Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Column: De onweerstaanbare lokroep van de lens

Als je met een niet-fotograferend en niet-vogelend reisgezelschap op pad bent, kun je dan je camera en verrekijker een paar dagen laten liggen, of in ieder geval niet gebruiken? Die vraag stelde ik mezelf toen ik onlangs een spontaan lang weekend weg boekte met zus Debby en zwager Sjaak. De bestemming werd Terschelling. Een digitale detox is wellicht überhaupt niet verkeerd, zo af en toe. Afstand nemen van iets waar je middenin zit, geeft je de ruimte om dingen helder te zien en nieuwe inzichten en daarmee ook inspiratie te verwerven. De camera en kijker gingen wel mee, helemaal thuislaten ging me toch wel te ver. Maar ik nam me voor niet steeds vanuit fotografie naar de wereld te kijken…
Een kluut die ik onmiddellijk in high-key zag en zo dus wel moest vastleggen.
Een kluut die ik onmiddellijk in high-key zag en zo dus wel moest vastleggen. Fotograaf: Renate van den Boom

Het prachtige Terschelling

Na een voor ieder, om verschillende redenen, stressvolle periode was Terschelling een verademing. Ondanks de drukte van het Pinksterweekend, gaven rust en ruimte invulling aan de behoefte die we allemaal voelden: tijd voor ontspanning. En Terschelling liet ons wederom niet in de steek, wat een heerlijke plek! Omdat het een spontane actie was daar een lang weekend te verblijven, had ik niets voorbereid. En ik wilde het weekend vooral even genieten van het fijne gezelschap, wat wandelen en fietsen.

Al fietsend met onze bagage richting ons vakantieverblijf bij de Waddenzee, zag ik de eerste kluten. Wat een prachtige vogels zijn dat toch! Automatisch zocht ik naar een compositie en high-key zou het qua belichting goed doen. Aangekomen bij de accommodatie zocht ik toch even de tijden van eb en vloed op. Gewoon handig om te weten.

Rotganzen in het vroege ochtendlicht.
Rotganzen in het vroege ochtendlicht. Fotograaf: Renate van den Boom

Vroeg op stap

De volgende ochtend stond ik in mijn eentje al voor zonsopkomst op de dijk. Opkomend tij bracht de vogels lekker dichtbij en het licht was prachtig! Een paar uurtjes genoot ik van de vele rotganzen, visdieven, kluten, bonte strandlopers en heel veel meer. Maar ik was deze keer natuurlijk niet alleen op pad, dus keerde ik op tijd terug naar de rest van het gezelschap om te ontbijten en plannen voor de dag te maken. Na het ontbijt pakten we de fietsen om de dag bij het strand door te brengen. Bo, de hond, was ook mee en die maak je niet blijer dan met zand en een tennisbal, en een lekkere wandeling langs de kustlijn zagen we allemaal wel zitten. Als automatisch slingerde ik mijn zware fototas op mijn rug.

Zodra ik de vogels zie, zie ik de foto voor me.
Zodra ik de vogels zie, zie ik de foto voor me. Fotograaf: Renate van den Boom

De camera gaat mee, of toch niet

Debby en Sjaak keken even bedenkelijk naar de zware rugtas, maar ze kennen me langer dan vandaag. Vrolijk fietsten we naar de andere kant van Terschelling. Waar de regen in het zuiden van het land met bakken uit de hemel kwam, klom de zon op Terschelling gestaag de strakblauwe lucht in. De temperatuur liep flink op en met de zware rugtas op de fiets begon ik me af te vragen hoe ik die digitale detox eigenlijk precies zag als ik de camera overal mee naar toe nam. Met de camera op mijn rug bleef ik zoeken naar composities en zochten mijn ogen de lucht af naar de verschillende vogels. Ook niet echt gezellig natuurlijk. Dus halverwege de dag besloot ik de tas af te gooien bij het huisje en zonder camera de rest van de dag door te brengen. Dan zou ik ook niet steeds in de verleiding komen om toch even de camera erbij te pakken.

Visdiefjes, ik kan ernaar blijven kijken en ze zijn zo leuk om vast te leggen.
Visdiefjes, ik kan ernaar blijven kijken en ze zijn zo leuk om vast te leggen. Fotograaf: Renate van den Boom

Gemist

Na de tussenstop fietsten we verder. Ineens wees Debby naar een laagvliegende roofvogel een stukje verderop. Hee Renaat, kijk daar! Voor een niet-fotograaf en niet-vogelaar heeft ze een verrassend goed oog voor composities en vogels. Met gemengde gevoelens keek ik naar de bruine kiekendief die zich prachtig en voor lange tijd liet zien. Hier was dus de kans op een prachtige foto van deze mooie rover en mijn camera lag in ons vakantiehuisje. Geweldig… Na een paar minuten fietsten we verder en ploften uiteindelijk neer op een heerlijk terrasje voor een maaltijd en koud drankje. Genietend van het gezelschap en het lekkere eten, vergat ik de bruine kiekendief. Voor even dan toch.

Geen kiekendief, maar een kluut met maar liefst vier jongen wist ik wel ergens te fotograferen.
Geen kiekendief, maar een kluut met maar liefst vier jongen wist ik wel ergens te fotograferen. Fotograaf: Renate van den Boom

Niet nog een keer

De tweede dag besloten we ook weer lekker per fiets erop uit te trekken. Met de kiekendief nog in mijn achterhoofd, besloot ik toch maar weer de fotospullen mee te nemen. Maar ik beperkte me deze keer tot één camera en alleen de telelens. Je weet tenslotte nooit wat je tegenkomt. Al fietsend langs de dijk was het weer Debby die ze het eerste zag: een groep lepelaars foerageerde op niet al te grote afstand. Het grote verlangen was vast van mijn gezicht af te lezen. Met een “we zien je daar en daar wel voor de lunch” lieten ze me achter bij de lepelaars. Die digitale detox komt een andere keer wel.

De lepelaars al foeragerend. Ik kon er niet voorbij fietsen zonder een foto te maken.
De lepelaars al foeragerend. Ik kon er niet voorbij fietsen zonder een foto te maken. Fotograaf: Renate van den Boom

Neem jij altijd je camera mee? Laat het hieronder weten in de reacties!

Genieten, ook zonder camera. Maar toch wel heel erg fijn om het vast te leggen.
Genieten, ook zonder camera. Maar toch wel heel erg fijn om het vast te leggen. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

18 reacties

  1. hej Renate, jazeker neem ik altijd mijn camera mee. sowieso mijn iphone pro max met 3x zoom, jammer dat ze niet nog betere zooms hebben voor de prachtige vogelbeelden. vaak een klein rugzakje, water, een appel en 1 body met de 28-200 zoomlens en een polarisatiefilter…maar dit jaar texel zomervakantie probeer ik me nu al interprenten, detox detox…. maar ik denk dat dit alleen gaat lukken als het strak blauwe luchten bevat 😉 weer een fijne column van je.

  2. Als het even kan neem ik mijn camera en enkele objectieven graag mee. En dat levert soms mooie beelden op. Overigens niet altijd natuur. Complimenten voor de prachtige bijgevoegde foto’s.
    Knap gedaan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

18 reacties

  1. hej Renate, jazeker neem ik altijd mijn camera mee. sowieso mijn iphone pro max met 3x zoom, jammer dat ze niet nog betere zooms hebben voor de prachtige vogelbeelden. vaak een klein rugzakje, water, een appel en 1 body met de 28-200 zoomlens en een polarisatiefilter…maar dit jaar texel zomervakantie probeer ik me nu al interprenten, detox detox…. maar ik denk dat dit alleen gaat lukken als het strak blauwe luchten bevat 😉 weer een fijne column van je.

  2. Als het even kan neem ik mijn camera en enkele objectieven graag mee. En dat levert soms mooie beelden op. Overigens niet altijd natuur. Complimenten voor de prachtige bijgevoegde foto’s.
    Knap gedaan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: