Menu

Onderdeel van Pixfactory

Compositie, iedereen kan een goede foto maken

Compositie
Het maken van aansprekende composities is een kwestie van veel oefenen, feedback vragen en bewust toepassen. En vooral uitgaan van datgene wat jij zelf mooi en aansprekend vindt. Fotograaf: Jody Zweserijn

Wist je dat het maken van een compositie een combinatie is van 50% verstandelijke beslissingen en 50% gevoel? Daarom is het maken van een compositie nooit alleen een wetenschap met strakke regels, wetten en richtlijnen. Rationele composities zien er vaak kunstmatig en/of onvolledig uit.

Het maken van een compositie doe je met je hersenen. Je linkerhersenhelft stuurt onder andere logica, lineair, abstract en analytisch denken, de voorkeur zich aan regels te houden en numerieke vaardigheden aan. De meeste mensen gebruiken bij voorkeur dit deel van de hersenen. Een minderheid van de mensen heeft een sterk ontwikkelde rechterhersenhelft. Deze hersenhelft bevat intuïtie, gevoelens, gewaarwordingen en indrukken, en is verantwoordelijk voor onze creativiteit.

Het maken van een goede compositie is geen kwestie van verstand alleen. Ook het gevoel voor een goede compositie is belangrijk. Met de kennis over de werking van je hersenen kun je weer een volgende stap zetten in je ontwikkeling als fotograaf. Gebruik je vooral je linkerhersenhelft, dan kun je zelf stimuleren dat je linker en je rechterhersenhelft meer samenwerken door activiteiten te doen op gebieden die beide hersenhelften tegelijk aan het werk zetten. Je kunt je creativiteit en het gevoel voor een goede compositie op gang brengen door bezig te zijn met kunstzinnige activiteiten, muziek, kleuren, fotografie, symboliek, tekenen, beeldhouwen, waarnemen, etc. Ben je juist heel creatief, dan kun je je verder ontwikkelen door meer je linker hersenhelft aan werk te zetten. Richt je dan bijvoorbeeld op de regels en richtlijnen van de compositieleer of volg een fotocursus.

Hoe dan ook, het maken van aansprekende composities is een kwestie van veel oefenen, feedback vragen, je hersenen gebruiken en bewust het geleerde toepassen. Maar ga vooral uit van datgene wat jij zelf leuk, mooi en aansprekend vindt.

Heel veel plezier met fotograferen!

Geef een reactie

2 reacties

  1. Beste Ronald,
    Bedankt voor je kritische houding. De denkbeelden over compositie en gebruik van hersenen zoals ik ze hierboven geformuleerd heb, komen voor een deel uit de syllabus “Compositie in de fotografie en kunst” van fotograaf en docent fotografie Edwin Westhoff. Een aantal schrijvers van zijn literatuurlijst die hij voor zijn hoofdstuk compositie heeft gebruikt zijn o.a.:
    Rudolf Arnheim, Axel Brück, John Freeman, etc. Als je hiervan het fijne wilt weten, kan ik je van harte aanraden de cursus compositie te volgen bij Edwin: http://www.icef.info/.
    Wil je meer weten over de werking van de linker en rechter hersenhelft: google eens op deze trefwoorden. De informatie die je hierover kunt vinden is eindeloos. En komt allemaal op hetzelfde neer.
    Hartelijke groet,
    Jody

  2. Beste Jody,
    Een gewaagde onderwerpkeuze! Ik ben zeer benieuwd naar de bronnen waarop jij je baseerd (m.b.t. composities, hersenfuncties en het stimuleren van de samenwerking tussen de twee hersenhelften).
    Hartelijke groet,
    Ronald

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u