Menu

Onderdeel van Pixfactory

David Pattyn in Beeld

Voor David is lekker vroeg eropuit, als het nog stil is en het licht nog mooi zacht, een prettige ontspanning naast zijn baan als anesthesist. Als het dan ook nog lukt om al dat moois in het beeld te vangen is hij een tevreden mens.
Razorbill Alca torda alk
Brandende liefde - Twee baltsende alken op Santee, Ierland

Wie is David Pattyn?

DavidEén van de eerste dingen die in het oog springen bij het bezoeken van Davids site, is dat een voorgesorteerde selectie in de vorm van ‘Portfolio’, of ‘Best of’, zoals op vrijwel elke natuurfotografiesite prominent aanwezig is, ontbreekt. Doorgaans wordt het ons erg makkelijk gemaakt met een voorgekauwde selectie: ‘dit zijn de beste beelden, die moet je zien.’
David doet dat niet en dat intrigeert. Wil hij de keuze aan de kijker laten? Heeft hij zoveel prachtig werk dat een selectie maken simpelweg geen doen is? Het is eventjes wennen, maar al snel word je meegesleept door deze wat ongebruikelijke, maar zeker niet onprettige indeling. Al surfende begin ik het steeds meer te waarderen dat David zijn werk op deze manier presenteert, want verschillende projecten vertellen hun verhaal juist door een veelvoud van beelden. Eenzelfde omgeving, steeds onder andere omstandigheden gefotografeerd, is natuurlijk prachtig in een serie te vangen. En ook een begrip als ‘Afrika’ vat je niet samen in slechts een handjevol beeld.
Beetje bij beetje krijg je het gevoel alsof je met David mee op reis bent. Als kijker bezoek je telkens een nieuw gebied of een nieuwe diersoort waar je uitgebreid van alle kanten naar kunt kijken. Zo kun je meereizen naar de apen en tijgers van India, langs stille Brabantse vennetjes, of meedobberen met Griekse Pelikanen en Franse Flamingos. Mooi om te zien ook is hoe veel van Davids modellen zich ietwat verlegen lijken te verschuilen achter bosjes of stenen, maar tegelijkertijd onbevreesd in de lens kijken, nog iets dat intrigeert…
Eigenlijk is dit wel een héél prettige manier om iemands werk te bekijken. Als vanzelf ga je mee de diepte in, naar plaatsen en gedragingen die maar al te vaak verborgen blijven, waardoor het meer een ervaring wordt dan een vluchtig blik en eerder een verhaal dan slechts losse fragmenten.
Oh, en David, mocht er toch nog eens iemand heel gemakzuchtig om een ‘gewone’ portfolio vragen? Bij deze!

 

Apparatuur

  • Canon EOS 1Dx
  • Lenzen variërend van 16mm tot 600mm
  • Gitzo statief en Whimberley schommelkop
  • Really Right stuff balhoofd
  • Vele zelfgemaakte drijfhutten
  • Opblaasdrijfhut van Mr Jan Gear

Portfolio

Hanuman Langur Semnopithecus entellus langoer
Familieboom – Langoeren in een oude “Banyan tree”, India

“De stilte, het mooie licht, het zien van dieren in hun eigen omgeving en het observeren van gedrag…als je er dan uiteindelijk in slaagt iets van al dat moois in je beeld terug te vinden dan geeft dat een enorme voldoening.”

Baltsende futen in tegenlicht
Lentelicht – Baltsende futen in tegenlicht
Fuut met nieuwsgierige jongen
Familieboot – Fuut met nieuwsgierige jongen

“Ik werk vooral projectmatig en zo’n project kan wel maanden, soms zelfs vele jaren duren. Op die manier hoop ik een mooi portfolio te krijgen van een onderwerp en ik streef er naar om dat onderwerp op een zo bijzonder mogelijke manier in beeld te brengen. Ik leg mij vooral toe op onderwerpen waarvan ik denk dat ik “nieuw” beeld kan maken, een eigen accent als het ware.”

Geoorde fuut ’s nachts gefotografeerd met reflectie van straatverlichting
Kunstlicht – Geoorde fuut ’s nachts gefotografeerd met reflectie van straatverlichting
Kroeskoppelikaan
Achterdocht – Kroeskoppelikaan kijkt over de rug van soortgenoten

“In het begin ben je vooral op zoek naar één mooie foto. Dat is geëvolueerd naar het maken van verhalen, hetgeen weer leidt tot meer kennis van een onderwerp en daardoor verdieping en beter beeld. Van sommige onderwerpen krijg ik nooit genoeg: futen heb ik al zo vaak gefotografeerd en toch denk ik altijd weer dat er nog mooier beeld te maken is.”

Alpine Ibex Capra ibex
Bergkoning – Steenbok kijkt door de hoorns van een ander mannetje
Razorbill Alca torda alk
Brandende liefde – Twee baltsende alken op Santee, Ierland

David heeft een bijzondere herinnering aan de foto van de jonge dodaars met een knoflookpaddenlarf. “Ik kon de dodaarsen volgen vanaf het moment dat ze uit het ei kwamen tot ze zelfstandig prooi konden vangen. De foto is niet zo bijzonder maar het feit dat ik deze jonge dodaars voor het eerst een prooi zag vangen (na vele dagen van alleen maar mislukkingen) is één van de mooiste momenten die ik heb meegemaakt.”

Little Grebe Tachybaptus ruficollis dodaars
Eindelijk groot – Jonge dodaars vangt voor het eerst zijn eigen prooi
ree roe deer
Winterree – Ree tijdens sneeuwbui

“Ik kijk graag naar werk van andere fotografen, niet om dingen te kopiëren maar het is altijd een genot om naar mooi werk te kijken. Ik heb thuis alle boeken van de Wildlife photographer of the year competitie en daar blijf ik van genieten.”

Caiman crocodilus brilkaaiman
Wachten op beter weer – Brilkaaimannen in een uitdrogende poel op een koude bewolkte dag, Pantanal, Brazilië

 

Davids fototip:
Leg je toe op de onderwerpen die je het leukste vindt; op die manier geniet je zelf het meest en uiteindelijk levert dat de mooiste resultaten op. Geef ook niet te snel op….doorzettingsvermogen is belangrijk.


Fotografie: David Pattyn

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: