Menu

Onderdeel van Pixfactory

Creatieve foto’s maken, je ziet het als je het door hebt

Mammoth Hot Spring, Yellowstone
Een foto gemaakt met een drone van een boom in een enorm thermisch landschap? Nee, een takje van bovenaf gefotografeerd vanaf een bruggetje. Fotograaf: Jody Zweserijn

Als ik zo mijn oor te luisteren leg tijdens bijeenkomsten van de fotoclub of workshops, denken sommige beginnende fotografen dat een goede foto zo maar te maken is. Natuurlijk, iedereen heeft wel eens geluk en legt uit de losse pols een geweldig mooi, spectaculair of ontroerend moment vast. Maar wat deze beginnende, ambitieuze fotografen zich niet realiseren, of zelfs nog niet kunnen weten door weinig ervaring, is dat aan een goede foto vaak een uitgebreide voorbereiding vooraf gaat. En dat de maker veel kennis heeft van het onderwerp en de techniek die hij gebruikt.

Wat is creativiteit?

In creatieve foto’s zie je het gevoel vastgelegd dat de fotograaf heeft over de werkelijkheid. Dit kan door de vertaling van krachtige vormen en kleuren, het uitvergroten van omstandigheden, maar ook door symboliek en beeldtaal in de foto op te nemen waarmee het verhaal verteld wordt.

Idee versus techniek

De creatieve ideeën komen uit jou. Maar de creatieve uitvoering van je beelden kun je ondersteunen met creatieve technieken. En deze zijn gewoon aan te leren:

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u