HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Canon vs Nikon?

Het moment (we waren nog in het analoge tijdperk) kan ik me nog goed herinneren. Ik kocht als adolescent mijn eerste camera en een kennis (een fanatieke Nikongebruiker) tilde mijn aankoop op en zei: ‘Canon? Ja, plastic hé, daar moet je geen wonderen van verwachten…’.

Canon vs Nikon?
Nikonian met een Canon? Fotograaf: Chris van Rijswijk

Regelmatig krijg ik vragen van de volgende strekking: “Kan ik beter een Canon of een Nikon aanschaffen?” Uiteraard antwoord ik als Canongebruiker gekscherend (!): “Koop een Canon, met Nikon wil je als (vogel)fotograaf niet geassocieerd worden… 🙂 

Tijdens vogelreizen met andere fotografen is het na een dag intensief fotograferen plezierig om onder het genot van een biertje te discussiëren over vogels en fotografie. Hoe ben je tot deze maffe hobby gekomen, wat zijn je favoriete onderwerpen, etc. en als de avond dan vordert en het wordt later en later, dan worden de verhalen steeds mooier. Sterke verhalen over zeldzame vogeltjes op gevaarlijke plaatsen, bla bla bla. Je kent dat wel.

Borrelpraat tussen Canonians en Nikonians?

Het onderwerp wat uiteindelijk altijd ter tafel komt is de eeuwige discussie van Canon vs. Nikon. Elk fotogezelschap valt dan uiteen in twee kampen: de Canonboys en de Nikonboys! (en wellicht een kleine groep met overige merken). En de grap is … over dit onderwerp kun je uren over praten, wat dan ook gebeurt. Het zijn leuke discussies waar je uiteindelijk niet uitkomt. Een Nikonboy stapt na zijn vakantie echt niet over naar Canon en andersom al helemaal niet! Over het algemeen kan worden gezegd (op basis van mijn eigen waarneming) dat de oudere fotograaf Nikon gebruikt en de jongere generatie Canon. Hoewel ook dat inmiddels niet meer opgaat.

Zelfs de camera's en lenzen zelf lijken om het hardst te wedijveren...
Zelfs de camera’s en lenzen zelf lijken om het hardst te wedijveren… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Canon is als Messi, Nikon als BMW…

Persoonlijk denk ik niet dat het ene merk beter is dan het andere merk. Het is hetzelfde als moeten kiezen tussen Messi en Ronaldo of tussen een BMW en een Mercedes. Ik ben gelukkig geen autoliefhebber, een merk wordt geassocieerd met sportief, klassiek, innoverend, etc. Beide merken zullen zeer goede auto’s fabriceren.

Zo is het ook met deze twee grote cameramerken. Uiteraard zijn er verschillen (bijvoorbeeld qua scherpte, flitsgebruik, kleurweergave, ruisreductie, stabilisatie etc.), maar het is kiezen uit twee toppers. Sterker nog, het interessante is dat deze twee merken elkaar juist nodig hebben om tot extreem goede producten te komen. Door de concurrentie pushen ze elkaar tot het uiterste. En daar profiteren beide kampen van! Dus Canonian en Nikonian… wees maar blij dat de ‘tegenpartij’ bestaat!

Mijn advies?

Uiteindelijk kijkt de groep dan toch naar jou als fotograaf. Jij moet dan het salomonsoordeel gaan vellen. Wie gaat er blij naar bed aan het eind van de lange avond en wie moet kniezend en knarsend horen dat hij het verkeerde merk heeft gekozen. Oftewel, wat raad ik een (nieuwe) gebruiker aan: Canon of Nikon? En uiteraard blijf ik dan politiek correct, maar niet alleen om iedereen een goede nachtrust te gunnen, ook omdat ik er echt achter sta: het maakt niet uit! En dan noem ik vaak de volgende overwegingen:

 • Wat gebruikt je omgeving? Het is prettig als je een lens, een extender, etc. kan lenen van je fotografiemaatje.
 • Er zijn meer goede merken dan alleen Canon en Nikon: Olympus, Sony, Pentax, ik noem maar wat. Wel heb je voor Canon en Nikon veel meer mogelijkheden aan andere merken die voor deze twee produceren (denk aan Sigma, Tokina, Tamron, Samyang, etc.). Dat kan een overweging zijn. Maar heb je nog prachtige oude Minolta lenzen liggen… dan is Sony een betere keuze.
 • Bedenk dat een foto gemaakt wordt door de man of vrouw achter de camera en niet door de camera zelf!
 • Volg je gevoel; welk merk spreekt je het meeste aan, wat past bij jou, welke ligt lekkerder in de hand?
 • Kom je er echt niet uit? Huur dan eens een camera voor een dag of wat. Zo kun je uitproberen welk merk en welke camera het beste bij je past.

En heb je eenmaal gekozen? Wees dan lekker blij, ga gewoon lekker aan de slag en maak de mooiste foto’s! Of het nou met Canon is of met Nikon…

Hoewel…

Dan herinner ik mij toch weer de ‘wijze’ woorden: “koop je een Canon… dan kun je wat je daarvoor Nikon” 😉

veel fotografieplezier!

Deel dit artikel


15
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door NatuurFotograaf_Cor op 14 maart 2020 om 19:41

  Een gerenomeerd fotograaf als Scott Kelby is overgestapt van Nikon op Canon en is daar niet rouwig om.

 2. Door Evert op 9 december 2015 om 18:55

  Geweldig om te zien dat een gerenomeerde Canon-fotograaf en een gerenomeerde Nikon-fotograaf uiteindelijk hetzelfde zeggen. Ze zijn beide goed, doe wat je het beste past. Ik heb nog steeds de warmste herinneringen en de daarbij behorende foto’s van mijn Praktika. Daar zat geen automatische stand op dus iedere keuze was een bewuste. Nu, na jaren Olympus worden mijn eisen kennelijk zwaarder want ik ben niet meer tevreden. Dat ligt dus aan mij en niet aan de camera. Ik neig naar een Nikon maar dat kan ik inderdaad niet met harde argumenten onderbouwen. Het voelt beter.

 3. Door Rik van Stormbroek op 10 oktober 2015 om 17:48

  Mijn vrouw is fotograaf en ik doe aan fotografie. 20 jaar geleden gekozen voor Canon. Daarna automatisch door met Canon in het digitale tijdperk. Maar 3 keer onze lens kapot en 2 x de body.
  Error 90…. Nu overgestapt naar Nikon. Inderdaad minder fijngevoelig maar wel veel bedrijfszekerder. En verder blijft de beoordeling van beeld over het algemeen een subjectieve aangelegenheid voor de meeste mensen. Als het echt mooi moet gaan we toch lekker terug naar analoog. Dat verschil zit ook in de weergave van digitale muziek tov. De vinyl versie…

 4. Situatie is simpel zo dat Nikon, net als 20 jaar terug, op groot tele-gebied een eind achter Canon aanloopt en daardoor 20- 30% duurder is in de aanschaf. Voor de prijs van de nieuwste Nikon 500mm heb je de nieuwste Canon 600mm! Dan lijkt me de keus snel gemaakt als je ook nog realiseert dat er momenteel, in de grote tele’s, meer handel in 2e hands-Canon is dan in Nikon. In kwaliteit ontlopen ze elkaar nauwelijks: gewicht, afmetingen en prestaties schelen weinig.

 5. Sony of Olympus zal ik nooit kopen vanwege het te kleine aanbod van lenzen. Canon of Nikon maakt niet zoveel uit. Beide prima merken.

 6. Door Ingrid op 3 augustus 2015 om 00:42

  Ja, zo gaat het 🙂 Leuk geschreven. Wie kent de opmerking immers niet ‘ leuke vent/dame jammer van de camera’ :).

 7. Leuk stukje maar toch voel ik me nooit zo prettig bij dit soort discussies. Het gaat er ook om wat je gewend bent en waar je prettig mee werkt. Mijn eerste camera was een Olympus en ik ben er nooit meer vanaf gestapt. Onlangs heb ik erg getwijfeld om over te stappen naar Canon / Nikon omdat er geen spiegelreflex opvolger was voor mijn Olympus E-3. Na veel wikken en wegen toch besloten om voor de spiegelloze Olympus OM-D E-M1 te gaan en ik ben daar zo blij mee! Olympus heeft me nog nooit telleur gesteld met een camera en ook dit keer ben ik weer in de wolken. Als ik echter met camera tussen de Full frame boys van Canon / Nikon / Sony kom word ik toch een beetje vreemd aangekeken. Eigenlijk vind ik dit maar raar want het eind resultaat is echt niet veel minder. Helemaal voor het type fotografie dat ik doe is de Olympus met zijn 2x crop factor een uitkomst. Niks grote mega tele objectieven. Nee gewoon een kleine lens die net zo goede kwaliteit levert.

  Ik hou me dus liever een beetje afzijdig van deze discussie. Iedere fotograaf moet de camera kiezen waar hij het liefst mee werkt. Ik ken de Olympus op mijn duimpje en ik vind het zonde om duizenden euro’s aan matriaal zomaar weg te doen omdat ander vinden dat je een canon, nikon of in ieder geval full frame moet hebben om serieus mee te tellen.

  Kortom een eeuwig durende in mijn ogen volkomen nuttelose discussie want zoals je al zegt er gaat echt nooit iemand van merk wisselen omdat iemand anders zijn camera toch echt veel beter vind!

 8. Door Gino op 2 juni 2015 om 17:23

  als fervent Sony fotograaf word ik altijd erg verdrietig van dit soort vergelijkingen. Iedereen weet natuurlijk dat Sony veruit de beste keuze is 😉

 9. Door peter wijn op 31 mei 2015 om 20:22

  Het doet me altijd enorm veel plezier om met iemand te bekvechten over triviale zaken als het merk camera. Maar, geen flauwekul hè, je moet natuurlijk tijdens zo’n gepalaber wel even de beperkingen van je eigen spullen vergeten. Nikon, natuurlijk.
  Om te stellen dat Canon als Messi is en Nikon als BMW slaat helemaal nergens op. Nikon is meer als uh… Nikon. En Canon, dat is gewoon een merk dat goede fototoestellen en lenzen maakt. Die FD lenzen waren destijds lekker compact…

 10. Door Leo op 30 mei 2015 om 16:01

  Hoekstra. De grootste onzin vind je op het www, Dus dit artikel voor wat het waard is.

 11. Door Hoekstra op 30 mei 2015 om 09:37

  Canon is als Messi, Nikon als BMW…..
  Niet om t een of t ander . Maar ik ben t totaal niet eens met dit artikel ..

  1. @Hoekstra: Jij vindt dus wel dat er een enorm verschil zit tussen Canon en Nikon?

   Volgens mij is over het algemeen het verschil tussen fotografen onderling een stuk groter dan het verschil tussen beide merken. Alleen op zeer specialistisch gebied komt 1 merk beter uit de bus dan de andere (bijv. de MP-E65 lens van Canon).
   Leuk verhaal, Chris.

   Deze hoort natuurlijk in deze discussie niet te ontbreken: https://vimeo.com/7890134

 12. Mensen die echt niet kunnen kiezen tussen NIK-on en CA-non kunnen altijd nog terugvallen op de NIKCA: http://www.pbase.com/jaapschelvis/nikca

 13. Door Leo op 29 mei 2015 om 13:21

  Leuk stuk. Ben aan het einde van dit jaar een dubbel gebruiker. Nikon voor de korte lenzen Landschap fotografie en Canon de lange lenzen voor de pietjes en de beren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *