Menu

Onderdeel van Pixfactory

Column: Een solo-avontuur in natuurfotografie

Alleen op pad gaan voor natuurfotografie biedt een unieke ervaring van vrijheid, rust en zelfontdekking. Voor mij is het een kans om één te worden met mijn omgeving, zonder de afleiding van anderen. Het stelt me in staat om in mijn eigen tempo te bewegen, te observeren en te wachten op het voor mij perfecte moment. In mijn eentje op pad gaan brengt me dichter bij de natuur, maar vooral ook dichter bij mezelf. Regelmatig krijg ik de vraag of ik het niet spannend of eng vind om er alleen op uit te trekken. Voor veel mensen lijkt het bijna ondenkbaar. Wat mij betreft zijn er vooral heel veel voordelen van alleen reizen, of dat nu een ochtendje Veluwe is of een drieweekse tocht door het noordwesten van Schotland.
Voor heel even is de wereld van mij alleen.
Voor heel even is de wereld van mij alleen. Fotograaf: Renate van den Boom

Niet altijd alleen op pad

Natuurlijk ga ik ook graag met anderen op pad. Eerder dit jaar was ik samen met zus Debby een week Norfolk aan het ontdekken. Heerlijk, een jaarlijks terugkerend iets waar we allebei ontzettend van genieten. Samen dingen ondernemen, nieuwe gebieden leren kennen, kletsen en genieten. Hoewel mijn camera altijd meegaat, ligt mijn focus dan niet op fotografie. Maar stiekem houd ik altijd het licht in de gaten en speur ik de omgeving af naar mogelijke composities.

Maar ook met fotomaatjes ga ik graag op pad. Of ik schrijf me in voor een workshop en ben met een hele groep fotografen ergens buiten. Dan is er ook sprake van verbondenheid. Voor mij minder met de natuur, maar wel met medefotografen. Daar spelen voor mij creatieve uitwisseling en gezamenlijke ontdekkingen weer een belangrijke rol. Maar als ik echt volledig wil focussen op de natuurfotografie, dan trek ik er toch echt het liefst in mijn eentje op uit.

Een parelduiker dicht bij het strand aan de westkust van Schotland
Een parelduiker dicht bij het strand aan de westkust van Schotland. Fotograaf: Renate van den Boom

Innerlijke rust

Net terug van een prachtige reis door het ruige noordwesten van Schotland, ervaarde ik weer de vele voordelen van alleen op avontuur gaan. Eén van belangrijkste voordelen voor mij is de innerlijke rust. Alleen zijn in de natuur bevordert mijn gevoel van sereniteit. Hierdoor kan ik me volledig concentreren op het vastleggen van die mooie momenten, zonder dat ik afgeleid word.

De vrijheid om de drieteenmeeuwen vast te leggen zoals ik ze op dat moment zie.
De vrijheid om de drieteenmeeuwen vast te leggen zoals ik ze op dat moment zie. Fotograaf: Renate van den Boom

Creatieve vrijheid

Door met andere fotografen op pad gaan stimuleer je zeker de creativiteit. Leren van elkaar, een andere kijk op eenzelfde onderwerp en daarover in gesprek gaan, zijn belangrijk voor je fotografische ontwikkeling. Maar juist op je eigen tempo werken en experimenteren met verschillende composities en belichtingen, zonder de druk of directe meningen van anderen, geeft vrijheid.

Flexibiliteit

Ik vind het heerlijk om mijn eigen schema te bepalen. Ik kan spontaan reageren op veranderende lichtomstandigheden in de natuur. Met mijn minicamper ben ik niet afhankelijk van boekingen of reserveringen. Vaak weet ik ’s ochtends niet waar ik de dag doorbreng en wat er op mijn pad komt. Ik hoef met niemand rekening te houden.

Voor zonsopkomst de warme slaapzak uit om de verse sneeuw in de bergen vast te kunnen leggen.
Voor zonsopkomst de warme slaapzak uit om de verse sneeuw in de bergen vast te kunnen leggen. Fotograaf: Renate van den Boom

Verbondenheid met de natuur

Alleen zijn in de natuur stelt me in staat om een diepere verbinding te voelen met mijn omgeving. Hierdoor kan ik voor mij unieke en betekenisvolle foto’s maken. Elke foto is een herinnering en bij het terugkijken van de foto’s voel ik de verbondenheid weer.

Zelfreflectie

Maar de allerbelangrijkste reden is misschien wel dat tijd alleen doorbrengen in de natuur ruimte biedt voor zelfreflectie en introspectie. Op het gebied van natuurfotografie brengt me dat begrip voor mijn eigen stijl, interesse en mijn artistieke visie. Maar door het loskomen van de drukte van het dagelijks leven kom ik dieper in contact met mezelf. Het helpt me te ontspannen. Ik word me meer bewust van mijn eigen emoties en wat ik belangrijk vind.

Little Assynt in Schotland. Tijdens een wandeling bijna niemand tegenkomen, heerlijk!
Little Assynt in Schotland. Tijdens een wandeling bijna niemand tegenkomen, heerlijk! Fotograaf: Renate van den Boom

Veiligheid

Terug naar de vraag of ik niet spannend of eng vind. In gesprekken die uit die vraag volgen, komt vooral veiligheid naar voren. Ik heb me eigenlijk nog nooit onveilig gevoeld in mijn eentje. Niet tijdens een ochtendje op de Veluwe, maar ook niet tijdens een kampeertocht in Engeland of Schotland. Dat neemt niet weg dat ik wel alert ben. Als een wildkampeerplek niet goed voelt, of het weer is erg onstuimig, zoek ik een camping op. Met mijn kleine camper en het feit dat ik meestal buiten het hoogseizoen op pad ben, is er altijd wel een plekje voor me, is mijn ervaring.

Ik zorg altijd dat het thuisfront weet waar ik ben. Via de app ben ik ofwel te volgen, of ik laat weten waar ik ben of wat ik ga doen. Niet omdat ik me gelijk zorgen maak, maar als je in je eentje tijdens een wandeling je enkel verstuikt en je hebt daar geen bereik, kan dat al voor een uitdaging zorgen.

Maar eigenlijk heb ik juist door het soloreizen de mooiste ontmoetingen. Mensen die ik waarschijnlijk nooit meer zie of spreek, maar waar ik de meest waardevolle gesprekken mee voer, mooie locatietips van krijg of gewoon even gezellig mee kan kletsen.

Ga jij vaak in je eentje op pad? Laat het hieronder weten in de comments!

Je camper uitrollen en tijdens het ontbijt genieten van de vele tapuiten, een visarend en andere vogels. Mooier dan dit wordt het niet!
Je camper uitrollen en tijdens het ontbijt genieten van de vele tapuiten, een visarend en andere vogels. Mooier dan dit wordt het niet! Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

6 reacties

 1. De foto’s en je verhaal zijn weer prachtig en boeiend Renate!
  Wat fijn dat je jezelf kunt zijn en één met de natuur.
  Wij genieten weer mee!

 2. Ha Renate, wat heb je het allemaal mooi verwoordt. En je foto’s zijn zo indrukwekkend. Ik vind het heel knap en bijzonder dat je dit zo doet (en kunt doen). Nee zoveel weken achter elkaar ga ik niet alleen op pad. Je weet, mijn man heeft Parkinson, dus vakanties doen we samen. Maar ik graag ook alleen op pad in Nederland, inde vroege uren. Maar ook met mijn lieve fotovriendinnen Christa en Carola ga ik graag de natuur in. Lieve groet Hilda en een aai voor je lieve katten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

6 reacties

 1. De foto’s en je verhaal zijn weer prachtig en boeiend Renate!
  Wat fijn dat je jezelf kunt zijn en één met de natuur.
  Wij genieten weer mee!

 2. Ha Renate, wat heb je het allemaal mooi verwoordt. En je foto’s zijn zo indrukwekkend. Ik vind het heel knap en bijzonder dat je dit zo doet (en kunt doen). Nee zoveel weken achter elkaar ga ik niet alleen op pad. Je weet, mijn man heeft Parkinson, dus vakanties doen we samen. Maar ik graag ook alleen op pad in Nederland, inde vroege uren. Maar ook met mijn lieve fotovriendinnen Christa en Carola ga ik graag de natuur in. Lieve groet Hilda en een aai voor je lieve katten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: