Column: Ethiekeren

Locatie en tijd: noord Noorwegen, 12:30. Tegen het verzoek van mijn gidsen in vaart onze kapitein linea recta op de zee-eenden in het fjord bij de haven af. Groepen eiders en Stellers eiders vliegen op, gevolgd door enkele zwarte zeekoeten en ijseenden, die even daarvoor nog aan het rusten, baltsen, en jagen waren. De ochtend verliep teleurstellend en om toch aan mijn foto-trekken te komen, volgde ik de dieren in mijn viewfinder toch maar.  Achteraf zegt mijn brein duidelijk “Dit nooit meer.”
Een ijseend in prachtkleed is een droom voor menig fotograaf, maar onder deze omstandigheden had ik hem liever niet ‘geschoten’.
Een ijseend in prachtkleed is een droom voor menig fotograaf, maar onder deze omstandigheden had ik hem liever niet ‘geschoten’. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Ethiek-piekeren

Voor degenen die zich zorgen maakten dat dit een reisblog zou worden – no worries. Al geeft deze ervaring op mijn eerste vogelfoto-groepsreis wel een perfecte voorzet op een stuk over een thema waar ik al een poos mee worstel: ethiek. Met name dan het me constant afvragen wat ethiek in de natuurfotografie precies betekent en hoe ik in elke situatie ‘het juiste’ kan doen, zonder de natuur te verstoren en toch met foto’s kan terugkeren. Je zou het piekeren over ethiek kunnen noemen. Ethiek-piekeren? Ethiekeren?

Deze eendjes heb ik niet opgejaagd. Achteraf geen ethiek-piekeren gemerkt!
Deze eendjes heb ik niet opgejaagd. Achteraf geen ethiek-piekeren gemerkt! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Iets met een spiegel

Mijn Arctische ervaring heeft me dus behoorlijk aan het denken gezet. Ethisch fotograferen is al sinds dag en dauw mijn eerste prioriteit, maar goede bedoelingen zijn niet altijd goed genoeg. En soms raak je (ik) verblind door frustratie of de wens om met iets moois thuis te komen. En dan ben je (ik) onbedoeld toch onderdeel geworden van verstoring. En dat wringt. Doet pijn.

Ik wilde absoluut niet riskeren dat deze groep goudplevieren de lucht in ging. Dan maar creatief van veraf.
Ik wilde absoluut niet riskeren dat deze groep goudplevieren de lucht in ging. Dan maar creatief van veraf. Fotograaf: Jorrit Verkleij

KIE-VIIIIEEET

Kijk, iedereen maakt fouten. In het begin is het maken van fouten zelfs onvermijdelijk. Je mist signalen omdat je nog niet bekend bent met de alarmroep van een kievit. Je jaagt per ongeluk een schuilend bokje op, of je verstoort baltsende futen. Wat telt, is wat je na die ervaringen doet. Daar wordt ethiek denk ik pas echt concreet. Reflecteer op die situaties, leer en pas je aan. Ethisch fotograferen gaat om het proces.

Dit alles geldt ook voor andere diergroepen, trouwens. Op vlinderjacht? Wees bewust van waar je gaat en staat.
Dit alles geldt ook voor andere diergroepen, trouwens. Op vlinderjacht? Wees bewust van waar je gaat en staat. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Ethiek buiten het veld

Ethiek stopt niet in de natuur. Ik heb me recent nog echt vervelend gevoeld over hoe mensen mijn foto’s interpreteerden. Dat ze dan dachten dat ik echt een fantastische ‘wildlife-encounter’ (met in dit geval een poolvos) had gehad terwijl ik nog net niet met een dekentje en thermoskan vol koffie in een comfortabele hut zat. Gelukkig kon ik de hut-situatie toen face-to-face vermelden. Maar het ‘in een hut zitten’ is geen informatie die ik ooit zal weglaten. Ik wil gewoon dat mensen snappen wat ze zien. Voor de eerlijkheid naar de kijker, mezelf en de natuur.

De foto van deze keep heb ik gemaakt in een fotohut.
De foto van deze keep heb ik gemaakt in een fotohut. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Deel met verantwoordelijkheid

Wat je deelt, heeft dus invloed. Mensen doen succes graag na, maar zonder kennis, ervaring, of context gaan ze zelf op pad, met alle gevolgen van dien. Rijen camera’s bij een ijsvogelnest. Een zoektocht naar een ‘wilde’ oeraluil in het dorp waar niet geheel toevallig ook een roofvogelboerderij staat. Of weer een kapitein die op eenden afstuift omdat hij weet dat ‘de nieuwe fotografen dan hun platen kunnen maken’. Ja, ik werk nog aan mijn feedbackbrief.

Locaties van gevoelige soorten deel ik in de regel nooit. Egoïstisch?
Locaties van gevoelige soorten deel ik in de regel nooit. Egoïstisch? Fotograaf: Jorrit Verkleij

Kenniskompas

Door verantwoord te delen, deel je gelijk ook je kennis. En kennis van soorten en een omgeving is alles. Echt alles. Hoe meer ik weet, hoe minder ik verstoor (nouja, denk ik dan). Weten welke soorten (niet) schuw zijn, of hoe nest indicerend gedrag eruitziet. Wanneer soorten net een duizendtal kilometers gereisd hebben en rust nodig hebben… Deze kennis geeft richting aan mijn keuzes. Kennis is geen ‘handigheidje’, maar een ethisch kompas.

Door alleen te bewegen als deze zwarte zee-eend onder de golven verdween ben ik toch vrij dichtbij gekomen.
Door alleen te bewegen als deze zwarte zee-eend onder de golven verdween ben ik toch vrij dichtbij gekomen. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Vind je eigen geluk

Daar komt gelijk nog een ander voordeel bij kijken. Op het moment dat je een soort, haar omgeving en haar gedrag beter leert kennen, weet je ook beter hoe je moet zoeken. En dat kan gewoon lokaal, of op plekken waarvan jij weet dat ze voor je werken. Je voelt rust, je bouwt een band op met het gebied of zelfs een soort. En je zorgt zo voor minder verstoring en meer voldoening. En bovendien een veel grotere kans op unieke foto’s!

Deze sneeuwgorzen kwamen later heel dichtbij. Op dit moment nog niet, dus werd het ‘klein in frame’..
Deze sneeuwgorzen kwamen later heel dichtbij. Op dit moment nog niet, dus werd het ‘klein in frame’.. Fotograaf: Jorrit Verkleij

De complete fotograaf

En natuurlijk is het verleidelijk om in een moment ‘te blijven pushen’ om dichterbij te komen. Maar zelfs op vertrouwelijke stekkies gaat dat zo vaak gewoon niet – en dat hoeft zo vaak gewoon niet. Door het houden van afstand en mijn creativiteit gebruiken om er op zo’n moment toch een waardevolle foto uit te slepen geeft mij in ieder geval een completer geluksgevoel dan wat dan ook.

Heerlijk als je precies weet wat je (niet) moet doen om een drieteen op drie meter te krijgen. Hallo!
Heerlijk als je precies weet wat je (niet) moet doen om een drieteen op drie meter te krijgen. Hallo! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Uiteindelijk is er niets mooier dan een wild dier dat er zelf voor kiest om dichtbij te komen. Geen vluchtende eenden, maar foeragerende strandlopers voor je lens. Zonder stress, zonder trucjes, maar in een natuurlijke setting waarbij jij je kennis hebt toegepast om het beste uit het moment te halen. Die momenten zijn verdiend. Na wachten, kijken en leren heb je wat mij betreft het hoogste bereikt wat er in de vogelfotografie te halen valt.

6 reacties

  1. Heel sterk artikel Jorrit. Hopelijk hebben, heel veel (natuur) fotografen dit gelezen en er dan ook even bij stilstaan dat natuurfotografie meer is dan enkel mooie plaatjes schieten.

    1. Dat is aardig, Marc. Bedankt! Zoals je zegt is natuurfotografie zeker meer dan alleen mooie foto’s schieten. Respect voor de natuur moet op een staan. Ik hoop inderdaad ook dat meer mensen doorkrijgen dat ‘ethisch fotograferen’ te combineren valt met het maken van boeiende foto’s. En dat die foto’s stiekem veel meer waard zijn 😉

  2. Fraaie platen, en zeer interessant artikel. Wat mij betreft schrijf je hier nog vaker over, want ik herken de moeilijkheden, en mijn persoonlijke ‘kenniskompas’ wordt hierdoor verrijkt!

    1. Ontzettend bedankt Joost! Ik moet bekennen dat er nog wel een aantal ethiek-thema’s op mijn lijstje van onderwerpen staan. Dat zal dus wel goed komen! : )

  3. Mooi artikel én fraaie beelden Jorrit! Niet zelden zijn de beelden van het dier in zijn omgeving juist boeiender en dan hoef je ook niet dichterbij te komen.

    1. Bedankt Edwin! Ik ben het zeker met je eens op dat gebied; het laten zien van de omgeving van een dier, ook al is die omgeving verwerkt in een klein element, geeft wat mij betreft ook zeker een veel boeiender beeld dan een ‘headshot’. Ik kan aan jouw galerij zien dat je daar ook de nadruk op legt. Leuk!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Foto van Jorrit Verkleij

Jorrit Verkleij

Een hobbyfotograaf met biologie-achtergrond, met een passie voor vogels en alles wat daarbij komt kijken.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: