Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dáárom is natuurfotografie goed voor je

Het is zaterdag 17 december 2022 wanneer de ringtoon van mijn telefoon gaat. Een bericht van fotovriend Matthijs. Of ik al plannen heb voor morgenochtend? Er is namelijk al de hele week lichte vorst en hij heeft ergens mooie ijsstructuren gezien. Het is al weer even geleden dat ik op pad ben geweest en het vooruitzicht op een gezellig ochtendje fotograferen met kans op mooie winterse omstandigheden, doet mij dan ook snel besluiten om mee te gaan.
Mooie ijsstructuren en prachtige kleuren… genieten dit!
Mooie ijsstructuren en prachtige kleuren… genieten dit! Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Vroeg op

In alle vroegte arriveren we op de afgesproken parkeerplaats. Het is nog donker maar aan de horizon beginnen al wat mooie kleuren te ontstaan. Dat belooft veel goeds voor tijdens zonsopkomst! Met de fototas op de rug vertrekken we richting de waterkant. De kraag van mijn jas wordt nog maar eens goed opgestoken want vannacht is het erg koud geweest. Er ligt een laag ijs op de Gouwzee. Niet volledig egaal en glad, maar met prachtige structuren en patronen die goed kunnen dienen als voorgrond object van een foto. Boven in de lucht hangen wolken met daartussen genoeg ruimte voor de zon om het eerste daglicht door te laten. En dat eerste licht zorgt in dit geval voor een ware kleurenexplosie met prachtige rode, oranje en gele tinten.

Lekker buiten

Als kinderen in een snoepwinkel voelen we ons en door het enthousiasme wordt de kou al snel naar de achtergrond verdreven. Vlug gaan we op zoek naar de eerste compositie van de dag. Die is al snel gevonden. Ik kies een laag standpunt, boven losse ijsbrokjes, die een mooie gebogen lijn vormen richting de gekleurde horizon. Het uitschuiven van het statief, het kiezen van een diafragma, het scherpstellen… allemaal handelingen die ik inmiddels al duizenden keren heb uitgevoerd en daardoor bijna volledig automatisch gebeuren. Dat geeft rust en de ruimte om je aandacht volledig te richten op het creatieve proces en te genieten van de mooie omgeving.

Wanneer je doet wat je het liefst doet lijkt alles eromheen weg te vallen en de tijd stil te staan. Ongemerkt vliegt er zo een paar uur voorbij
Wanneer je doet wat je het liefst doet lijkt alles eromheen weg te vallen en de tijd stil te staan. Ongemerkt vliegt er zo een paar uur voorbij. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

We gaan hier zo in op, dat niet doorheeft dat er een andere vroege bezoeker ter plaatse is gekomen. Zij is ook vroeg opgestaan om van haar hobby te genieten, alleen is die van haar wel wat kouder en natter. Ze willen namelijk een wak maken en een ijsbad nemen. Persoonlijk sta ik liever óp het ijs dan eronder, maar mooi om te zien hoe ieder op zijn eigen manier geniet van het buiten zijn.

De tijd vliegt voorbij

Inmiddels staat de zon al hoger aan de horizon en is het licht harder. Toch hebben we nog geen zin om naar huis te gaan. Het gebruik van een telezoomlens maakt het mogelijk om in te zoomen op allerlei details en ijsstructuren. En hierdoor is het, ondanks het hardere licht, toch mogelijk om mooie beelden te maken. Ongemerkt vliegt er zo weer een uurtje voorbij totdat het toch echt tijd wordt om naar huis te gaan. Volkomen ontspannen en met een geheugenkaart vol met foto’s pakken we met een voldaan gevoel de spullen in en vertrekken we weer richting de auto.

Op zoek naar mooie ijsstructuren. Zie jij ook olifantjes in de ijspegels?
Op zoek naar mooie ijsstructuren. Zie jij ook olifantjes in de ijspegels? Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Goed voor de gezondheid

Wat maakt nu dat je zo kan genieten van het buiten zijn? Om maar met de deur in huis te vallen: ‘Je kan de aap wel uit de jungle halen, maar niet de jungle uit de aap. Mensen zijn geëvolueerde apen met een apelijk oerinstinct’. Aldus primatoloog Frans de Waal1. En iets van dat apelijke herken ik wel in mijzelf als ik eerlijk ben. Bijvoorbeeld hoe primitief ik reageer wanneer ik in het verkeer te kort afgesneden wordt. Of hoe lomp ik kan uitvallen wanneer ik honger heb en moe ben. Maar dat wij mensen dichter bij de natuur staan dan we zelf soms denken, blijkt ook wel uit de positieve gezondheidseffecten van het buiten zijn. Verschillende studies2 hebben namelijk positieve effecten van het in de natuur zijn aangetoond. Het kan stress, angst en depressieve gevoelens verminderen.

Het buiten zijn geeft me energie en helpt me volledig te ontspannen
Het buiten zijn geeft me energie en helpt me volledig te ontspannen. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een periode buiten in de natuur doorbrengen het cortisol niveau verlaagd. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Een verhoogde hoeveelheid cortisol in het bloed heeft een negatief effect op leren en geheugen, verzwakt het immuunsysteem en kan leiden tot de toename van bloeddruk en hart- en vaatlijden. En wat blijkt? Niet alleen buiten zijn, maar ook het kijken naar afbeeldingen van de natuur kan helpen je te herstellen na een stressvolle periode. Dit blijkt onder andere uit een studie van onderzoekers van het VU Medisch centrum in Amsterdam3. En dat is één van de redenen waarom er in wachtkamers van verschillende ziekenhuizen afbeeldingen geplaatst worden van de natuurlijke omgeving. Daarnaast is het uiteraard veel plezieriger om te kijken naar een mooie natuurfoto dan naar een kale muur. Dat is waar wij natuurfotografen dus een rol kunnen spelen. Want immers: ‘Een natuurfoto aan de wand,  houdt de dokter aan de kant’.

Het kijken naar natuurafbeeldingen kan helpen stress te verlagen
Het kijken naar natuurafbeeldingen kan helpen stress te verlagen Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Tot slot

Laatst kreeg ik de vraag waarom ik toch altijd zo vroeg mijn wekker zet om in weer en wind met de camera buiten te staan. Als ik op het juiste tijdstip op de juiste plek sta, het landschap mooi is en het licht subliem, doet dat wat met me. Ik word daar blij en enthousiast van, het geeft energie. Het is lekker om buiten bezig te zijn, ik word er ontspannen van en het helpt mij mijn gedachten te verzetten. En jij? Waarom maak jij natuurfoto’s en waarom trek jij er graag op uit?

Bronnen:
 1. de Waal, De aap in ons – Waarom we zijn wie we zijn, Olympus, 2013, 16e druk
 2. Frist, The Science Behind How Nature Affects Your Health, Forbes, Jun 15, 2017
 3. van den Berg, et al, Autonomic Nervous System Responses to Viewing Green and Built Settings: Differentiating Between Sympathetic and Parasympathetic Activity, Int J Environ Res Public Health. 2015 Dec; 12(12): 15860–15874, doi: 10.3390/ijerph121215026

Geef een reactie

7 reacties

 1. Goeie vraag hoor! Ik maak natuurfoto’s, dat doe ik al ruim 50 jaar, als resultaat van een blijkbaar oneindige nieuwsgierigheid naar natuur; zonder dat zou ik na het stoppen van mijn werk als fotograaf vast geen camera meer hebben aangeraakt.

 2. Wat hierboven staat ben ik helemaal mee eens.
  Vanmorgen vroeg uit te veren nu eens niet met mijn camera maar met snoei staken van mijn knotwilg ,hier en daar plant in zo’n staak.
  Dat doe ik al jaren met het resultaat dat er inmiddels prachtige bomen (wel op de juiste plaats)staan.Tijdens het noem het maar staak (stek)zetten .Een kleine wandeling in het Naardermeer, heel stil observeer ik een prachtige reebok in het prachtige licht ,deze springt later in een beetje ochtendritueel over een sloot.Helaas niet mijn camera maar in mijn hoofd het geluk.
  Groetjes Marian Beugelaar

  1. Lekker genieten Merian Beugelaar dat zouden er meer moeten doen ,er zijn te veel ,dat is mij opgevallen die gaan een natuurwandeling maken en dan lopen ze met een sigaret in hun mond ,gaan met groepen ze gooien de peuken van zich af en verpakkingen ook van chocolade ,lege blikjes ,bierflesjes met of zonder statiegeld en wat mij ook zo stoort tassen met deze troep er in en deze worden niet altijd bij prullenbakken achter gelaten ,wat ik meeneem neem ik ook weer mee naar huis !
   Maar wat jij doet is genieten en dat wordt je gegund, vooral nu het voorjaar is begonnen.☀️?☕

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

7 reacties

 1. Goeie vraag hoor! Ik maak natuurfoto’s, dat doe ik al ruim 50 jaar, als resultaat van een blijkbaar oneindige nieuwsgierigheid naar natuur; zonder dat zou ik na het stoppen van mijn werk als fotograaf vast geen camera meer hebben aangeraakt.

 2. Wat hierboven staat ben ik helemaal mee eens.
  Vanmorgen vroeg uit te veren nu eens niet met mijn camera maar met snoei staken van mijn knotwilg ,hier en daar plant in zo’n staak.
  Dat doe ik al jaren met het resultaat dat er inmiddels prachtige bomen (wel op de juiste plaats)staan.Tijdens het noem het maar staak (stek)zetten .Een kleine wandeling in het Naardermeer, heel stil observeer ik een prachtige reebok in het prachtige licht ,deze springt later in een beetje ochtendritueel over een sloot.Helaas niet mijn camera maar in mijn hoofd het geluk.
  Groetjes Marian Beugelaar

  1. Lekker genieten Merian Beugelaar dat zouden er meer moeten doen ,er zijn te veel ,dat is mij opgevallen die gaan een natuurwandeling maken en dan lopen ze met een sigaret in hun mond ,gaan met groepen ze gooien de peuken van zich af en verpakkingen ook van chocolade ,lege blikjes ,bierflesjes met of zonder statiegeld en wat mij ook zo stoort tassen met deze troep er in en deze worden niet altijd bij prullenbakken achter gelaten ,wat ik meeneem neem ik ook weer mee naar huis !
   Maar wat jij doet is genieten en dat wordt je gegund, vooral nu het voorjaar is begonnen.☀️?☕

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Arnoud van de Weerd

Arnoud van de Weerd

Arnoud van de Weerd is een enthousiast fotograaf en maakt vooral landschapsfoto's, stadsgezichten en foto's met een lange sluitertijd. Hierbij probeert hij de sfeer vast te leggen zoals hij die ervaren heeft bij het maken van de foto door zaken als compositie, kleur en lichtval op een mooie manier te combineren.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: