Menu

Onderdeel van Pixfactory

De aantrekkingskracht van spinnen(webben)

Spinnenwebben, overal zijn ze te vinden en vooral in deze tijd van het jaar prachtig om te fotograferen. Ikzelf heb een haat-liefdeverhouding met spinnen en hun web. Kriebels krijg ik ervan, rillingen over mijn rug, maar…ze hebben ook een aantrekkingskracht die ik niet kan weerstaan.
Spinnenweb
De textuur en de kleuren vanwege het zonlicht zijn onweerstaanbaar. Fotograaf: Milou Hinssen

De verleiding

Overal kom ik ze tegen, de spin bouwt zijn web in no-time en neemt mij daar maar al te graag in mee. Als ik door de tuin loop weten ze mij altijd te verrassen want regelmatig heb ik weer een web in mijn gezicht. In het huis, op de zijspiegel van de auto, zelfs voor sinterklaas spelen vinden ze leuk wanneer ze in mijn schoen kruipen en daar triomfantelijk als een cadeautje inhangen.

Strekspin in zijn web. Fotograaf: Milou Hinssen

In de natuur kom je ze het gehele jaar tegen. De spin is niet zo kieskeurig en kan in bijna elk gebied overleven. Ze zijn er in diverse soorten en maten. De één klein en best aandoenlijk, de ander groot en angstaanjagend. Wanneer ik ze tegenkom in de natuur loop ik er altijd eerst voorbij. Met een klein boogje eromheen, beter gezegd. Ik weet dat ze niet gevaarlijk zijn, dat ze banger zijn voor mij dan ik voor hen en dat het eigenzinnige, slimme en mooie diertjes (geleedpotigen) zijn.

De aantrekkingskracht van spinnen

En dan…slaat de aantrekkingskracht toe. Ik doe het elke keer weer, ik zie een spin in zijn web, loop er voorbij en ga áltijd weer terug. Zoals een spin zijn prooi vangt in zijn web, vangt het mij met zijn charmes. Ik vind spinnenwebben intrigerend en prachtig om te zien. De spinnen zijn dat vaak ook en toch krijg ik er de kriebels van. Dat komt voornamelijk omdat ze het ene moment keurig en elegant in hun web hangen en als ik mij even, maar heel even, omdraai en terug kijk naar het web, ze foetsie zijn. Geen spoor achterlatend, geen briefje ‘ik ben even boodschappen’ doen, helemaal niks. Weg zijn ze. Ik weet dat ze niet ver kunnen zijn, maar waar ze dan wel zijn, geen idee. En daarom ben ik geen grote fan van spinnen. Behalve wanneer ik ga fotograferen, dan komt de liefde naar boven en kan ik de spin en zijn bijzondere creatie niet weerstaan.

Gevangen in het web

Eenmaal gehypnotiseerd door de spin en zijn web, kan ik mij uren vermaken. De vormen, de textuur, de kleuren en de omgeving maken het een waar paradijs voor mij als fotografe. Magisch zijn de vroege ochtenden, als de dauw nog op de spinnenwebben zit en de zon er zacht overheen schijnt. De schittering van de zon maakt dat de webben er uitzien als kleine parelkettingen.  Met of zonder spin, het maakt voor mij dan weinig meer uit. Ik durf zelfs steeds dichterbij te kruipen met mijn camera, rustig en zo stil mogelijk. Want als de spin er zit, wil ik voorkomen dat het diertje van mij schrikt. Nadat we samen wat tijd hebben doorgebracht en elkaar een beetje hebben leren kennen, gaan we vredig met elkaar om en doen beiden alsof het niet eng is.

En de volgende keer…. begint het verleiden weer van vooraf aan.

De dauwdruppels creëren pareltjes op het web. Fotograaf: Milou Hinssen

Leuke weetjes over spinnen

  • Spinnen hebben blauw bloed. In het bloed zit koper en wanneer dat zich mengt met zuurstof wordt het blauw.
  • Een spin kan leven tot een hoogte van 6600 meter. De Britse spinnenexpert Thomas Savory trof zelfs spinnen aan op de Mount Everest.
  • Vis op het menu. De oeverspinnen vangen, behalve insecten, ook vis. Ze kunnen over water lopen en ook een hele tijd onder water blijven om een prooi te vangen. De Dolomedes plantarius (grote gerande oeverspin) komt in een aantal laagveengebieden voor in Nederland.
  • Een spin heeft 8 ogen (sommige soorten 6). Desondanks kunnen spinnen niet goed zien, ze gebruiken hun ogen om prooien te spotten maar vertrouwen vooral op de trillingen van het web voor het vangen van de prooi.
  • Spinnen kunnen vliegen. Niet echt natuurlijk, maar doormiddel van een spindraad kunnen ze met de wind mee zweven. Op deze manier leggen sommige spinnen grote afstanden af.
  • Klik op de volgende links als je meer wilt weten over het fotograferen van spinnen en hun webben.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Milou Hinssen

Milou Hinssen

Milou Hinssen laat zich graag verwonderen door de natuur. Ze is een allround fotografe met een passie voor macrofotografie.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: