HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Compositie-tips voor Nederlandse landschappen

Zomer op Tiengemeten
Nederland heeft veel water. Rivieren, kanalen, sloten, etc. kunnen in een compositie goed gebruikt worden als kijklijn. Fotograaf: Jody Zweserijn

In Nederland is het lastiger om een pakkende landschapsfoto te maken dan daar waar het landschap glooiend is of waar bergen zijn. Doordat er bij ons weinig hoogteverschillen zijn is het moeilijker om diepte in een foto te krijgen. Aan de andere kant is het Nederlandse landschap heel geschikt om te leren werken met lijnen. Hieronder een aantal tips om het maximale uit je compositie te halen:

  • Plaats de horizon laag en neem meer lucht mee in beeld als de voorgrond saai is. Je hebt hiervoor wel een interessante lucht nodig.
  • Neem sloten, beekjes, wandelpaden, rijen tulpen, bosranden, etc. mee in je compositie als invoerende lijn.
  • Neem je de voorgrond mee in je compositie, zorg dan dat er iets boeiends op staat: grazende koeien of schapen, een boom of struik, etc.
  • Maak gebruik van herhaling. Zoals een rij bomen of molens of een combinatie hiervan. Zodat je het landschap als het ware componeert.
  • Maak eens foto’s vanuit een extreem laag standpunt of juist een hoog standpunt (boven je hoofd).
  • Probeer meerdere uitsneden uit. Gebruik zowel je groothoeklens als je zoomlens. Maak ook eens een staande foto (portretstand).

Bijzondere omstandigheden, zoals mist, heftige luchten, zonsondergang en zonsopkomst geven altijd extra cachet aan je foto.

Meer lezen over landschapsfotografie?cover landschapsfotografie praktijkboek

Koop ons Praktijkboek landschapsfotografie.
Hét standaardwerk over landschapsfotografie.
Te koop bij de betere boekhandel en via de webshop.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *