Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dagpauwoog: een vrolijke verschijning

De dagpauwoog is gemakkelijk herkenbaar aan de vier ogen op zijn vleugels. Op koninginnenkruid. Fotograaf: Arjan Troost

Zodra de lente begint is het een van de eerste vlindersoorten die je weer ziet rondfladderen: de dagpauwoog. Deze mooi gekleurde vlinder valt op door het fraaie kleuren- en vormenpatroon op de vleugels. Een ideale vlinder dus om eens goed onder de loep te nemen. Zeker nu er weer van alles in bloei staat en het vlindertje nog mooier uitkomt op een vrolijke bloem of frisgroen blaadje.

De dagpauwoog heeft rode vleugels met bruin-grijze randen aan de vleugels. Ook het lijfje en het vleugelgebied eromheen is bruin. Zowel op de boven- als ondervleugels heeft de vlinder, zoals de naam al laat zien, ‘ogen’ zitten. In feite zijn dit gekleurde vlekken die eruit zien als ogen. Doel van die vlekken is het afschrikken van vijanden. Die zien in de vlekken de ogen van een (roof-) dier en maken zich snel uit de voeten. Voor de natuurfotograaf een bijkomend voordeel: de gekleurde oogvlekken maken van de dagpauwoog een bijzonder mooie vlinder.

Voor wie de dagpauwoog wil fotograferen, loont het om vroeg op te staan. Dan zijn de vlinders nog traag en is de kans op een mooie foto het grootst. Doe dat het liefst op zonnige en wat warmere dagen, want dan laten de vlinders zich sneller zien. Niet zo’n vroege vogel? Zorg dan dat je je bijvoorbeeld in de buurt van een vlinderstruik verdekt opstelt. Camera in de aanslag (op statief) en met een beetje geduld en een voorzichtige benadering blijven de vlinders ook dan prima zitten.

Denk voor een mooie foto verder eens aan een vlinder op een bloeiende struik. De kleuren van de bloeiende struik maken de foto nog vrolijker. Of zoom juist in op de ogen van de vlinder, waardoor een vrolijk, maar abstract beeld ontstaat. En met veel geduld en wat geluk, zie je misschien wel een aantal dagpauwogen achter elkaar aan vliegen. Stel dan een snelle sluitertijd in en probeer ze eens vliegend op de gevoelige plaat vast te leggen.

Meer informatie

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u