Menu

Onderdeel van Pixfactory

Daniel Nelson

Op 18 oktober zijn de winnaars van de Wildlife Photographer of the Year 2017 bekend gemaakt. Onder de gelukkigen bevindt ook een Nederlander, Daniel Nelson. Hij heeft met zijn foto "The Good Life" de hoogste prijs voor de jonge natuurfotografen binnengehaald en verkrijgt daarmee de eervolle titel Young Wildlife Photographer of the Year 2017. De winnende foto heeft Daniël, op dat moment 16 jaar oud, gemaakt in Odzala-Kokoua National Park in Congo waar hij met zijn familie was. Het is een zeldzame laaglandgorilla die zichtbaar geniet van zijn lunch. Daan Schoonhoven had even contact met hem, vlak na de bekendmaking.
Winnaar 15-17 years. Fotograaf: Daniël Nelson

Hoe is het met je, ’the day after’?

Het gaat hartstikke goed. Ik ken deze prijs al twaalf jaar en heb altijd al willen winnen. Het is ontzettend bijzonder dat mijn werk nu andere fotografen kan inspireren.

Hoe heb je gisteravond beleefd?

Gisteravond was heel bijzonder. De award ceremony was ontzettend goed georganiseerd. Ik had het gevoel dat ik bij een soort ‘Oscars’ zat. Om op het podium mijn prijs te mogen ontvangen was natuurlijk ook hartstikke gaaf.

 

Vertel ons eens iets meer over wie je bent (hoe lang fotografeer je, wat zijn je favoriete onderwerpen, welke discipline binnen natuurfotografie spreekt je het meest aan, welk type foto is kenmerkend voor jou?)

Van jongs af aan heb ik altijd al een interesse gehad in natuur. Ik las als klein kind veel dierenboeken alsook tijdschriften zoals National Geographic. Al vrij vroeg besefte ik mij dat fotografie een effectief middel is om mensen bewust te maken van de natuur. Ik ben me nu al jaren aan het verdiepen in fotografie en leer veel over de dieren die ik fotografeer.

Waar kunnen wij je al van kennen?

Colombus Swarovski Award, MontePhoto Award, Young Wildlife Photographer of the Year Award.

Met welk project(en) ben je op dit moment bezig?

Momenteel ben ik bezig met een spannend en bijzonder project. Ik ben in mijn eentje met openbaar vervoer van Amsterdam naar Kaapstad aan het reizen. Mijn doel is om in Westelijk en Centraal Afrika de band tussen mensen en natuur op beeld te leggen. Dit is een project van negen maanden, en ik hoop veel te kunnen vastleggen over de kwetsbaarheid van de natuur in Afrika.

Hoe is de winnende foto tot stand gekomen?

De dag van de foto heb ik vier uur door de Congo Bekken moeten lopen. We achtervolgden de sporen van een groep gorilla’s. Na een vermoeiende wandelling kwamen wij ze eindelijk tegen. Ik heb een uur doorgebracht met de gorilla’s. Een jongvolwassen gorilla was nieuwsgierig en bleef kalm zitten om mij te bestuderen – dat is de gorilla in deze foto.

 

Op basis waarvan heb je deze foto ingestuurd?

Dit is een foto van een westelijke laaglandgorilla in de Republiek Congo. Helaas zijn deze gorilla’s een uitstervende diersoort, en daarom was het voor mij belangrijk om ze vast te leggen.

Wat hoop je over 10 jaar op natuurfotografiegebied bereikt te hebben?

 

Ik hoop natuurfotograaf te worden. Ik wil later mensen kunnen inspireren over de natuur, vooral nu dat het zo slecht gaat met onze aarde. Dat is mijn doel.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de nieuwe generatie fotografen en de oude garde?

De nieuwe generatie groeit op in een tijd van ‘vloggen’ en ‘selfies’. Dit is natuurlijk heel anders dan de klassieke ‘fotos’ die wij vroeger zagen. Ik denk dat dit veel potentie aanbied, en dat er nu veel meer verschillende manieren zijn om dezelfde doelgroep te bereiken.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: