Menu

Onderdeel van Pixfactory

Canon vs Nikon?

Het moment (we waren nog in het analoge tijdperk) kan ik me nog goed herinneren. Ik kocht als adolescent mijn eerste camera en een kennis (een fanatieke Nikongebruiker) tilde mijn aankoop op en zei: ‘Canon? Ja, plastic hé, daar moet je geen wonderen van verwachten…’.
Nikonian met een Canon? Fotograaf: Chris van Rijswijk

Regelmatig krijg ik vragen van de volgende strekking: “Kan ik beter een Canon of een Nikon aanschaffen?” Uiteraard antwoord ik als Canongebruiker gekscherend (!): “Koop een Canon, met Nikon wil je als (vogel)fotograaf niet geassocieerd worden… 🙂

Tijdens vogelreizen met andere fotografen is het na een dag intensief fotograferen plezierig om onder het genot van een biertje te discussiëren over vogels en fotografie. Hoe ben je tot deze maffe hobby gekomen, wat zijn je favoriete onderwerpen, etc. en als de avond dan vordert en het wordt later en later, dan worden de verhalen steeds mooier. Sterke verhalen over zeldzame vogeltjes op gevaarlijke plaatsen, bla bla bla. Je kent dat wel.

Borrelpraat tussen Canonians en Nikonians?

Het onderwerp wat uiteindelijk altijd ter tafel komt is de eeuwige discussie van Canon vs. Nikon. Elk fotogezelschap valt dan uiteen in twee kampen: de Canonboys en de Nikonboys! (en wellicht een kleine groep met overige merken). En de grap is … over dit onderwerp kun je uren over praten, wat dan ook gebeurt. Het zijn leuke discussies waar je uiteindelijk niet uitkomt. Een Nikonboy stapt na zijn vakantie echt niet over naar Canon en andersom al helemaal niet! Over het algemeen kan worden gezegd (op basis van mijn eigen waarneming) dat de oudere fotograaf Nikon gebruikt en de jongere generatie Canon. Hoewel ook dat inmiddels niet meer opgaat.

Zelfs de camera's en lenzen zelf lijken om het hardst te wedijveren...
Zelfs de camera’s en lenzen zelf lijken om het hardst te wedijveren… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Canon is als Messi, Nikon als BMW…

Persoonlijk denk ik niet dat het ene merk beter is dan het andere merk. Het is hetzelfde als moeten kiezen tussen Messi en Ronaldo of tussen een BMW en een Mercedes. Ik ben gelukkig geen autoliefhebber, een merk wordt geassocieerd met sportief, klassiek, innoverend, etc. Beide merken zullen zeer goede auto’s fabriceren.

Zo is het ook met deze twee grote cameramerken. Uiteraard zijn er verschillen (bijvoorbeeld qua scherpte, flitsgebruik, kleurweergave, ruisreductie, stabilisatie etc.), maar het is kiezen uit twee toppers. Sterker nog, het interessante is dat deze twee merken elkaar juist nodig hebben om tot extreem goede producten te komen. Door de concurrentie pushen ze elkaar tot het uiterste. En daar profiteren beide kampen van! Dus Canonian en Nikonian… wees maar blij dat de ’tegenpartij’ bestaat!

Mijn advies?

Uiteindelijk kijkt de groep dan toch naar jou als fotograaf. Jij moet dan het salomonsoordeel gaan vellen. Wie gaat er blij naar bed aan het eind van de lange avond en wie moet kniezend en knarsend horen dat hij het verkeerde merk heeft gekozen. Oftewel, wat raad ik een (nieuwe) gebruiker aan: Canon of Nikon? En uiteraard blijf ik dan politiek correct, maar niet alleen om iedereen een goede nachtrust te gunnen, ook omdat ik er echt achter sta: het maakt niet uit! En dan noem ik vaak de volgende overwegingen:

  • Wat gebruikt je omgeving? Het is prettig als je een lens, een extender, etc. kan lenen van je fotografiemaatje.
  • Er zijn meer goede merken dan alleen Canon en Nikon: Olympus, Sony, Pentax, ik noem maar wat. Wel heb je voor Canon en Nikon veel meer mogelijkheden aan andere merken die voor deze twee produceren (denk aan Sigma, Tokina, Tamron, Samyang, etc.). Dat kan een overweging zijn. Maar heb je nog prachtige oude Minolta lenzen liggen… dan is Sony een betere keuze.
  • Bedenk dat een foto gemaakt wordt door de man of vrouw achter de camera en niet door de camera zelf!
  • Volg je gevoel; welk merk spreekt je het meeste aan, wat past bij jou, welke ligt lekkerder in de hand?
  • Kom je er echt niet uit? Huur dan eens een camera voor een dag of wat. Zo kun je uitproberen welk merk en welke camera het beste bij je past.

En heb je eenmaal gekozen? Wees dan lekker blij, ga gewoon lekker aan de slag en maak de mooiste foto’s! Of het nou met Canon is of met Nikon…

Hoewel…

Dan herinner ik mij toch weer de ‘wijze’ woorden: “koop je een Canon… dan kun je wat je daarvoor Nikon” 😉

veel fotografieplezier!

Geef een reactie

15 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

15 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk is een Rotterdamse vogelfotograaf, met een voorkeur voor vogels van het hoge noorden.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: