HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

Daar istie weer, Next level!!!

Ja, ik dacht laat ik deze term maar weer eens van stal halen. Een klein jaar geleden ging iedereen Next level, allerlei burgerinitiatieven werden gestart om het vooral maar anders dan anders te doen. Na de Pixperience die georganiseerd werd door de uitgever van het Next level boek (best een interessant boek overigens…) was iedereen spuugzat van die kreet en nu rakel ik het maar weer eens op. 90% van de potentiële columnlezers is nu al afgehaakt, voor de overige twee (…) een relaas van mijn eigen nieuwe niveau belevenissen van de afgelopen tijd.

Kom op Bert, wat ging er anders dit seizoen, wat ging er beter en wat niet? Vertel!

Daar istie weer, Next level!!!
Fantastische kleur- en detailrijkdom. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Zondagmorgen

Het is een uur of negen. Gezellig zitten we samen op een bankje langs de Berkel koffie te drinken. Paulien heeft voor de palmolievrije krentenbollen gezorgd en ik voor de koffie. Dit ritueel is er de laatste maanden automatisch ingesleten.

Prachtig de details en lijnen in de vleugels. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Vanochtend waren we om vijf uur al aanwezig. Paulien druk doende met haar MP-E (super macrolens van Canon) voor minuscule detailfoto’s en ik met de telelens om weidebeekjuffers in het landschap te fotograferen. Met dit project zijn we ergens in mei begonnen en eind juli afgehaakt. Op dat moment is alle oeverbegroeiing weggemaaid en zijn dus ook honderden weidebeekjuffers verdwenen.

Een Bertje, een Paulientje en een Chrisje

Typisch Bert plaatje, beestje in het landschap. Fotograaf: Bert Faber

Bijna ieder weekend gaan we weer naar de weidebeekjuffers. Als er mooie omstandigheden voorspeld worden gaan we ook nog wel eens door de week.

Het is voor mij de eerste keer dat ik langdurig ieder vrij moment aan het fotograferen van hetzelfde onderwerp besteed. Voor Paulien geldt hetzelfde. Het is echt fantastisch om te doen, al doende heb ik heel veel geleerd over het gedrag van de weidebeekjuffers. Het maakt het uiteindelijk ook gemakkelijker om bepaalde situaties en hun gedrag te fotograferen.

Is het dan niet saai? Nee, het is absoluut niet saai. Het heeft ook met je eigen creativiteit te maken. Denk aan details, weidebeekjuffers in het landschap, in de regen, in de vlucht, de paring, de gevechten, de dood, het uitsluipen, werken met natuurlijk licht, met flitslicht, maanlicht etcetera. Waar ik in het begin nog wel eens dacht, pff alweer daar naartoe, wordt gedurende de tijd het aantal plannen steeds groter en gaat het volgend jaar zeker vervolgd worden.

Typisch Paulientje, oog voor detail. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Met zijn tweeën

In al de jaren dat ik fotografeer ga ik hoofdzakelijk alleen op pad. Af en toe eens met een fotomaatje, maar dus meestal alleen. Je bepaalt je eigen ritme, niemand staat in de weg en je kunt gaan en staan waar je wilt.

Het weidebeekjufferproject hebben we gezamenlijk gedaan. Het leuke en leerzame is dat Paulien een totaal andere insteek heeft dan ik en dus ook een heel ander soort beelden maakt. Wat voor mij ook belangrijk is dat ik rustig mijn gang kan gaan en niet constant gestoord word. Voor haar geldt precies hetzelfde. Natuurlijk hebben we onze overlegmomentjes of wijzen elkaar op mooie mogelijkheden, maar we gaan beiden onze eigen weg.

Een echt Chrisje… Geen detail, geen landschap, gewoon een perfecte foto Fotograaf: Chris Ruijter

Toch heb ik stiekem wel eens wat detailfoto’s geprobeerd, maar mijn personal coach Chris Ruijter wees me er iedere keer weer terecht op dat mijn Paulientjes het aanzien niet waard zijn. Ik kan het iedereen aanraden om een onafhankelijke mentor als Chris op de achtergrond aanwezig te laten zijn. Na een voldane ochtend fotograferen zorgt hij er voor dat ik weer met beide beentjes op de grond sta, door zijn volledig onderbouwde kritische noot op mijn fotowerk.

Tsja, misschien kunstzinnig….. Fotograaf: Bert Faber

Wat ook een echte meerwaarde van het samen fotograferen is, is achteraf elkaars resultaten bespreken en daardoor van elkaar te leren.
Je begrijpt dat dit soort samenwerking alleen maar succesvol is als je elkaar in je waarde laat, open voor kritiek bent en een gelijk niveau hebt. Is dit allemaal aanwezig dan werkt het enorm stimulerend en motiverend om samen op pad te gaan.

Toch nog een creatieve uitspatting. Fotograaf: Bert Faber

Resumé

Blijf je voor je gevoel hangen in altijd maar hetzelfde doen en sta je open voor nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kansen, nieuwe ideeën, gewoon doen! Natuurlijk lijkt het langdurig volgen van bijvoorbeeld een gebiedje, een diersoort, plantensoort op het eerste gezicht erg saai. Juist door je te beperken krijg je meer verdieping in je fotografie en ga je je creativiteit vanzelf meer ontwikkelen. In het begin zal dit misschien moeizaam zijn, maar laat je gedachten de vrije loop en de inspiratie komt vanzelf.

Tegenwoordig duurt het koffiedrinken net zolang als het fotograferen, Chris, Paulien en Bert. Fotograaf: Bert Faber

En ja, de koffie en de palmolievrije krentenbollen waren lekker, wie weet hoe de zaken er volgend jaar voorstaan. Als het aan mij ligt, wordt het weidebeekjufferproject vervolgd!

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. ik zie een paddo variant aankomen 😀

    1. En jij wilt mee natuurlijk!

  2. Mooie resultaten van inderdaad iedere fotograaf een andere benadering. De laatste is wat mij betreft de geinigste. Wie drukt de RC in en allemaal lekker niet in de lens staren, ha, ha.

    1. We hadden lol omdat de rc op geluid reageert en dus met flauwe opmerkingen de camera foto’s laat maken.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *