Menu

Onderdeel van Pixfactory

Britta Jaschinski in Beeld

In de negentiger jaren verhuisde de Duitse fotograaf Britta Jaschinski naar Engeland waar ze al snel bekendheid verwierf met haar eerste boek. In de daarop volgende twee decennia won ze vele internationale onderscheidingen voor haar unieke fotojournalistiek.
Over de hele wereld gesmokkeld; In beslag genomen bij grenzen en luchthavens 2016/17

Wie is Britta Jaschinski?

Gebroken bestaan

Jaschinski richt zich hoofdzakelijk op -zoals op haar site omschreven- “Het documenteren van het gebroken bestaan ​​van dieren in het wild, die lijden in naam van entertainment, status, hebzucht en bijgeloof.”

Op dit moment is ze als professioneel fotograaf actief in Londen, maar haar passie om dieren te beschermen brengt haar over de hele wereld. Haar verhalen onderzoeken de relatie die we hebben met dieren en belichten wat we dreigen te verliezen. Haar foto’s zijn verontrustend, soms hard en toch mooi.

Haar nieuwste serie is CRIMES en onderzoekt de vraag ‘Wildlife of Koopwaar’? Het afgelopen jaar heeft ze dieren in het wild gedocumenteerd, bij grenzen en luchthavens, die mensen over de hele wereld proberen te smokkelen. Jaschinski hoopt de meedogenloze moord en de illegale verplaatsing van bedreigde soorten te benadrukken. De geconfisqueerde afbeelding is wereldwijd gepubliceerd en heeft haar de titel opgeleverd van de Europese natuurfotograaf van het jaar 2017, de grote prijs van de grote foto-natuurfotowedstrijd 2017 en is een winnaar van de Magnum Photography Awards 2017.” (vertaling van website)

De stem van gebroken dieren

Voor wie Britta nog niet kende….Dat houdt dan hier en nu op. Vanaf het moment dat je haar indringende en zeer aangrijpende foto’s ziet, staan ze op je netvlies gebrand. Als een fikse klap in je gezicht, die lang blijft nagloeien. En natuurlijk is dit, anders dan de fijne plaatjes die we hier in de regel delen, geen prettig gezicht, maar wel nódig. Want met alleen ‘prettig’ hebben we heel binnenkort geen neushoorns meer. En stevenen we af op een een toekomst waarin kinderen olifanten alleen nog van de foto’s kennen. Als natuurfotografen nemen we heel veel van onze mooie natuur, maar het is tijd om eens iets terug te geven.
Terwijl het merendeel van ons (inclusief ondergetekende) zich heus wel afvraagt of we hier niet iets aan zouden moeten doen en met een groot “Hoe dan?!” in deze gedachte blijft steken, zijn er ook mensen die verder gaan dan denken alleen. Mensen die opspringen en dóen, zoals Britta. Dit zijn de mensen die de stem van dieren vertegenwoordigen en de mensen die zorgen dat de dodelijke ramkoers die wij als soort hebben ingezet wellicht nog op tijd bijgesteld kan worden….

Portfolio

In beslag genomen hoofd van een giraffe.

In beslag genomen hoofd van een giraffe.
In beslag genomen hoofd van een giraffe.

Tanzania, Oost Africa. Ik had geruchten gehoord over een oude solitaire leeuw, die rondzwierf in het Lobo gebied van Tanzania’s Serengeti National Park. Gefascineerd bracht ik drie dagen door met zoeken naar hem en ik vond hem, rustend in de schaduw van een acacia boom. Niemand wist precies wat er met hem gebeurd was, maar wellicht is hij door een jonger mannetje uit de groep gewerkt. Zijn gezicht scheen het gewicht van veel ervaring te dragen. Een oud, wijs dier. Enorm krachtig, maar misschien – voor een moment- verloren in zijn eigen eenzaamheid.

oude leeuw
Solitaire leeuw, Tanzania.

Traditionele Chinese medicijnen.

Traditionele Chinese medicijnen.
Traditionele Chinese medicijnen.

Over de hele wereld gesmokkeld; In beslag genomen bij grenzen en luchthavens 2016/17

Wildlife Crime: Olifantenpoten
Over de hele wereld gesmokkeld; In beslag genomen bij grenzen en luchthavens 2016/17
Wildlife Crime: Ijsbeer-vacht
Over de hele wereld gesmokkeld; In beslag genomen bij grenzen en luchthavens 2016/17
Over de hele wereld gesmokkeld; In beslag genomen bij grenzen en luchthavens 2016/17, Neushoorn poten; 2 volwassenen en één baby.

Illegale handel in wilde dieren, in in het wild levende producten, Heathrow Airport, Londen, Verenigd Koninkrijk, 2016. Neushoorn-hoorn wordt gebruikt in TCM, traditionele Chinese geneeskunde. Er is geen bewijs dat neushoorn-hoorn enig medicinaal effect heeft en toch worden neushoorns in een alarmerend tempo gedood.

Hoorn zonder neushoorn
Neushoorn hoorn zonder neushoorn.

Galberen worden permanent in kleine kooien gehouden, die zo beperkend zijn, dat de beren op geen enkel moment op 4 poten kunnen staan of kunnen omrollen. Deze bruine beer leefde zelfs 30 jaar in zo’n kooi, totdat hij werd gered door een dieren liefdadigheidsinstelling. Zijn hoofd en lichaam zijn verwrongen in een vreemde vorm, door de opsluiting in zijn kleine kooi. Hij zat ook vast in een metalen korset, dat permanent – in een open wond- een buis in zijn maag duwde, om gemakkelijk toegang te krijgen tot zijn galblaas. Gal van beren wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Mensen die berengal consumeren, geloven dat ze de kracht en nobelheid van een beer overnemen. Ik had de eer om deze beer te ontmoeten na zijn redding. Ik was diep onder de indruk van zijn veerkracht, geïnspireerd door zijn vastberadenheid om te overleven, beschaamd door menselijk gedrag. Ik noemde deze foto oorspronkelijk ‘The Survivor’, maar helaas stierf de beer in november 2014.

30 jaar Galbeer
Een dappere beer is gestorven; geredde gal beer, Rescue Center Chengdu, China, 2012. ‘LEAST Concern’ op de rode lijst van de IUCN.

Gevangen in gehoorzaamheid door de starende blik van hun trainer, treden grote katten op in het Seven Star Park in Guilin in 2012. De katten zijn gedrogeerd, hun tanden en klauwen zijn uitgetrokken en ze worden tijdens de show in bedwang gehouden door palen met metalen punten aan het eind. Het publiek is zich vaak niet bewust van de mate van wreedheid. ‘Dit was echt een arena van gebroken dieren’, merkt Britta op. Deze katten zijn waarschijnlijk alle hybriden van in gevangenschap gefokte dieren. Het dier in het midden is hoogstwaarschijnlijk een Liger – een kruising tussen een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger. Van Ligers wordt gedacht dat ze de grootste levende katachtigen zijn, die de neiging hebben de grootte van hun beide ouderdieren te overschrijden.

Winner 2015 The Wildlife Photojournalist Award “Broken cats”

Ik arriveerde een week na een enorm bosbrand in Ndutu Conservation Area en rook nog steeds as en verkoolde resten de lucht. Helaas waren een groot aantal majestueuze oude acaciabomen verloren gegaan. De impact op het milieu van deze branden is enorm. Veel kleine dieren kunnen zich niet verbergen en vluchten en er lagen talloze witte schildpad-schilden – het bewijs van de enorme hitte die dit ongecontroleerde bosvuur produceerde. In de dagen daarop zag ik gedesoriënteerde impala en een dikdik zonder dekking ronddwalen, zonder mogelijkheden om zich te verbergen. En toen verscheen er een cheeta op de zwartgeblakerde grond. Dit rampzalige vuur moet een meevaller zijn geweest voor grote katten. Maar de cheeta leek onrustig en vervreemd van zijn leefgebied – bijna spookachtig. Ik nam de foto en keek toen toe terwijl hij ‘versmolt’ met de achtergrond.

cheeta uit de as
Out of the Ashes, Cheetah, Tanzania, Oost-Afrika

Deze beer loopt op een strak touw tijdens een dierenshow in Guilin Zoo, China. In juli 2010 heeft de Chinese State Forestry Administration (Chinese Staatsbosbeheer) een richtlijn uitgevaardigd, waarbij uitvoeringen met wilde dieren in dierentuinen en dierenparken verboden zijn, maar op veel van dergelijke plaatsen in het land is het nog steeds normaal. Het juichende publiek realiseert zich misschien niet dat beren niet vrijwillig fietsen, op hun handen gaan staan en balanceren op strakke touwen. Ze voeren deze moeilijke trucs uit omdat ze bang zijn voor wat er zal gebeuren als ze dat niet doen. Deze beer werd geduwd, getrokken en geslagen, hoewel hij deed wat hem werd gevraagd te doen. De beer krijgt alleen stukjes beloningsvoer na elke slag en op geen ander moment. Mij werd verteld: ‘Honger beren lang genoeg uit en ze zijn al snel bereid om praktisch alles te doen.

Broken Bear - Gebroken Beer
Broken Bear, Seven Star Park, Guilin, China, de Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus) wordt als kwetsbaar vermeld op de rode lijst van IUCN.

In de nieuwe editie van Natuurfotografie Magazine (No 4, april / mei-2018) is nu een uitgebreid interview te lezen met Britta Jaschinski, waarin zij onder andere vertelt over haar dappere strijd tegen Wildlife Crime.

Britta Jaschinski is de mede-oprichter van Photographers Against Wildlife Crime ™ – een internationale groep van prijswinnende fotografen die hun krachten hebben gebundeld om hun sterke en iconische beelden te gebruiken om een ​​einde te maken aan de illegale handel in wilde dieren. Ze zullen de aandacht vestigen op dit dodelijke onderwerp met een echt uniek boek, gepubliceerd in mei 2018. De groep zal een editie in het Engels en in het Mandarijn uitbrengen voor verspreiding in China. Beide edities kunnen vooraf worden besteld.
Het werk van Jaschinski is wereldwijd gepubliceerd en geëxposeerd, met meer dan 25 soloshows en is zeer gewild en te koop via hedendaagse kunstwinkels. (vertaling van website)

Britta Jaschinski

 

 

Eén reactie

  1. Ik heb vorig jaar haar lezing meegemaakt op het NatureTalks fotofestival. Dat was indrukwekkend, zowel de beelden als haar verhaal.
    Goed dat Natuurfotografie hier ook aandacht aan besteed.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik heb vorig jaar haar lezing meegemaakt op het NatureTalks fotofestival. Dat was indrukwekkend, zowel de beelden als haar verhaal.
    Goed dat Natuurfotografie hier ook aandacht aan besteed.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: