Menu

Onderdeel van Pixfactory

De beste locaties voor landschapsfotografie

Op onze website en in de boekenreeks ‘De Mooiste Fotolocaties van Nederland’ nemen we je mee naar de mooiste fotografieplekken. Hoewel mooiste zeer zeker subjectief is, stellen we graag onze favoriete landschapslocaties aan je voor. Laat hieronder in een reactie vooral weten wat jouw favoriete gebieden voor landschapsfotografie zijn.
Eervolle vermelding in de categorie Landschap van de Groene camera 2019. Fotograaf: Erik Bilstra

Hoge Venen
Bij de winter hoort sneeuw. Waar dat elders in de Lage Landen vaak niet lukt, wordt je op het ‘dak van België’ regelmatig getrakteerd op een witte wereld. De Hoge Venen bestaan uit uitgestrekte veengebieden en dichte sparrenbossen. Juist in die venen maak je arctische platen, zeker bij zware sneeuwval of mist.

Klik Hier voor het artikel “Hoge Venen”

Winterlandschap in de Hoge Venen.
Winterlandschap in de Hoge Venen. Fotograaf: Henk van den Born

Nationaal Park De Maasduinen
Dit nationaal park is één van de onbekendere nationale parken van Nederland, terwijl er voor iedere natuurliefhebber meer dan genoeg te halen valt. Over een lengte van meer dan 20 kilometer vind je hier glooiende heidevelden, stukjes stuifzand en talrijke idyllische vennen.
De Mooiste Fotolocaties, Zuid-Nederland pagina 245

Klik Hier voor het artikel “Nationale Park De Maasduinen”

greatest landscapes
Maasduinen. Fotograaf: Guido Gregoire

Overasseltse en Hatertse Vennen
Dit vennengebied is misschien wel het mooiste van Nederland, al was het maar omdat hier ongeveer 30 vennen op korte afstand van elkaar liggen. Daardoor kun je als fotograaf snel schakelen naar gelang de weersomstandigheden of je persoonlijke interesses. Een beetje mist vormt hier haast een ‘verplichting’ voor het benadrukken van de sfeer en het verstoppen van bomen in de verte.
De Mooiste Fotolocaties, Oost-Nederland pagina 346

Klik Hier voor het artikel “Overasseltse en Hatertse Vennen”

Hatertse en Overasseltse vennen
Een frisse ochtend in oktober aan de Hatertse en Overasseltse vennen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Speulder- en Sprielderbos
Boswachterij Speulder- en Sprielderbos staat bekend als een van de mooiste en oudste bossen van ons land. Het bos kenmerkt zich door mysterieuze kromme bomen die soms in elkaar zijn gegroeid. Eeuwenlang werden rechte bomen gekapt en de kromme, onbruikbare, bleven staan. Het resultaat is een schitterend fotogeniek bos. Vanaf de geheimzinnige wandelpaden zijn ook allerlei dieren te zien, zoals edelhert, das, wilde zwijn, grote bonte specht en andere bosvogels. Vanwege de vele loofbomen in het bos is de herfst hier indrukwekkend.
Meer weten over het fotograferen van bossen? Tijdens de PiXperience presenteren we een boek dat zich volledig richt op het fotograferen van boslandschappen. Houd onze website in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
De Mooiste Fotolocaties, Oost-Nederland pagina 192

Speulderbos. Fotograaf: Gert Buter

Kootwijkerzand
Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Ga op zoek naar die ene eenzame den, de abstractie van zandribbels en ervaar de elementen op een koude winterdag of tijdens een storm. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk, een markante blikvanger.
De Mooiste Fotolocaties, Oost-Nederland pagina 233

Klik Hier voor het artikel “Kootwijkerzand”

De wind zorgt voor steeds veranderende vormen in het stuifzand. Fotograaf: Fred van Wijk

Schiermonnikoog
Klein, maar een reus in fotografische mogelijkheden. Zo kun je Schiermonnikoog misschien nog wel het beste samenvatten. De landschapsliefhebbers worden getrakteerd op spectaculaire wolkenluchten en een bijzonder dynamisch landschap met jonge duinen, uitgestrekte stranden en rijke kwelders. Ook andere fotografen komen hier tijd te kort: de vogelfotograaf krijgt duizenden steltlopers voorgeschoteld en de macrofotograaf kan zich uitleven op de ongekend uitbundige plantenwereld.
De Mooiste Fotolocaties, Noord-Nederland, wordt verwacht in het voorjaar van 2020

Klik Hier voor het artikel “Schiermonnikoog”

Het enige écht spectaculaire beeld wat ik heb gemaakt op Schiermonnikoog…. Fotograaf: Johan van der Wielen

Vijlenerbos
De weg gaat omhoog en omhoog, helemaal naar het dak van de wereld. Nou ja, in ieder geval van Nederland. Het Vijlenerbos is het hoogstgelegen bos van ons land en heeft veel te bieden voor de fotograaf, waaronder een uniek microklimaat. Nergens in ons land valt meer neerslag dan op de hoge toppen ten zuiden van Vijlen. Dat klinkt weinig positief, maar in de winter kleurt het landschap nogal eens wit, terwijl de rest van het land groen blijft. Frisgroen oogt het bos sowieso door de vele neerslag. En met de toppen in de wolken heb je hier ook een grotere kans op mist. Hoewel het bos zelf meer dan de moeite waard is -je komt hier soorten tegen die je vrijwel nergens anders aantreft- vormen de randen van het bos de speeltuin voor de landschapsfotograaf. Hier vind je de spectaculairste vergezichten van ons land.
De Mooiste Fotolocaties, Zuid-Nederland pagina 358

Klik Hier voor de Tip over het “Vijlenerbos”

Vijlenerbos. Fotograaf: Bob Luijks

2 reacties

  1. Mooi overzicht, smaakt naar meer. Komt er uiteindelijk ook een boek met de mooiste fotolocaties in West-Nederland? Hope so 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Mooi overzicht, smaakt naar meer. Komt er uiteindelijk ook een boek met de mooiste fotolocaties in West-Nederland? Hope so 🙂

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: