Cees van Kempen vertelt over de film WOLF

Een speelfilm als wolf is natuurlijk groot nieuws onder natuurfotografen. Een film zoals deze verschijnt maar eens in de paar jaar. Het is voor mij dan ook een grote eer als me wordt gevraagd of ik de maker van de film wil interviewen. Vooraf heb ik me goed voorbereid op dit interview. Ik heb de film gezien. Ik heb andere interviews gelezen. Ik heb een lijstje met vragen opgesteld. Ik merk zelfs dat ik een beetje zenuwachtig ben voor het interview.
De film WOLF, verteld door Matthijs van Nieuwkerk, is vanaf 15 september in de bioscoop en het filmtheater.
De film WOLF, verteld door Matthijs van Nieuwkerk, is vanaf 15 september in de bioscoop en het filmtheater. Fotograaf: Cees van Kempen

Cees van Kempen is onder andere regisseur en natuurfilmer. Zijn laatste wapenfeit, de bioscoopfilm WOLF, werd onlangs uitgeroepen tot beste film van het Wildlife Filmfestival in Rotterdam. En inmiddels is er ook een boek verschenen bij de film.

Natuurfotografie mag twee keer twee bioscoopkaartjes voor deze film weggeven. Wil je weten hoe je kans maakt op deze kaartjes lees het interview dan helemaal tot het eind.

Als ik Cees eenmaal te spreken krijg blijkt dat mijn voorbereiding eigenlijk helemaal niet nodig is geweest. Cees is een bevlogen vakidioot die met zoveel passie over zijn film praat dat ik mijn vragenlijstje al snel aan de kant schuif. Hij vertelt enthousiast en openhartig over het project en schets leuke anekdotes over wat hij allemaal heeft gezien en meegemaakt. Het blijkt zelfs dat natuurfotografie.nl één van zijn favoriete platforms is. Als we anderhalf uur later afscheid nemen vraag ik me af hoe ik zijn verhaal ooit terug kan brengen tot een interview van duizend woorden. Een onbegonnen taak.

Hoe is het idee voor de film WOLF ontstaan?

Ik ben begonnen als natuurfotograaf met het vastleggen van ijsvogels. Dat is voor mij de basis waaruit alles is ontstaan. Tijdens het fotograferen van ijsvogels heb ik ecoloog Wim Tegels leren kennen, want die was ook helemaal idolaat van ijsvogels.

In 2015 heb ik een tv-serie afgerond: ‘De terugkeer van..’ Die ging over onder andere de bever en de ijsvogel. Hierbij werd ik geholpen door Wim Tegels. Die volgde toen al nadrukkelijk wat er met de wolf gaande was in Duitsland en hij zei toen al ‘De volgende film wordt de echte terugkeer die we gaan filmen.’ Hij heeft me dus op het spoor van de wolf gezet.

We zijn gestart in 2017. En in de winter van 2017/2018 zijn we begonnen met filmen, terwijl de eerste roedel in Nederland pas in 2019 is ontstaan, maar op basis van de verspreidingsgegevens wisten we al wel bijna zeker dat we wolf zich ook in Nederland zou gaan vestigen. We wisten alleen nog niet precies in welk jaar dat zou gaan gebeuren.

Het kan niemand ontgaan zijn, de wolf is terug in Nederland! Voor de opzienbarende natuurfilm WOLF volgde filmmaker en wolvenkenner Cees van Kempen de wolf in zijn tocht vanuit het oosten van Duitsland naar Nederland, waar hij een familie sticht.
Wolven hebben een hechte familieband. Fotograaf: Cees van Kempen

Er bestaat bij veel mensen een heel romantisch beeld over het leven als natuurfilmer. Hoe is het echt om met zo’n project bezig te zijn?

Het romantische beeld dat je gewoon geduldig in een tentje zit te wachten en dan komt er een wolf langs, dat klopt natuurlijk niet.

De eerste uurtjes van de dag zijn het mooist. Niet alleen vanwege het licht, maar ook omdat de dieren dan het meest actief zijn. En hetzelfde geldt voor de laatste uurtjes van de dag. Voor ons was een belangrijke periode als er welpen zijn, want dan is er veel activiteit. Dat is van juni tot en met september. Dan beginnen die eerste uurtjes al heel erg vroeg, maar je moet al wel in de tent zitten voordat het licht wordt. Dit doe je om verstoring te voorkomen. Dan film je tot een uur of tien. Daarna ga je aan de slag met de cameravallen. De accu’s en geheugenkaartjes moeten verwisseld worden, of de camera’s moeten worden opgesteld op een meer kansrijke locatie. En om een uur of vijf moet je weer in je tentje zitten voordat het mooie licht in de avond komt. Dan ga je door tot in het donker. En in de zomermaanden is het dan zomaar half elf. Als je geluk hebt slaap je vijf uur.

Als je de eerste dag in je schuiltent zit dan is nog wel aardig, de tweede dag denk je waar blijft die wolf en in week twee heb je er helemaal genoeg van. Dan moet je het maar gewoon zien vol te houden. En dan is het maar goed dat de wolf soms tevoorschijn komt en dat je dan ineens succes hebt. Dan weet je weer waar je het voor doet.

Maak kennis met Scout.
Als de welpen er zijn is een belangrijke periode, omdat er dan veel activiteit is. Fotograaf: Cees van Kempen

Als natuurfilmer heb je natuurlijk een vrij directe link met fotografie. Zijn er ook natuurfotografen die je hebben geholpen bij de totstandkoming van de film?

Tijdens de researchfase zijn we vanuit het oosten van Polen, naar het westen gereden. Niet op zoek naar de wolf, maar op zoek naar mensen die bezig waren met de wolf, van onderzoekers tot natuurfotografen. Verschillende hobbyfotografen waren op dat moment in Duitsland al druk bezig met hun passie voor de wolf. En zij hebben mede geholpen om ons op het spoor van de wolf te zetten.

En als ik dan even een sprongetje maak naar wat verder in het proces. Verschillende natuurfotografen waren toen voor ons een belangrijke informatiebron. Als we in het veld een natuurfotograaf tegen kwamen dan kregen we regelmatig informatie van hen over mogelijke locaties waar de wolven zich op dat moment bevonden.

Uit die contacten zijn ook een paar natuurfotografen naar voren gekomen die aanboden om te helpen, zoals bijvoorbeeld Torsten Beuster. Die zei letterlijk tegen mij: ‘Cees, als ik nou op de filmknop van mijn camera druk, kun jij er dan iets mee?’ Uiteindelijk zijn een paar minuten van zijn beeldmateriaal gebruikt in de film. Zo zijn we een aantal fotografen tegen gekomen die ons zijn gaan helpen.

Op deze manier zijn ook hechte vriendschappen ontstaan. In de beginperiode van het filmen ben ik zo tegen een hobbymatig natuurfotograaf aan gelopen, dat is Lennert Piltz. Hij vertelde me dat hij graag meer wilde gaan doen met filmen. Uiteindelijk heeft hij ruim drie jaar fulltime meegedraaid als cameraman in het project. Hij is nu zelfs professioneel natuurfilmer voor grote Duitse natuurfilms. Hij heeft mij geholpen in het veld en ik heb hem geholpen om zich te ontwikkelen tot volwaardig natuurfilmer. Met Lennert is ook een vriendschap voor het leven ontstaan.

De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur.
De bijzondere natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur. Fotograaf: Cees van Kempen

Tot slot: De film WOLF is onlangs tijdens het Wildlife Film Festival uitgeroepen tot beste film van het festival. Hoe voelt het als je deze eer krijgt van een jury die bestaat uit je vakgenoten?

De openingsfilm van de allereerste editie van het Wildlife Film Festival in Rotterdam was mijn ijsvogelfilm. Ik heb dus ook een warme band met dat festival, want daar begon toen iets voor mij. Ik heb toen ook de publieksprijs gewonnen met die film. En ik vind het wel fantastisch dat ik nu acht jaar verder ben en dat mijn film nu de grote winnaar van het festival is.

Heb je de film nog niet gezien grijp dan nu je kans, want de film is nog steeds te zien in de bioscoop. En een film als deze komt op het grote scherm echt het beste tot zijn recht.

WINACTIE: Maak kans op gratis bioscoopkaartjes voor de film WOLF.

Heb je de film nog niet gezien en wil je hem graag bekijken in de bioscoop? Dan is nu jouw kans. Natuurfotografie mag namelijk twee keer twee bioscoopkaartjes voor deze film weggeven. Wil je hier kans op maken? Stuur dan een mailtje naar prijsvraag@natuurfotografie.nl. Vermeld in de mail je naam, adresgegevens en waarom jij kans wil maken op deze kaartjes. Onder de origineelste inzendingen verloten we de kaartjes. Je kan insturen tot en met woensdag 19 oktober.

11 reacties

  1. Mooi film, tijd zal het leren of er ruimte is in NL. Als ze teveel schapen te grazen nemen, dan zal het sprookje snel eindigen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

  1. Mooi film, tijd zal het leren of er ruimte is in NL. Als ze teveel schapen te grazen nemen, dan zal het sprookje snel eindigen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: