HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Creativiteit in fotografie, hate it or love it

Wij mensen zijn een aangepast soort. We weten hoe het hoort om ons voort te bewegen en staande te houden in de maatschappij. Daarvoor zijn regels uitgevonden waar we ons meestal keurig aan houden.

In de fotografie zijn er ook regels. Denk aan de gulden snede, de ideale compositie middels onder andere de regel van derden, de rechte horizon en de correcte belichting. En natuurlijk moet de foto scherp zijn.

Creativiteit in fotografie, hate it or love it
“Social distance” – netjes tussen de lijntjes. Fotograaf: Pauline Rote

Aangepast en regels

Er zijn voldoende technieken voorhanden en wie zich daarin wil verdiepen kan boeken lezen, het web afspeuren of tips aan andere fotografen vragen. We leren elke dag weer bij. Deze kennis brengt ons verder en naar een hoger niveau en onderscheidt ons van een beginnend fotograaf. Die regels houden ons staande in ons vak of onze hobby en laten zien dat wij weten hoe het hoort.

“Blauw Symmetrisch” – precies in het midden. Fotograaf: Pauline Rote

Maar wat als we dat alles laten varen? Wat als we nou eens doen wat we willen en ons niet aanpassen? Dan wordt het in de maatschappij meestal een rommeltje, we kunnen nu eenmaal niet allemaal opeens bedenken dat een rood stoplicht staat voor doorrijden of voordringen in de rij bij de supermarkt.

De natuur kent geen regels

Echter de natuur heeft geen regels. Zij bloeit en groeit en trekt zich terug al naar gelang de omstandigheden erom vragen of hoe de mens daarvoor heeft gezorgd. De dikke stam van een eikenboom staat stevig in de grond en kan zware stormen aan. Het dunne twijgje is buigzaam en elastisch genoeg om mee te bewegen in een lentebriesje. En als er toch iets knapt of breekt groeit dat weer aan of maakt ruimte voor nieuw leven.
Wij natuurfotografen houden van de natuur. En van fotograferen. Je past je aan aan de natuur en niet andersom. Een zonsondergang laat zich niet afdwingen en een vogel zit meestal niet stil.

“Een bewogen avond”. Fotograaf: Pauline Rote

Registreren van het moment

Toch willen we vastleggen wat we voor ogen hadden. Dat perfecte plaatje maken, het moet kloppen. En als dat goed gelukt is klopt je hart sneller en kun je oprecht blij zijn met het resultaat. De weergave klopt met de werkelijkheid, de registratie van het moment is vereeuwigd op beeld.

Zet 10 fotografen naast elkaar in een adembenemend landschap en er komen 10 adembenemende foto’s uit al zijn ze toch allemaal verschillend. Dat verschil is de interpretatie van de fotograaf, geholpen door apparatuur en kennis. Het onderscheid hierin is creativiteit.

Interpretatie en creativiteit

Maar wat als we nu eens alleen op die interpretatie af gaan? De regels laten voor wat ze zijn, het beeld niet laten leiden door de omstandigheden maar de omstandigheden en het gevoel daarover het beeld laten bepalen? En op deze manier de creativiteit zijn werk laten doen en de vrije loop laten? Loslaten is spannend want dat hebben we niet geleerd, anders kijken en doen ook want dan wijk je af van de massa.

“Schilderen met zand”. Fotograaf: Pauline Rote

Zelf heb ik gemerkt dat ik oprecht heel blij kan worden van een goede registratie van een moment of onderwerp. De foto vertelt me wat ik toen gezien heb en met wat techniek kan het er zelfs nog mooier uitzien. Maar sinds ik regels loslaat en mijn creatieve hart laat spreken en mijn camera gebruik als verlengstuk daarvan voel ik het resultaat ervan in mijn ziel. En wordt mijn creativiteit steeds meer geprikkeld.

“Dansend gras”. Fotograaf: Pauline Rote

Kliederen

Ik gebruik elementen in de natuur om dat gevoel erin vast te leggen. Het zwiepende takje wordt een bewegend beeld door de camera mee te trekken met de grip die de wind daarop heeft. De vogel wordt in vlucht dubbel en onscherp in beeld gevangen terwijl hij tegen de storm vliegt. Het vloeiende water krijgt leven in vervaagde druppels die streepjes worden, geschilderd in kleur zoals ik vroeger op school lekker mocht kliederen met waterverf.

“Tegen de storm”. Fotograaf: Pauline Rote

Kwestie van smaak

Hate it or love it, smaken verschillen en dat is maar goed ook. Ik snap heel goed dat er ietwat sceptisch naar een dergelijk beeld gekeken wordt. Dat vind ik niet erg, integendeel, de ruimte die het biedt voor discussie is net zo interessant als de foto waar op deze manier wat langer naar gekeken wordt. En over smaak valt niet te twisten. Over creativiteit ook niet.

“Walk on the wild side”. Fotograaf: Pauline Rote

Deel dit artikel


40
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Ja geweldig beschreven Pauline! Thanks voor de link! Dit is precies wat ik nodig heb en zocht! Groetjes Danny en de kleine ijsvogel 👍😉

  1. Door Pauline Rote op 8 december 2020 om 12:12

   Ha leuk, dankjewel voor je enthousiasme Danny! Fijn dat ik een beetje heb kunnen bijdragen 😉
   En succes met je creatieve verdieping en je ijsvogel!

 2. Door Ton Bär op 21 april 2020 om 22:56

  Ik word weer helemaal blij van wat je in deze column hebt geschreven en zeker ook hoe je het hebt beschreven. Prachtig Pauline. En de foto “Een bewogen avond”, die hang je toch meteen uitvergroot op in je kamer! Toppie!

  1. Door Pauline Rote op 22 april 2020 om 09:02

   Wat een fijne reactie Ton! Dankjewel voor je mooie woorden!
   En als je nog plek hebt boven je bank… 😉

 3. Door Marielle Wols op 21 april 2020 om 21:28

  Beste Pauline,
  Te zien aan alle mooie reacties heb je een dijk van een eerste column geschreven, van harte gefeliciteerd daarmee! Ik vind het sowieso al knap als een fotograaf zijn of haar eigen stijl weet te ontwikkelen die herkenbaar is en opvalt. Als je dat dan ook nog eens kunt met niet-alledaagse beelden en van de veel bewandelde paden durft af te stappen, dàn ben je een topper! Ik volg je nog niet zo lang op Insta, maar iedere keer als ik een foto van jou voorbij zie komen is dat een genietmomentje. Dat er dan ook nog eens leuke columns en een mooi interview aan toegevoegd worden is dubbel genieten. Ik blijf je (op de voet) volgen!
  Hartelijke groet, Marielle

  1. Door Pauline Rote op 22 april 2020 om 09:00

   Wat een ontzettend lieve woorden Mariëlle! Ik ben heel blij met je mooie compliment en word er een beetje verlegen van!
   Dankjewel!

 4. Door Wim Vooijs op 21 april 2020 om 18:33

  Prima stuk Pauline! Mooi opgebouwd, goeie conclusie en gave foto’s erbij 🤗👌🏻. Mijn gezichtspunt is dat we elkaar niet onze foto’s laten zien ter beoordeling. We delen met elkaar hoe we deze wereld zien, wat die met ons doet. Iedereen kiest daarin zijn manier. En om jezelf verder te verrijken (als je dat tenminste wilt) is het fijn bij anderen mee te kijken naar misschien andere manieren van zien en voelen. Het is niet altijd makkelijk om het haakje te vinden om ‘aan te haken’ bij het beeld van een ander. Maar als je jezelf openstelt, wacht je een veel grotere en mooiere wereld. Gun het jezelf!
  Hele mooie aanzet daartoe heb je gegeven Pauline. Dank!
  Veel liefs, Wim

  1. Door Pauline Rote op 21 april 2020 om 21:40

   Wat een fijne Wim reactie, dankjewel!
   In mijn mening fotografeer je altijd voor jezelf, om vast te leggen zoals jij het beeld ziet en dat is niet altijd zoals het is.
   Heel fijn is het om aan te haken voor inspiratie en niet voor imitatie…
   Beoordeling in de vorm van feedback is altijd fijn maar niet het doel.
   Maar het kan je ook inzichten en tips geven.
   Openstellen is prachtig en met je kwetsbaarheid laten zien laat je ook jezelf zien, ook door middel van je beelden…
   Graag gedaan en liefs terug

 5. Hi Pauline, wat een leuk en vlot artikel! Ik ben zelf groot fan van natuurfotografie maar studeer data science… Stiekem kon ik me heel erg vinden in je verhaal over creativiteit ook voor mijn vak! Geef 10 mensen dezelfde data en we komen allemaal met wat anders haha

  Groetjes, eva

  1. Door Pauline Rote op 21 april 2020 om 09:14

   Hoi Eva, dankjewel voor je leuke reactie! Super dat het onderwerp op meerdere fronten raakvlakken heeft!
   Gelukkig zijn we allemaal verschillend!

 6. Door chris schults op 20 april 2020 om 13:45

  Heerlijk ICM intentional camera movement.

  1. Door Pauline Rote op 20 april 2020 om 22:51

   Dankjewel Chris, ja erg leuk om te doen!

 7. Door Bianca op 19 april 2020 om 17:26

  Super leuk stuk Pauline, en ondanks dat het niet mijn tak van de fotografie is, kan ik van deze beelden enorm genieten.

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 19:44

   Dan vind ik dat een extra leuk compliment Bianca! Dankjewel daarvoor.
   Fijn en leuk als je ook van andere takken van fotografie kunt genieten en dat waarderen kan!

 8. Door Inge Plomp op 19 april 2020 om 16:20

  Ja, dit is op en top Pauline, creatief in woord en beeld. Mooie column met stof tot nadenken en met inspiratie voor wie wat meer gevoel/emotie wil vastleggen op een creatieve manier.

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 19:42

   Wat een ontzettend fijne reactie Inge, dat heb je heel bijzonder mooi omschreven!
   Heel blij mee! 🙂

 9. Door Peter Haitsma op 19 april 2020 om 15:59

  Hoi Pauline, heerlijke column. Leuke invalshoek. Met veel plezier gelezen. Prachtige foto’s, ik hou ervan. Ik zeg qua regels vs vrijheid in stijl niet of, maar en en.

  Gave column Pauline. Groet Peter

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 19:41

   Dankjewel Peter voor je fijne reactie! En wat mij betreft heb je helemaal gelijk, het is voor mij ook en en. Dat maakt het juist afwisselend en leuk!

 10. Door José op 19 april 2020 om 14:06

  Wat een fijne column Pauline, en wat ben je toch makkelijk met woorden. Ik hou van je foto’s en geniet van de verandering die ik daarin bespeur. Lieve groetjes José

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 19:40

   Wat een fijn compliment José! Dankjewel daarvoor, blij mee!

 11. Door Pieter (picture.) op 19 april 2020 om 11:57

  Als er nou ergens over wordt getwist dan is t juist smaak. Alleen is t de kunst elkaar in waarde te laten en ieder de vrijheid te geven datgene te maken of om van te houden waar diegene echt blij van wordt. Je buiten de lijntjes begeven en je gevoel dusdanig vast leggen zodat je de waarneming in je ziel opnieuw beleeft vind ik knap. Dan ga je de grens over van geaccepteerd naar steeds opnieuw ontdekken en dat durven laten zien. Ik ken maar enkele fotografen die dit kunnen. Pauline is er een van.

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 13:06

   Wat heb je dat mooi omschreven Pieter! Dankjewel voor je fijne reactie en compliment.
   En als je je nek boven het maaiveld steekt…
   Het gaat er inderdaad om dat je plezier hebt in wat je doet en jouw gevoel probeert over te brengen door middel van jouw stijl van fotograferen.
   En ontdekken is zo leuk!

 12. Wat een fijne column, Pauline! Prachtige beelden en een tekst die- zoals altijd – heerlijk leest. Wat ben je toch goed met woorden!

  Ikzelf kan erg genieten van de zachtheid in deze beelden en van de achterliggende gedachte dat het beeld vooral je gevoel op het moment van maken weerspiegelt. Dat laatste probeer ik ook, maar echt de ‘regels’ loslaten vind ik nog steeds spannend. Ik zoek op de één of andere manier toch altijd naar érgens iets scherp in de foto… Misschien toch een keer een kans geven om ook dát los te laten! ☺️

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 13:03

   Wat een fijne reactie Janneke! Dankjewel!
   Het gaat er vooral om dat jij zelf blij wordt van je beeld en jouw beleving weer kunt geven. En dat kan met of zonder regels, dat is je eigen creativiteit. En wellicht maak je je eigen regels…
   Jouw foto’s hebben ook een hele eigen en creatieve stijl dus het heeft niets met onscherpte te maken.
   En loslaten is zo vrij! 🙂

 13. Door Ron Tonkes op 19 april 2020 om 10:03

  De hand van Pauline komt duidelijk naar voren, natuurlijk moet de foto zijn zoals Pauline het bedoeld, scherp, onscherp, het is creatieve vrijheid inderdaad, je kunt er van zeggen wat je wilt bij Pauline zie en proef je beleving, gevoel en dat vind ik razend knap … ik voel het , mooie Column Pauline

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 13:00

   Wat een fijne reactie en mooi compliment, Ron!
   Dankjewel daarvoor.
   Het is heel fijn als je een soort van eigen stijl/ hand kunt ontwikkelen. In mijn geval staat beleving en gevoel in mijn werk voorop.

 14. Het rare vind ik altijd dat als het hier op deze site over creatief gaat, de foto’s vaak onscherp zijn en bewogen of dubbel belicht. Daar heb ik verder niets tegen omdat ik dat soms zelf ook wel doe.

  Maar ik ben groot fan van Marsel van Oosten omdat ie altijd creatieve platen maakt die ik nog nooit gezien heb en die vaak gewoon scherp zijn en waar ik me nooit hoef af te vragen waar ik naar zit te kijken. Persoonlijk heb ik daar veel meer mee dan die dromerige platen die ook al zoveel voorbij zijn gekomen.

  Dus love it of hate it heeft op zich niets met creativiteit te maken meer met een bepaalde stijl van fotograferen die je wel of niet leuk aanspreekt.

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 12:58

   Hoi Erik, daar heb je ook gelijk in. Het spreekt je aan of niet en creativiteit in fotografie kan op vele manieren. In dit specifieke geval heb ik ICM gebruikt maar het kan op veel meer manieren, ook met scherpe foto’s. Het gaat erom dat je je eigen beeld maakt.
   En ik zou me niet durven meten met Marsel, zijn foto’s zijn uniek en inspirerend.
   En hoe fijn is het als je elkaar kunt inspireren en toch je eigen weg kunt gaan?

 15. Door Hans Schot op 19 april 2020 om 09:26

  Fijn artikel, die laatste plaat is echt heel gaaf.

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 12:55

   Dankjewel Hans voor je mooie compliment, blij mee!

 16. Door Ad Witte op 19 april 2020 om 09:23

  Heerlijke foto’s, het gooit de boel los; op naar nog abstractere (natuur)foto’s.
  Heel inspirerend!

  Groet, Ad.

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 12:54

   Wat leuk om te horen dat we elkaar zo kunnen inspireren! Dankjewel Ad!

 17. Door Anita op 19 april 2020 om 09:16

  Wat een fijn collum Pauline!
  Je laat zien dat fotografie eindeloos is . Dat er geen grenzen zijn. Over smaak valt idd niet te twisten.. Ik hou van je unieke stijl , en in combi met je mooie teksten laat je me iedere keer weer mee genieten.
  I love it , dat is wat zeker is
  Mooi mens ben je 😍
  Lieve groet, Anita (zonnie65)

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 12:53

   Wat een fijne reactie Anita! Dankjewel 🙂
   Ik ga er helemaal van blozen!
   Liefs!

 18. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 09:10

  Hallo Gerrit, wat ontzettend leuk om te horen dat ik je hiermee geïnspireerd heb! Veel plezier met het maken van je foto’s!
  Pauline

 19. Door Gerrit van Osch op 19 april 2020 om 08:56

  Beste Pauline, een artikel wat me aanspreekt. Met name je benadering van de fotografie, wat je met prachtige foto’s laat zien. Enkele jaren geleden was ik bezig met bewogen fotografie, daar ga ik weer mee opnieuw aan de gang. Ik ben al enkele maanden op zoek naar inspiratie,
  je hebt mij geraakt. Dank daarvoor.
  Gerrit van Osch.

 20. Door Sharida Bhageloe op 19 april 2020 om 08:30

  Als kijker naar uw foto’s zie ik ruimte voor fantasie, waneer een beeld vaag is en de onderwerpen niet heel duidelijk zijn wordt het een dromerige beeld, waarbij de kijker ook zijn eigen fantasie op los kan laten is het zelfde als kijken naar kunst waaraan je niet direct kunt zien wat dit moet uitbeelden

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 09:18

   Wat een fijne reactie en vergelijking met kunst.. dat is ook wat ik voor mezelf wil bereiken en ervaren.
   En het gaat tenslotte om je eigen beleving.
   Dankjewel!

 21. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 19 april 2020 om 08:01

  Wat een mooi collum Pailine! Het geeft ook een kijkje in hoe je zelf durft los te laten. Hate or love … jij weet er altijd een mooie mix van te maken en de essentie te behouden!
  Heerlijk geschreven ! Talent ben je!
  Lieve groet, Sonja ( Zielenbeeld )

  1. Door Pauline Rote op 19 april 2020 om 09:14

   Wat een heerlijk compliment Sonja! Dankjewel voor jouw fijne woorden, waardeer ik!
   Liefs !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *