Menu

Onderdeel van Pixfactory

Creatieve macrofotografie in de herfst

Een blauwe vuilniszak dient als vage voorgrond, de oranje gloed komt van een paraplu. Toeval of een bewuste keuze? Fotograaf: Milou Hinssen

De herfst is weer aangebroken. Druilerige dagen wisselen zich af met mooie dagen met een najaarszonnetje. Voor veel fotografen is dit een heerlijke tijd van het jaar om te gaan fotograferen. Voor de macrofotografen zijn de paddenstoelen, druppels, mossen en de springstaartjes favoriete onderwerpen. Maar hoe zet je ze creatief op de foto?

Zet je onderwerp in de schijnwerper

Er zijn tal van mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan met macrofotografie in de herfst. Het lampje, wie kent het niet? Tegenwoordig heeft iedereen wel een mobiele telefoon. De zaklamp daarop kun je gebruiken om bijvoorbeeld een paddenstoel in de schijnwerpers te zetten. Een andere methode is om meervoudige belichting te gebruiken. Je kunt dan spelen met scherpte en onscherpte. De witbalans is ook een effectieve manier om een totaal ander beeld te krijgen. Zet je de witbalans op koel dan krijg je een andere sfeer in de foto dan wanneer je de witbalans op automatisch of warm zet.

Een combinatie van lichtreflectie en aangepaste witbalans creëren een aparte sfeer in de foto. Fotograaf: Milou Hinssen

Materialen en licht

Probeer out of the box te denken. In een bos zijn talloze materialen aanwezig die je in een foto kunt gebruiken. Als voorgrond, achtergrond of als hoofdonderwerp. Denk hierbij aan blaadjes, kastanjes, boomschors of dennenappels. Uiteraard ga je hier met respect mee om en ga je bijvoorbeeld niet onnodig bladeren van een boom afplukken. Daarnaast kun je ook zelf materialen meenemen. Een stukje stof of kerstverlichting kunnen een rol gaan spelen in jouw creatieve foto. Je kunt het zo ‘gek’ maken als je zelf wilt. Met natuurlijke materialen en het spelen met licht kom je al heel ver. Maar andere attributen kunnen jou wellicht ook op weg helpen om nog creatiever te gaan fotograferen.

Ook het licht speelt een belangrijke rol. Door diverse standpunten uit te proberen kun je bijvoorbeeld bokeh creëren. Met een klein reflectiescherm kun je het licht ‘sturen’ en daarmee zorgen dat je de juiste belichting krijgt op het onderwerp. Onder andere waterdruppels, in combinatie met licht, leveren verrassende beelden op. Door de schittering van het licht lijken de waterdruppels kleine diamanten.

Tot slot

Geniet van het najaar en probeer eens (eventueel met andere materialen) een creatieve foto te maken van een ‘normaal’ onderwerp. Respecteer de natuur en ga voorzichtig om met de planten, paddenstoelen, kleine beestjes en de bodem waar zij allen mee in verbinding staan.

 

Geef een reactie

3 reacties

  1. Leuk artikel ! Zoals ik dagelijks met gretigheid jullie artikelen lees!
    En inderdaad d herfst biedt zoveel mogelijkheden! De laatste keren ben ik aan het experimenteren met een papieren goudkleurige wikkel van een chocoladereep!

    1. Heel erg leuk om te horen! Goede tip ook van het goudkleurige papier. Met een beetje creativiteit kun je onwijs leuke foto’s maken. Veel plezier en succes!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u