Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bramen zoeken

Een leuk zomers tijdverdrijf is bramen zoeken. Niet alleen voor de heerlijke vruchten maar ook voor fotografie! Bramen zijn namelijk erg in trek bij allerlei dieren die zich thuis voelen in de doornige struiken. De braam is trouwens ook behoorlijk fotogeniek van zichzelf.

Bramen zijn aantrekkelijk voor veel insecten, zoals het oranje zandoogje. Fotograaf: Ron Poot

De braam hoort bij de rozenfamilie en zoals je bij rozen verwacht zijn de bloemen rijk aan nectar. Daarom komen er veel insecten op de bloesem af. Allerlei vlinders, zweefvliegen, bijen en wespen vliegen af en aan. Gewoon even posten bij een bloeiende braamstruik op een windstille zomerdag met je fototoestel en het komt allemaal langs.

Veel zangvogels voelen zich thuis in braamstruiken. Er is voedsel in overvloed en de doornige struiken zijn een goede natuurlijke bescherming voor hun nest. De braamsluiper heeft er zelfs zijn naam aan te danken.

De braam is ook de favoriete schuilplaats voor boomkikkers. In gebieden waar dit zeldzame kikkertje voorkomt zitten ze het liefst op een bramenblad. Ze zijn goed beschermd door de doornen maar ook door hun schutkleur. Een stilzittende boomkikker is nauwelijks te vinden in een braamstruik.

Zoals gezegd is de braam zelf ook heel fotogeniek, in elk seizoen. De braam bloeit vanaf het begin van de zomer en houdt dat heel lang vol. En als de vruchten in augustus rijp zijn is er niets op tegen om naast je foto’s een mandje rijpe bramen te oogsten. Daar kun je mee thuiskomen!

Boomkikker in een braamstruik. Fotograaf: Ron Poot

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u