Verken je gebied
Dronefoto’s met een horizon lijken op traditionele landschapsfoto’s – al kun je meestal wat verder weg kijken door het hoge standpunt. Deze foto’s zijn vaak wat registrerend van aard. Om toch een verrassende landschapsfoto te maken kan een bijzondere locatie zeker helpen. Voor dronefoto’s gaat het dan om gebieden die er vanuit de lucht bijzonder uitzien. Vaak zijn dat onbekende plekken die vanaf de grond niet direct interessant lijken. Bijna altijd gebruik ik daarom satellietbeelden om gebieden te verkennen. Ik ga dan op zoek naar bijzondere vormen en patronen in het landschap. Voorwaarde is natuurlijk dat ik zo’n mooie plek met mijn drone kan bereiken. Ik moet rekening houden met de droneregels (zoals maximale vliegafstand en no-fly zones) en toegankelijkheid van het gebied.
Beeldverhouding en panoramafoto’s
Mijn huidige drone maakt liggende foto’s in de verhouding 4:3. Eventueel kan ik dat bijsnijden tot 3:2. Maar niet elk onderwerp leent zich voor zo’n beeldverhouding. Bij sommige beelden werkt een vierkante uitsnede beter.
Anderzijds maak ik regelmatig panorama’s, omdat ik het beeld dat ik wil vastleggen niet in een enkele opname kan vangen. Zo kon ik het meanderende verloop van de rivier de Roer pas goed in beeld brengen met een panorama waarin je ongeveer 180 graden rond kunt kijken. Daarvoor maak ik meerdere foto’s die ik later samenvoeg. Verticale panorama’s zijn trouwens ook mogelijk.
Filters
Een andere manier om bijzondere beelden te maken is door filters te gebruiken. Net zoals voor gewone camera’s zijn er ook voor drones allerlei filters beschikbaar. Ik gebruik meestal een polarisatiefilter om spiegelingen (bijvoorbeeld van de zon in wateroppervlaktes) te verminderen en wat verzadiging toe te voegen.
Creatiever is het gebruik van grijsfilters. Je kunt daarmee bijvoorbeeld 6 of 10 stops licht tegenhouden, zodat je overdag lange sluitertijden kunt bereiken. Het is verbazend hoe stabiel een drone in de lucht kan hangen, alsof hij op een stevig statief staat. Een lange sluitertijd is natuurlijk alleen interessant als er iets bewegends in beeld is, zoals een waterval, snelstromende rivier of de branding van de zee. Lees er meer over in mijn artikel over lange sluitertijd vanuit de lucht.
Recht naar beneden
Ik maak sowieso graag foto’s recht naar beneden. Omdat het landschap dan minder herkenbaar is, kan ik daar meer mijn creativiteit in kwijt. Ik verplaats en draai mijn drone net zo lang tot ik de optimale compositie heb gevonden.
Op zo’n foto heb je soms ook geen idee van de schaal, wat het beeld extra vervreemdend maakt. Sommige dronefotografen voegen bewust herkenbare elementen toe om het schaalgevoel terug te brengen (zoals mensen, auto’s of een zelf geplaatst voorwerp zoals een paraplu). Ik heb zelf een voorkeur voor het pure natuurlandschap.
Ook bij abstracte top-downs zijn satellietbeelden belangrijk voor mijn voorbereiding. Ik zoek immers naar bijzondere vormen, patronen en kleuren. Zo ontdekte ik het kleine onbekende Starkriet in Brabant. In dit nieuw ontwikkelde natuurgebied heeft de rivier de Aa weer een meanderend verloop gekregen, wat juist vanuit de lucht mooi is te zien.
Weer en natuurverschijnselen
De meeste van mijn dronefoto’s met horizon maak ik bij zonnig weer, omdat de kleuren dan mooier uitkomen en de belichting van grond en lucht vaak beter in evenwicht is. Maar voor topdown foto’s hoef ik niet persé het mooiste licht te hebben: die kan ik ook goed maken bij saaie grijze luchten. Bijzondere omstandigheden zoals droogte, hoogwater of sneeuw maken het mogelijk om foto’s te maken die je op andere momenten in het jaar niet kunt maken.
Soms zijn er meer of minder natuurlijke lijnen zichtbaar waar je gebruik van kunt maken, zoals bijvoorbeeld de horizontale greppels in onderstaande foto. Maar ook de bomen hebben hun eigen lijnenspel. Drones hebben meestal een groothoeklens. Als je daarmee boven een bos (met vrij rechte bomen) naar beneden fotografeert, lijken de stammen naar alle kanten weg te lopen. Daarmee kan een soort symmetrie ontstaan.
Als de zon bijna ondergaat (of net is opgekomen) is er vaak prachtig licht wat je kunt gebruiken in je foto’s. Vanuit de lucht vallen op zulke momenten de lange schaduwen extra goed op.
Wees jezelf
Natuurlijk kun je je altijd laten inspireren, door dit artikel bijvoorbeeld of door foto’s en tutorials van anderen. Maar het belangrijkste is om vooral je eigen creativiteit te gebruiken, je eigen plekken te zoeken en foto’s te maken waar je zelf blij van wordt. Dat geeft mij in ieder geval de meeste voldoening.
4 reacties
Prachtige beelden allemaal. De meeste indruk maakt het abstracte schilderij “The green longnecks and the black beach” op mij, ronduit geweldig!
Dank je wel Ferdinand. Dat is ook een van mijn favorieten.
Prachtige foto’s allemaal, maar naar bomen in hoogwater blijf ik kijken
Bedankt Aimé, leuk om te horen