote en kleine formaten. Overigens, al die structuren in de bast van de boom, zijn ideale verstopplekken voor diertjes. En weer ideale plekken voor bijvoorbeeld vogels om naar voedsel te zoeken.

Kom je een boom tegen waar de bast gedeeltelijk af is? Let dan eens op of je de sapstromen ziet lopen (al dan niet opgedroogd). En wie de weersvoorspellingen van komende tijd in de gaten houdt en het woord sneeuw voorbij hoort komen: deze sneeuw blijft hangen in de structuren van de bast. Dat levert weer unieke abstracte plaatjes op!

Door goed te kijken, kom je op verrassende manieren tot leuke ontdekkingen en zul je verrast staan dat een simpel onderwerp eigenlijk veel complexer is dan op het eerste gezicht lijkt. En dat levert gelijk weer een hele rij onderwerpen op voor een volgende fotoshoot!

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Prachtige foto’s van de boomschors, Karin, en een heel duidelijk verhaal.
    Ik herken het omdat ik ook vaak boomschorsen heb gefotografeerd.
    Tegenwoordig fotografeer ik liever een holte in de boomstam met allerlei “ rommel”.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u