Menu

Onderdeel van Pixfactory

Curven in Lightroom en Photoshop: Kleur

Dit is het tweede deel van een driedelige serie over het gebruik van het gereedschap curven in Photoshop en Lightroom. In dit tweede deel laat ik je nog meer mogelijkheden zien voor het gebruik van het curven gereedschap.
Hoe gebruik je curven om de kleur van je foto te corrigeren
Met een paar kleine aanpassingen ontstaat een foto met een heel andere sfeer. Fotograaf: Marijn Heuts

In het vorige artikel zagen we hoe extreem krachtig een curven aanpassing is als je de helderheden en contrasten in je foto wil bijstellen. Dat is echter niet de enige functionaliteit. Net als bij niveaus kun je met een curve ook kleuraanpassingen maken. Het werkt op dezelfde manier, maar curven biedt meer mogelijkheden omdat je zoveel punten als je zelf wil op de curve kan plaatsen en zo heel gerichte aanpassingen kan doen.

Presets voor het curven gereedschap

Allereerst kijken we nog even naar de andere opties in het curven hoofdmenu. Ze zijn identiek aan die van een niveaus laag: je kunt presets toepassen en Photoshop zelf een voorzet laten doen met ‘auto’. Beide raad ik je niet aan, beter doe je het helemaal zelf. Daarnaast kun je nog helemaal zelf een curve tekenen. Dus niet punten maken en verslepen, nee, van de grond af aan tekenen. Fijn dat het kan, maar het wordt zelden zoals je wil. Lekker laten zitten dus.

De curve aanpassen per kleurkanaal in Photoshop

Onder het dropdown menu vind je wat we zoeken: de afzonderlijke kleurkanalen. In Lightroom vind je ze als gekleurde bolletjes bovenin het paneel. Je vindt een curve voor rood, groen en blauw (RGB). Net als bij niveaus is het goed te onthouden dat rood en cyaan tegengestelde kleuren zijn, groen en magenta, en blauw en geel. Haal ik blauw weg, voeg ik dus geel toe. Ook niet zo vreemd natuurlijk: als ik rood weg haal uit een neutrale pixel (bijvoorbeeld middengrijs van 128, 128, 128), blijft er meer blauw en groen over dan rood. En blauw en groen maken samen? Juist, cyaan. Haal ik groen weg, heb ik meer rood en blauw, en dat is magenta. Haal ik blauw weg, heb ik meer rood en groen, en dat maakt geel.

Je vindt de kleurkanalen in Photoshop in het dropdown menu.
Je vindt de kleurkanalen in Photoshop in het dropdown menu. Fotograaf: Marijn Heuts

Het aanpassen van de curve werkt net als bij het aanpassen van de helderheden zoals we die in het vorige artikel bekeken. Klik op de curve en verplaats het punt naar boven of beneden. Naar boven, en je voegt rood, groen of blauw toe, naar beneden, en je voegt cyaan, magenta of geel toe. Was je bij niveaus gebonden aan drie punten die je kon aanpassen, hier kun je helemaal losgaan. Dat wil niet zeggen dat je extreme kleuraanpassingen moet doen door zoveel mogelijk punten toe te voegen en die alle kanten op te slepen.

Gebruik de functionaliteit liever om een kleur toe te voegen aan pixels van een specifieke helderheid. Als voorbeeld voegen we blauw toe aan de schaduwen. We slepen daartoe in het blauw kanaal het punt linksonder naar boven. De hele curve buigt wat mee. Dat is niet de bedoeling en dus voegen we punten toe in het midden (middentonen) en op ongeveer driekwart (hoge lichten). Die punten slepen we terug naar hun oude plek. De curve wijkt nu enkel af in het schaduwen deel en dat is precies wat we voor ogen hadden.

Hoe gaat dat dan in Lightroom?

In Lightroom werkt het identiek, met als extra voordeel dat er een overlay in zit van de kleuren die je toevoegt als je een bepaalde kant op sleept met een punt op de curve. Een visualisatie van de tegengestelde kleuren.

: Lightroom geeft je in de vorm van een gekleurd overlay een extra hulpmiddel. Je vindt de kanalen onder de gekleurde bolletjes boven de curve.
Lightroom geeft je in de vorm van een gekleurd overlay een extra hulpmiddel. Je vindt de kanalen onder de gekleurde bolletjes boven de curve. Fotograaf: Marijn Heuts

Ook hier kun je gebruik maken van het handje in Photoshop, of bolletje in Lightroom, om in de foto zelf te klikken en slepen. Handig als je weet welke delen van de foto je wil aanpassen (bijvoorbeeld een bladerdek) maar niet goed kan inschatten waar op de curve deze zich bevindt qua helderheid.

Een kleurzweem verwijderen met curven

Tenslotte kun je in Photoshop gebruik maken van de pipetjes om zo met een paar klikken in de foto een kleurzweem te verwijderen. In het artikel over niveaus en kleur beschreef ik de werkwijze al, en die is identiek voor curven. Herinnering: deze methode werkt alleen als er echt neutraal zwarte en neutraal witte delen in je foto zitten. Een koolmees of ijsvogel of zebra in je foto zijn dan handig, maar zelfs dan zal je bemerken dat wat wij als neutraal wit ervaren vaak nog een licht vuil kleurzweem heeft.

De afgewerkte foto zonder verdere curven aanpassingen.
De afgewerkte foto zonder verdere curven aanpassingen. Fotograaf: Marijn Heuts
De verschuiving komt met name uit het blauwe kanaal. Er is blauw aan de diepe schaduwen toegevoegd (punt linksonder omhoog), en juist geel aan de middentonen en hoge lichten (punt midden naar beneden). De andere twee kleurkanalen zijn minimaal aangepast om de kleuren exact naar wens te krijgen.
De verschuiving komt met name uit het blauwe kanaal. Er is blauw aan de diepe schaduwen toegevoegd (punt linksonder omhoog), en juist geel aan de middentonen en hoge lichten (punt midden naar beneden). De andere twee kleurkanalen zijn minimaal aangepast om de kleuren exact naar wens te krijgen. Fotograaf: Marijn Heuts
Hoe gebruik je curven om de kleur van je foto te corrigeren.
Met een paar kleine aanpassingen ontstaat een foto met een heel andere sfeer. Fotograaf: Marijn Heuts

Binnenkort verschijn deel 3 van deze reeks over het curven gereedschap. In dat deel leer je hoe je hoe je curven kunt gebruiken om flare te verwijderen.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: