Menu

Onderdeel van Pixfactory

De beste libellengebieden

Libellen zijn met hun vormen en kleurenrijkdom geliefde macro-onderwerpen voor de zomerperiode. In Natuurfotografie Magazine laat Bjorn van Lieshout zien hoe je deze juweeltjes het beste vastlegt. Maar waar fotografeer je ze dan? Uiteraard overal waar water is. We selecteerden een aantal hotspots uit onze ‘De Mooiste fotolocaties van Nederland’ reeks.
Bandheidelibel. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Klein en Groot Valkenisse

Bij Zeeland denk je aan de ruige zee en talrijke vogels, maar je treft er zeker ook interessante libellengebieden. Klein Valkenisse is daarvan een mooi voorbeeld, met als specialiteit de gaffelwaterjuffer. Zie: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, bladzijde 58.

Gaffelwaterjuffer. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Groesplaat

Klein maar fijn, zo kun je dit gebied wel omschrijven. Hier draait alles om de strandjes aan de rivier, dé plek voor de zeldzame rivierrombout. Zie: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, bladzijde 142.

Rivierrombout. Fotograaf: Thomas van der Es

Leijgraaf

Een rechte watergang, heel veel meer lijkt het niet. Maar schijn bedriegt. Zelfs op ogenschijnlijk kansloze plekken kun je je helemaal uitleven, zoals op de bandheidelibel. Zie: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, bladzijde 199.

Bandheidelibel. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Nationaal Park De Meinweg

Er is geen gebied in Nederland met een grotere variatie aan waargenomen libellensoorten. Dat komt door de fijnmazige afwisseling van heide met vennen en enkele ongeschonden (bos)beken. Het gebied geniet bekendheid vanwege het voorkomen van onder andere de gewone bronlibel en bosbeekjuffer. Ben je toch in De Meinweg, breng dan als libellenliefhebber zeker ook een bezoekje aan het nabijgelegen Roerdal. Hier tref je onder andere de kleine tanglibel. Zie: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland, bladzijde 302.

Bosbeekjuffer. Fotograaf: Bob Luijks

Vistrap bij Hancate

Weer een ogenschijnlijk ‘niets-stipje’ op de kaart. Op de kruising van de Regge en het Overijssels Kanaal barst het echter van de libellen, zoals weidebeekjuffer en bruine korenbout. Het gebied is goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Zie: De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland, bladzijde 99.

Gewone oeverlibel. Fotograaf: Nico Van Gelder

Het Lankheet

Het Lankheet is een landgoed met veel variatie, gelegen langs de Buurserbeek. De beekrombout is hier terug van weggeweest. Naast libellen tref je er ook vele bijzondere vlinders, zoals de kleine ijsvogelvlinder. Zie: De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland, bladzijde 161.

De Beekrombout is een libel van stromende water van goede kwaliteit. De soort neemt in Nederland weer sterk toe. Fotograaf: Mark van Veen

Kroondomein Het Loo

Bij het Kroondomein denk je al snel aan edelherten en dergelijke, maar rond de sprengenbeken en heideterreinen vind je ook veel libellen. Mooie soorten zijn onder andere de beekoeverlibel en de tengere grasjuffer. Richt je macrolens ook zeker eens op het paarbladig goudveil en bittere veldkers. Zie: De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland, bladzijde 200.

Fel blauw gekleurde vrouwelijke tengere grasjuffer. Deze blauwe variant is zeldzamer dan de groene. Fotograaf: Els Branderhorst

Wijnjeterper Schar

Dit gebied ligt in het dal van het Koningsdiep en bestaat onder andere uit heide met vele vennen. Het behoort tot de botanische parels van Noord-Nederland. Dat trekt veel insecten, waaronder libellen, aan. Vroege glazenmaker, smaragdlibel, maar ook heideblauwtje (voor de vlinderliefhebbers) kom je hier tegen. Zie: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, bladzijde 80.

Smaragdlibel. Fotograaf: Hans Jansen

Wyldemerk

Wyldemerk was het eerste libellenreservaat van Nederland. Meer hoeven we niet te zeggen, toch? Zie: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, bladzijde 136.

Gewone pantserjuffer. Fotograaf: Lolke Hotsma

Ae’s Woudbloem

Ae’s Woudbloem is onderdeel van het immense ’t Roegwold. Het gebied is nat en bestaat uit vele plassen, moerassen en natte graslanden. Blauwe glazenmakers, paardenbijters, blauwe breedscheenjuffers en grote keizerlibellen leg je hier vast met het gehoemp van roerdompen op de achtergrond. Zie: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, bladzijde 186.

Blauwe glazenmaker. Fotograaf: Johnny Kuiper

Heemtuin Muntendam

Ogenschijnlijk misschien een beetje een gemaakte omgeving, maar zeer veel variatie op korte afstand. En dat betekent planten en dieren in overvloed. Wat te denken van sierlijke en gevlekte witsnuitlibellen? Zie: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, bladzijde 210.

Sierlijke witsnuitlibel. Fotograaf: Wilco van der Laan

Oudemolen

Bij Drenthe denk je aan heidevelden. En beekdalen, zoals het Oudemolensche Diep. Hier fotografeer je onder andere weidebeekjuffers en beekrombouten. Zie: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, bladzijde 252.

Weidebeekjuffer. Fotograaf: Karla Leeftink

Hijkerveld

Zoveel heideterreinen met even zoveel vennen. In Drenthe zijn libellen nooit ver weg. We noemen hier het Hijkerveld, omdat het zo’n heerlijk ‘leeg’ landschap is. Geniet hier van de vele heidelibellen. Zie: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, bladzijde 292.

Bloedrode heidelibel. Fotograaf: Yvonne van der Laan
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: