HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Cre·a·ti·vi·teit

Het is toch wel een van de sleutelwoorden binnen het fotografiewereldje, creativiteit! Er zijn boeken vol over geschreven, er worden cursussen, masterclasses en dergelijke gegeven. Creatieve fotografie is hot!
Maar dan het pijnpuntje, als je tien verschillende mensen vraagt, wat is creativiteit, krijg je tien verschillende antwoorden. Leergierig als ik ben, ben ik op zoek gegaan naar wat dat dan behelst, wat is creatieve fotografie? Wat kan ik er mee, wat moet ik er mee en wat wil ik er mee bereiken.

creativiteit
Creatief? Of niet? Fotograaf: Bert Faber

De woordenboeken zeggen:

De dikke Vandale benoemt het als volgt :

cre·a·ti·vi·teit (de; v)1scheppend vermogen

Nu heb ik laatst de tuin om staan scheppen, maar behalve de rugklachten en het me in allerlei bochten wringen om de pijn te weerstaan vond ik er weinig creatiefs aan.

Dus de dikke Faber maakt er dit van:

Crea = iets maken naar eigen inzicht
Tiviteit = actief, je moet er wel wat voor doen!

Spelen in het bos Fotograaf: Bert Faber

Veldonderzoek

Dus gisteren naar het bos geweest (actief) en een paar keer op de ontspanknop gedrukt (iets maken naar eigen inzicht) en voilà ik was creatief.

Thuis achter de computer blijkt er weinig creatiefs te zijn aan de gemaakte foto’s. Het is niet Sparkling, maar ronduit saai wat ik gecreëerd heb.

Het is schijnbaar niet zo eenvoudig om creatief te zijn. Omdat ik nog steeds het nut niet zie om zoals de dikke Vandale voorstelt, de schep mee het bos in te nemen, ga ik een rondje op internet surfen.

Stiekem toch wel leuk, veel bokeh met een heel oud objectief… Fotograaf: Bert Faber

Internetonderzoek

De eerst foto’s die ik tegenkom zijn onscherp met veel beweging en dergelijke. Nu wil het toeval dat ik laatst tijdens het verplaatsen van het statief per ongeluk op de draadontspanner drukte en precies zo’n foto heb gemaakt als de creatieve foto’s tijdens mijn zoektocht op internet. Het zal toch niet waar zijn dat als je gewoon een beetje met je camera loopt te zwaaien en je per ongeluk afdrukt je opeens creatief bezig bent?

Per ongeluk de draadontspanner indrukken, terwijl je het statief verplaatst. Heel creatief…. Fotograaf: Bert Faber

Verder op internet rond surfend kom ik op het gebruik van oude zogenaamde vintage lensjes. Heel kort, je hebt een digitale camera met een triljoen megapixels en je schuift er een lensje op van voor je geboortedatum, dan ben je creatief. Dat lijkt me toch een erg simpele gedachte. Waarom heb ik dan al die peperdure lichtsterke lenzen aangeschaft? Om niet creatief bezig te zijn?

Met een oude Helios lens, bokeh creëren, heel creatief….. Fotograaf: Bert Faber

Wees jezelf

Na deze zoektocht op internet denk ik dat je creativiteit bij jezelf moet zoeken. Je moet jezelf zijn en je openstellen voor nieuwe inzichten. Durven experimenteren, je vaste patronen en gedachten los te laten. Creativiteit is geen simpel trucje, techniekje of speciaal lensje. Als je braaf de techniek volgt ben je niet zelf aan het creëren, maar alleen maar eenvoudige trucjes aan het toepassen.

Je bent dan een gebruiker van techniek in plaats van een beslisser die weliswaar de techniek beheerst, maar ook degene met de eigen ideeën, concepten en visie.

Dit is ook een van de redenen dat ikzelf niet de nieuwste camera’s, lenzen etcetera hoef te hebben. De techniek is ondergeschikt aan mijn eigen beleving, mijn eigen creativiteit. Met mijn huidige spullen kan ik lezen en schrijven, ik kan ze in het donker op de tast bedienen. Ik weet precies hoe ik de belichting moet instellen om het beste uit de omstandigheden te halen.

Creativiteit is iets van jezelf, het is je eigen beleving en eigen interpretatie van de wereld om je heen. Als het je daarbij lukt om ook op jouw manier de foto te maken die nog niet door anderen is gemaakt, dan ben je pas creatief aan het fotograferen.

De resultaten zullen vast niet door iedereen worden gewaardeerd, maar het is zo ontzettend gaaf en bevrijdend om je eigen pad te volgen, je eigen ding te doen en niet de massa achterna te gaan.

Lekker spelen met scherpte en onscherpte, creatief jezelf zijn! Fotograaf: Bert Faber

Creatieve fotografie = jezelf zijn!

Dus maak de wereld een beetje mooier, laat je vaste patronen los, wees jezelf en creëer! Wees geen slaaf van je camera, maar wees jezelf, jij beslist! Ik garandeer je dat je veel plezier en fotografische verdieping gaat beleven!

Deel dit artikel


14
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hoi Bert

  Leuk stukje met leuke / mooie foto,s .gewoon plezier hebben in fotograferen en genieten van dat wat je digitaal hebt uitgebroed .

  1. Lukt me allemaal prima Leo! Bedankt voor je reactie

 2. Door Maurits op 27 november 2017 om 01:00

  Heb ook de ervaring dat het niet de spullen zijn maar wat je ermee doet. Ik begon fotograferen leuk te vinden met een toen alweer gedateerd 7MP camera, point & shoot, “geleend” van mijn moeder. Later mijn telefoon uitgezocht op de camera. Ondertussen heb ik de hele mikmak in huis: dslr, brute en minder brute lenzen, vintage lensje en zelfs – in een vlaag van verstandsverbijstering – een “premium” point en shoot camera. En hoe meer ik had hoe minder ik ermee deed. Tot ik laatst bedacht dat ik de meeste lol had, en het meest geëxperimenteerd heb met dat eerste cameratje.

  1. Door Bert Faber op 27 november 2017 om 11:14

   Bedankt voor je fijne reactie Maurits!

 3. Door Annelore op 24 november 2017 om 17:09

  Schitterende foto’s en een leuke (interessante!!) tekst

  1. Dank je wel Annelore

 4. Door Ans Snoeren op 24 november 2017 om 15:18

  ja, erg leuk stuk en je leert inderdaad je eigen ding te doen , met datgene wat je hebt.

  1. Dank voor je reactie Ans

 5. De resultaten zullen vast niet door iedereen worden gewaardeerd, maar het is zo ontzettend gaaf en bevrijdend om je eigen pad te volgen, je eigen ding te doen en niet de massa achterna te gaan.

  Dit onderstreep ik helemaal!

  1. Fijn dat we het eens zijn Karin! Kan haast ook niet anders ?

 6. Door Veerle Decocq op 24 november 2017 om 09:30

  Helemaal me eens.

 7. Door Bianca Vermeer-Nieuwkerk op 24 november 2017 om 07:49

  Ik ben het deels met je eens. Creativiteit zit in jezelf! Maar… experimenteren (met lichtjes, spullen in de achtergrond of bijvoorbeeld zo’n oud lensje) kan de creativiteit wél aanwakkeren. In vervolgens heerlijk je eigen ding te gaan doen. Met welke lens of gear dan ook! Leuk stuk om te lezen en het zet je aan het denken. Groetjes Bianca

  1. Dank Bianca. Ik vind dat techniek een hulpmiddel is en niet een middel om een foto te maken. Maar zo te lezen vinden we dat allebei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *