Menu

Onderdeel van Pixfactory

De beproevingen voor vogelfotografen

Grutto. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Het gebeurt mij regelmatig. Ik heb een prachtig plekje uitgezocht en mezelf volledig geïnstalleerd. De camera is perfect ingesteld met de juiste belichting, een snelle sluitertijd om beweging te bevriezen en een groot (klein f-getal) diafragma voor een rustige achtergrond. En natuurlijk is ook de burst-modes ingesteld om geen beeld te missen. Daarna wacht ik geduldig op de vliegende of bewegende vogel die ik graag frontaal en het liefst met de scherpte op het oogje in beeld wil hebben.

In stilte zit ik me al te verkneukelen op de wonderschone foto die ik in gedachten heb, ik ben er helemaal klaar voor!

Niet veel later komt het onderwerp in zicht en het fotograferen in de burst-modes begint.

Even later kijk ik de foto’s terug op het schermpje van mijn camera naar wat een gave foto had of gave foto’s hadden moeten zijn en wat blijkt? De compositie kijkt niet lekker. Ik drukte te laat de ontspanknop in, er is te weinig kijkrichting, of nog erger, er staan halve vleugels of pootjes op de foto. Ook alleen het achter aanzicht van het onderwerp komt regelmatig voor. Dag geweldige foto!

Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens en kan ik lachen om mijn eigen fotoblunders. Fotograferen en het genieten in de natuur is voor mij ontspanning. Ik heb niet voor niets als stelregel: “Achter iedere (voor mij) perfecte foto zitten zeker 10 of heel veel meer (voor mij) mislukte foto’s”. Het onderwerp was gewoon net iets sneller dan ik was, mijn eigen ‘snelheid’ was niet goed ingesteld of ik anticipeerde niet snel genoeg op de veranderde richting van het onderwerp, enfin honderden redenen te bedenken waarom het fout ging.

En omdat geduld een schone zaak is, stel ik ook honderden keren de camera opnieuw in, zoek opnieuw een mooie plek voor de juiste compositie en begin opnieuw, en ook heel regelmatig gaat het dan wel goed.

Tips

Ben je op zoek naar de beste tips om de vogels wel goed op de foto te hebben? Lees dan de volgende artikelen:

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Haha, ja.
  Erg herkenbaar.
  Het gaat vaker fout – of halfgeslaagd – dan goed.

  Maar ja, blijven proberen. Net jazz-muziek. Ook gewoon blijven oefenen en doen. Niet er alleen over lezen. ( ook wel, maar toch…)

  groet,

  Dico

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u