Menu

Onderdeel van Pixfactory

De 11 meest gelezen artikelen van 2021

Met een oliebol in de ene hand, een glas champagne in de andere en de klanken van Bohemian Rhapsody op de achtergrond kijk ik door het raam naar buiten. Stiekem hoop ik dat iemand ongehoorzaam is en toch wat vuurwerk afsteekt, zodat ik in ieder geval het gevoel heb dat het oudjaar is.

Echt vuurwerk is dit jaar niet toegestaan, dus maken we het zelf maar.
Echt vuurwerk is dit jaar niet toegestaan, dus maken we het zelf maar. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

De laatste dag van het jaar is traditioneel een dag om terug te kijken op alle hoogtepunten van het afgelopen jaar en natuurlijk ook een moment voor het maken van lijstjes. Op Natuurfotografie.nl hebben we ook ons eigen lijstje. Misschien niet zo iconisch als de Top 2000, maar net als bij de lijst-der-lijsten heb je hier ook meebepaald wat de volgorde is. Niet door te stemmen, maar gewoon door te lezen. Vol trots presenteer ik jullie de 11 meest gelezen artikelen van 2021:

11. Dit lijstje zou eigenlijk een traditionele top tien worden, maar het artikel dat op de elfde plaats is geëindigd is zo belangrijk voor natuurfotografen dat ik heb besloten om er een top 11 van te maken: 8 hulpmiddelen om teken beet te nemen.

10: We houden blijkbaar van lijstjes. Je leest nu een lijstje, op de elfde plaats stond een lijstje en ook dit artikel is weer een lijstje. Nou ja. Een flinke lijst zeg maar gerust: 1001 manieren om bomen te fotograferen.

9: Jullie houden blijkbaar niet alleen van lijstjes, maar ook van vogelfotografie, want in deze top 11 staan maar liefst 3 artikelen over deze vorm van natuurfotografie. Op de negende plaats een artikel over de leeuwen van de lucht: Vliegende rovers.

8: Dit jaar helaas maar één column in de top 11, maar wel een eentje over een onderwerp waar iedereen zijn eigen mening over heeft: Jakkes, er staat een mens in beeld.

7: Op de zevende plaats ook een onderwerp waar iedereen een eigen mening over heeft. Nou, in ieder geval de macroliefhebbers onder ons hebben er hun eigen mening over: Macrofotografie uit de hand.

6: Je zou denken dat de huidige generatie camera’s zo goed is dat dit artikel niet nodig zou zijn. Blijkbaar wel: Ruisreductie in 4 applicaties.

5: Een artikel over één van de meest spectaculaire fenomenen uit de Nederlandse natuur en het tweede artikel over vogels: Spreeuwenzwermen… Ze zijn er weer!

4: Ik denk dat ik er eigenhandig voor heb gezorgd dat dit artikel op de vijfde plaats terecht is gekomen, want ik heb het waarschijnlijk wel tien keer gelezen. Voor macrofotografen is dit dan ook een belangrijk onderwerp: Tips voor het handmatig scherpstellen bij macrofotografie.

3: En dan zijn we alweer toegekomen aan de top drie van deze eindlijst. Nu wordt het echt spannend, Wat waren het afgelopen jaar de best gelezen artikelen. Op de derde plaats: Foto’s op groot formaat. Hoe groot kun je printen.

2: We houden van grote foto’s. Het vorige artikel ging al over het afdrukken op groot formaat. En ook het artikel op de tweede plek gaat over dit onderwerp: Groot formaat. Hoe vergroot je de foto voor een afdruk.

1: Als je een beetje hebt opgelet weet je al waar dit artikel over gaat. Ik vertelde al dat er drie artikelen in de top elf staan over vogelfotografie, en we hebben er nog maar twee gehad. De hoogste positie in de lijst wordt dus bezet door onze gevederde vrienden. En wel door een tutorial geschreven door niemand minder dan Daan Schoonhoven. En nee, dit is geen doorgestoken kaart en ik probeer geen wit voetje te halen bij Daan. Dit is echt veruit het meest gelezen artikel van 2021: Vliegende vogels fotograferen.

Vliegende vogels fotograferen is het meest gelezen artikel van 2021. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u