
Als ik zo mijn oor te luisteren leg tijdens bijeenkomsten van de fotoclub of workshops, denken sommige beginnende fotografen dat een goede foto zo maar te maken is. Natuurlijk, iedereen heeft wel eens geluk en legt uit de losse pols een geweldig mooi, spectaculair of ontroerend moment vast. Maar wat deze beginnende, ambitieuze fotografen zich niet realiseren, of zelfs nog niet kunnen weten door weinig ervaring, is dat aan een goede foto vaak een uitgebreide voorbereiding vooraf gaat. En dat de maker veel kennis heeft van het onderwerp en de techniek die hij gebruikt.
Wat is creativiteit?
In creatieve foto’s zie je het gevoel vastgelegd dat de fotograaf heeft over de werkelijkheid. Dit kan door de vertaling van krachtige vormen en kleuren, het uitvergroten van omstandigheden, maar ook door symboliek en beeldtaal in de foto op te nemen waarmee het verhaal verteld wordt.
Idee versus techniek
De creatieve ideeën komen uit jou. Maar de creatieve uitvoering van je beelden kun je ondersteunen met creatieve technieken. En deze zijn gewoon aan te leren:
- werken met meer of minder scherptediepte;
- concentratie op specifieke details of uitsneden;
- innemen van een afwijkend standpunt zoals ondersteboven, achterstevoren, binnenstebuiten, etc.;
- bewegen met de camera: horizontaal, verticaal, draaien, zoomen, naar gelang wat het beste bij het onderwerp en het verhaal past;
- werken met langere sluitertijden, waardoor andere bewegende elementen in de foto zichtbaar worden;
- afwijkende belichtingen zoals high en low key;
- afwijkende witbalans;
- gebruik maken van filters met speciale optische effecten of andere materialen voor de lens;
- meervoudige belichting.
Geef een reactie