Checklist: 10 dingen die je niet moet vergeten mee te nemen op vakantie

De zomer staat voor de deur en voor velen is dat de tijd om op vakantie te gaan en veel te fotograferen. Vraag jij je tijdens het inpakken ook altijd af of je niet iets vergeten bent?
Vakantie & Fotografiebenodigdheden
Fotograaf: Roeselien Raimond

Misschien ga je deze zomer een mooie, verre reis maken. Of ga je lekker kamperen met de kinderen. Maar ook als je thuis blijft, is het heerlijk om er in het weekend even op uit te gaan om te fotograferen.

Waar je ook naartoe gaat, onderstaande checklist helpt je om de belangrijkste fotospullen niet te vergeten.

1. Camera & lenzen
Uiteraard denk je aan je camera. En als je meerdere lenzen hebt, dan wil je die waarschijnlijk ook mee nemen. Bedenk dan wel of je ze de hele tijd wilt dragen, of dat je ze ergens veilig kunt achterlaten. Neem anders alleen die lenzen mee, die je echt wilt gebruiken.

2. Geheugenkaartjes & cardreader
Waarschijnlijk zit er wel een geheugenkaartje in je camera, maar een reservekaartje kan nooit kwaad. En ben je van plan heel veel te gaan fotograferen, neem dan meerdere geheugenkaartjes mee. Vergeet ook je cardreader niet, als je de foto’s op je laptop wilt kunnen bekijken.

3. Batterijen, oplader & wereldstekker
Je camera-batterij moet natuurlijk ook mee en als je het hebt, ook een reserve-exemplaar. Maar vergeet vooral je oplader niet! Anders heb je na een dag of twee niets meer aan je camera…
En ga je naar een land waar ze andere stopcontacten hebben? Dan komt een wereldstekker heel goed van pas.

4. Back-up mogelijkheid
Schiet je graag veel foto’s? Dan is het extra belangrijk dat je iets meeneemt om je foto’s mee te back-uppen. Bijvoorbeeld je laptop en een draagbare externe hard drive. Elke avond een back-up maken is natuurlijk altijd verstandig. Maar zeker wanneer je je geheugenkaartjes opnieuw gaat gebruiken tijdens je vakantie is het essentieel om een back-up systeem mee te nemen.

5. Lenzendoekje & blaasbalgje
Niks zo vervelend als een vieze lens. En dat wordt hij nog weleens op vakantie. Bijvoorbeeld wanneer je in de spray van een waterval staat, of gezandstraald wordt op het strand. Een blaasbalgje en/of een lenzendoekje kunnen dan uitkomst bieden. Meerdere lenzendoekjes meebrengen is ook niet onverstandig als je naar een nat gebied gaat…

6. Statief en / of rijstzak
Ondersteuning van je camera is heerlijk als je in donkere omgevingen fotografeert, of gewoon graag met lange sluitertijden speelt. Een statief of rijstzak is dan onmisbaar.

7. Prettige tas
De meeste camera’s wegen best wel wat. Om ook je rug een fijne vakantie te bezorgen is het verstandig een prettige tas te kiezen. Ben je veel in steden, dan is het ook handig als je tas niet schreeuwt dat het een cameratas is. Een fijne onopvallende dagrugzak kan dan bijvoorbeeld heel goed dienst doen, zolang je camera en lenzen er veilig in opgeborgen kunnen worden.

8. Regenbescherming
Staat je camera vaak bloot aan de elementen, dan kan het handig zijn om een regenhoes voor je camera in te pakken. Ben je veel buiten, dan is het misschien nog wel belangrijker om goede regenkleding voor jezelf mee te nemen en een waterdichte tas, of tas met goede regenhoes voor je cameraspullen.

9. Zonnebrand & anti-insectenspray
Zorg niet alleen voor je camera, maar ook voor jezelf! Als je druk bezig bent met fotograferen, heb je meestal niet door dat je aan het verbranden bent. Zorg dus dat je je van tevoren goed insmeert. En ga je naar een gebied met muggen of andere vervelende beestjes? Vergeet dan ook geen anti-insectenspray mee te nemen.

10. Wandelkaart / GPS & lijstje met fotografiewensen
Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker voor fotografie. Het is altijd prettig om een goede (staf) kaart of GPS bij je te hebben tijdens een wandeling. Als je van tevoren weet waar je naartoe gaat, kun je ook een wensenlijstje maken van dingen die je graag wilt fotograferen en deze alvast op je kaart aangeven.

Een hele goede reis toegewenst!

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: