Menu

Onderdeel van Pixfactory

CreaPiXperience 2016

Eergisteren was het zover: CreaPiXperience! Een dag barstensvol interessante lezingen, de mogelijkheid om je uit te leven in de Crea Workspace en rond te snuffelen op de beurs. Het inspirerende Praktijkboek creatieve natuurfotografie werd gepresenteerd. En de winnaars van de Birdpix en Nederpix fotowedstrijden werden bekend gemaakt.

Een kijkje in de gedachtenkronkels van de fotograaf

De dag werd krachtig geopend met foto’s uit het nieuwe praktijkboek creatieve natuurfotografie. Waarbij de beelden werden gedragen door de zeer toepasselijke muziek en teksten van U2’s Ordinary Love.

Vervolgens mocht Johan van de Watering aftrappen met de lezing getiteld “Trucje of stijl”. Hij ging onder andere in op de bedoeling van een foto. Wat wil je met je foto laten zien? En hij nam de toeschouwer mee in zijn gedachtegang om van een paar sneeuwklokjes in het honden-uitlaat-plantsoen een prachtige dromerige foto te maken. Wel even uitkijken waar je gaat liggen 😉

Tijdens zijn lezing “Doorbreek je glazen plafond” gaf Bart Siebelink zeven (of toch acht?) tips voor creatieve foto’s. Wanneer je bijvoorbeeld op een mooie fotolocatie aankomt, begin dan niet meteen met fotograferen. Ga eerst eens zitten in de buitenwereld en luister goed naar wat er opborrelt in je binnenwereld. Ga daar dan eens mee aan de slag!

Volle zalen tijdens de presentaties.
Volle zalen tijdens de presentaties. Fotograaf: Inge van der Wulp

Andrea Gulickx liet haar kenmerkende macro- en Lensbaby-foto’s zien. Maar daarnaast gaf ze ons de primeur voor haar nieuwe project “De Waal: a moving river”. Ook Heike Odermatt toonde haar prachtige beelden. En liet de zaal heerlijk meegenieten van haar binnenpretjes. Beide dames gaven aan het liefst niet te veel na te denken over hun foto’s, maar te fotograferen vanuit hun hart.

Hoe kom je in de flow om creatieve beelden te maken? Op deze vraag ging Jan van der Greef in tijdens zijn inspirerende presentatie. Wanneer je in de flow zit, ben je in het hier en nu. Je oordeelt niet over je beelden, maar bent gefocust. Zodat je bijvoorbeeld af kunt drukken op het juiste moment, ook als de actie supersnel gaat.

Nico van Kappel nam zijn publiek mee in de dynamiek van het delta gebied.
Nico van Kappel nam zijn publiek mee in de dynamiek van het delta gebied. Fotograaf: Inge van der Wulp

Wilco Dragt gaf zijn visie over de gradiënt van harde naar zachte foto’s, via techniek, vorm en stijl naar identiteit. Hij toonde zijn prachtige beelden, die zich kenmerken door minimalisme, verstilling en weinig tot geen kleur. Hij gebruikt vaak lange sluitertijden als stijlkenmerk om rust in zijn beelden te creëren.

En verder kon je nog lezingen bijwonen van Loulou Beavers, Wil Mijer, Marijn Heuts, Marco de Paauw, Kees Siebesma, Nico van Kappel en Jarno van Bussel.

Zelf aan de slag

In de Crea Workspace kon je je helemaal uitleven op allerlei leuke fotomodellen, van opgezette vogels tot sneeuwklokjes en van visjes tot bizarre bidsprinkhanen. Foto’s die je hier tijdens de dag gemaakt hebt kun je inzenden voor een fotowedstrijd waar prachtige inspirerende boeken mee te winnen zijn.

Naast narcissen en krokusjes waren er ook  minder alledaagse fotomodellen aanwezig.
Naast narcissen en krokusjes waren er ook minder alledaagse fotomodellen aanwezig.

 

Boekpresentatie

Ook tijdens deze PiXperience werd er een nieuw boek gepresenteerd: het praktijkboek creatieve natuurfotografie. De opzet van het boek is deze keer een klein beetje anders. Ruim 40 korte hoofdstukken, die in zes delen zijn gegroepeerd. Hierdoor kun je lekker kriskras door het boek heen lezen en precies die inspiratie opdoen die je nu even nodig hebt.
Mocht je het boek nog niet in je bezit hebben, dan kun je het hier bestellen.

Daan Schoonhoven overhandigt de eerste exemplaren van het Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie.
Daan Schoonhoven overhandigt de eerste exemplaren van het Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie. Fotograaf: Inge van der Wulp

Birdpix en Nederpix fotowedstrijden

Tijdens de prijsuitreiking van de Birdpix en Nederpix fotowedstrijden werden prachtige foto’s getoond, ook beelden die het net niet gehaald hadden

De winnaar in de categorie vogels is Peter Stam. De tweede, derde en vierde prijs waren voor Arno ten Hoeve, Johan Scholtens en Edward van Altena. De meest creatieve foto werd gemaakt door Nel Appelmelk.

Johan van Gurp met zijn eerste prijs voor de foto waarmee hij die won.
Johan van Gurp met zijn eerste prijs voor de foto waarmee hij die won. Fotograaf: Inge van der Wulp

In de categorie Nederpix is de winnaar Johan van Gurp. Bert Veerman, Nel talen en Rick Willemsen sleepten de twee, derde en vierde prijs in de wacht. En Nel Talen won met de meest creatieve foto.

De prijzen voor de fotowedstrijd werden ter beschikking gesteld door Degreef & Partner, Benro, Cameratools en Transcontinenta.

Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie

Tot slot werd het idee gelanceerd voor het Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie. Fotowedstrijden zijn er natuurlijk al in alle soorten en maten. Maar de ene persoon heeft nu eenmaal meer tijd en/of geld dan de ander, waardoor de kansen niet voor iedereen gelijk zijn.

Tijdens het NK Natuurfotografie wordt dat punt getackeld. Fotografen maken de foto’s in een afgebakend gebied en binnen een bepaalde tijd. Amateurs en jongeren krijgen 14 dagen de tijd, terwijl professionals hun foto’s binnen 16 uur moeten maken. Zo werken alle deelnemers onder dezelfde omstandigheden.

De eerste editie vindt plaats in de Amsterdamse Waterleidingduinen, begin juni. Klik hier voor meer informatie over het NK Natuurfotografie. Ga jij de uitdaging aan?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: