HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

De beste locaties voor vogelfotografie

Op onze website en in de boekenreeks ‘De Mooiste Fotolocaties van Nederland’ nemen we je mee naar de mooiste fotografieplekken. Hoewel mooiste zeer zeker subjectief is, stellen we graag onze favoriete vogellocaties aan je voor. Laat hieronder in een reactie vooral weten wat jouw favoriete gebieden voor vogelfotografie zijn.

De beste locaties voor vogelfotografie
Groepje Aalschovers gaan bij het laatste avondlicht gezamenlijk op jacht in de haven van Harlingen. Fotograaf: Jan Boer

Plan Tureluur

Aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland ligt tussen Zierikzee en de Schelphoek bij Serooskerke een natuurgebied van internationale allure dat dagelijks bezoekers aantrekt vanuit het buitenland. Veel buitendijkse natuurgebieden verdwenen door de afsluiting van de Oosterschelde en als compensatie ontwikkelden natuurbeschermers tussen 1991 en 2014 Plan Tureluur. Het brakwatermoeraslandschap biedt plaats aan diverse steltlopers, eenden en duizenden ganzen, maar ook roofvogels zoals de velduil maken het gebied aantrekkelijk voor de vogelfotografen. Door het spel van licht, wolken, water en land is het voor de landschapsfotograaf ook genieten, want iedere dag doet het landschap weer anders aan. Dit geldt zeker in september en oktober, wanneer de zeekraal het gebied rood kleurt.
Meer informatie staat in het boek: De Mooiste Fotolocaties van Zuid-Nederland pagina 28.

Plan tureluur – Lepelaars. Fotograaf: Jannie Timmer

Nationaal Park De Groote Peel

Een uitgestrekt niemandsland, water noch land en maar liefst 30.000 hectare groot. Wegen en paden ontbraken, bomen konden niet groeien op de slappe veenbodem. Toen de vraag naar brandstof en turfstrooisel voor de tuin en paardenstallen toenam, viel het landschap ten prooi aan grootschalige ontginningen. De Groote Peel is één van de gebieden die over bleef. Vandaag de dag is het een van de vogelrijkste gebieden van Europa met meer dan honderd soorten broedvogels, met fotogenieke soorten als blauwborst en dodaars.
Zie hier het artikel over de Groot Peel of ga naar het boek: De Mooiste Fotolocaties van Zuid-Nederland pagina 268.

Groote peel – Blauwborst. Fotograaf: Jowan Iven

Texel

Texel geniet internationale bekendheid vanwege het rijke vogelleven. Dit komt mede door de uitstekende bereikbaarheid met ieder uur een veerboot. Hierdoor kun je als vogel- of natuurfotograaf het eiland ieder moment bereiken, dit in tegenstelling tot de overige Waddeneilanden. Dé vogelhotspot is de speciale ‘Vogelboulevard’, een aaneenschakeling van natte gebiedjes achter de dijk. Hier vind je onder andere kluten, sterns, scholeksters en plevieren. Zie hier het artikel over Texel.
De Locatiegids van Texel zal naar verwachting in september 2020 verschijnen!

Kanoeten - Texel
Kanoeten – Texel. Fotograaf: Heike Odermatt

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer bestaat voor een groot deel uit een brak/zoetwatermeer dat in 1969 is ontstaan door afsluiting van de oorspronkelijke Lauwerszee. Het Lauwersmeer heeft een wateroppervlakte van ongeveer 2.000 hectare. Het totale Nationaal Park Lauwersmeer beslaat circa 5.500 hectare. Door de grote variatie in biotopen tref je er jaarrond veel vogelsoorten, vaak ook in hoge aantallen. Er zijn meerdere kijkhutten aanwezig. Zie hier het artikel over het nationaal Park Lauwersmeer.
Of ga naar het boek: De Mooiste Fotolocaties van Noord-Nederland, die medio juni 2020 verschijnt!

Kluten in vlucht – Lauwersmeer. Fotograaf: Jan Boer

Zuidlaardermeer

Witwangstern, zeearend en geoorde fuut, zomaar drie spectaculaire soorten die je hier tegenkomt en kunt fotograferen. Het Zuidlaardermeer (2.000 hectare) bestaat uit natte wei- en hooilanden en is vanaf de wegen, kaden en paden prima te overzien. Zie hier het artikel over het Zuidlaardermeer. Het boek: De Mooiste Fotolocaties van Noord-Nederland, verschijnt medio juni 2020.

Zuidlaardermeer
Het ‘zeearendkuikentje’ van het Zuidlaardermeer achternagezeten door een kokmeeuw. Fotograaf: Thijs Glastra

Arkemheen

Polder Arkemheen maakt deel uit van het Nationaal landschap Arkemheen-Eemland en ligt tussen Nijkerk en Bunschoten-Spakenburg. De polder geniet grote bekendheid onder vogelfotografen, door de aanwezigheid van grote aantallen weidevogels in de lente. In de winter tref je er dan weer veel ganzen en smienten. Zie hier het artikel over Arkemheen.
Meer informatie over Arkemheen is te vinden in het boek: De Mooiste Fotolocaties van Oost-Nederland pagina 212.

National Geographic Greatest Landscapes
Polder Arkemheen. Fotograaf: Jeroen Scheffers

Yerseke Moer

De Yerseke Moer wordt wel het openluchtmuseum van het Zeeuwse landschap genoemd. Je vindt er sporen uit de geschiedenis van het landschap van de laatste tweeduizend jaar en dat maakt het gebied tot een unicum. De Yerseke Moer is een zogenaamd ‘oudlandgebied’, dat wil zeggen een oude polder die in de middeleeuwen als opwas bedijkt is. Bijzonder aan de Yerseke Moer zijn de grillige kavelindeling, de kronkelige wegen gelegen op oude kreekbeddingen en de nog herkenbare patronen van de middeleeuwse veenwinning (moernering). Het gebied bestaat overwegend uit vochtige weilanden die vooral in het winterhalfjaar grotendeels plasdras staan. Ze vormen een eldorado voor vogels als grutto, bergeend, kluut, ganzen en talloze doortrekkers. Het valt aan te raden vanuit de auto te fotograferen. Vogels zijn dit gewend en zitten vaak dicht aan de weg. Langs de wegen liggen plaatselijk smalle akkertjes die als akkerreservaat in gebruik zijn, hetgeen dan weer interessant is voor de macrofotograaf.
Meer informatie over Yerseke Moer is te vinden in het boek: De Mooiste Fotolocaties van Zuid-Nederland pagina 76.

Yerseke Moer – Visdiefje. Fotograaf: Niels de Schipper

Vier prachtige boeken over: “De Mooiste Fotolocaties” zijn te bestellen in de webshop.


LET OP:

DE MOOISTE FOTOLOCATIES VAN NOORD-NEDERLAND

In juni 2020 is het boek De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland verschenen. Een uniek naslagwerk voor natuur- en landschapsfotografen.

De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland

DE MOOISTE FOTOLOCATIES VAN TEXEL

In september 2020 is het boek De mooiste fotolocaties van Texel verschenen. Een uniek naslagwerk voor natuur- en landschapsfotografen.

DE MOOISTE FOTOLOCATIES VAN OOST-NEDERLAND

Begin 2020 is het boek De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland verschenen. Een uniek naslagwerk voor natuur- en landschapsfotografen.

De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland

DE MOOISTE FOTOLOCATIES VAN ZUID-NEDERLAND

180 natuurgebieden en 700 gps locaties in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland

Deel dit artikel


10
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door henk bogers op 28 juli 2020 om 13:51

  Beste Rob
  komt er ook nog een boek over de vogelspotplaatsen in Utrecht e.o.

  1. Door Bob Luijks op 28 juli 2020 om 13:57

   Jazeker, komend voorjaar moet deel west klaar zijn, met daarin ook Utrecht.

   Fotogroet,
   Bob

 2. Door T. Alberti op 12 mei 2020 om 16:05

  Hoi Rob,
  Klopt het dat ik nergens de provincie Zuid Holland terug kan vinden in je boeken?

  1. Door Bob Luijks op 13 mei 2020 om 11:54

   Dat klopt, daar zijn we op dit moment hard mee bezig. Wordt vervolgd dus!

   Fotogroet,
   Bob

 3. Kijk gewoon bij jezelf om de hoek. Er is genoeg te zien als je je ogen open doet! Dat scheelt een hoop brandstof en is beter voor het milieu.

  De beste foto’s maak je als je vaak naar dezelfde plek terug gaat zodat je het gedrag en geluid van vogels leert herkennen. Daarnaast waar de zon op komt en waar je het beste kunt gaan staan/zitten/liggen etc. Honderden kilometers door NL rijden voor een vogel levert over het algemeen alleen maar standaard plaatjes op. Die zie ik dagelijks voorbij komen op Facebook en Instagram.

  1. Door Bob Luijks op 13 mei 2020 om 11:57

   Helemaal met je eens dat er dichtbij huis de beste en meest verrassende kansen liggen.

   Fotogroet,
   Bob

 4. Hoi, de kijkhut bij Ezumakeeg is in de brand gestoken. Dus hier is alleen Ezumakeeg Noord nog beschikbaar. Maar langs de weg is ook een hoop te zien.
  Nog even op de zure reactie van Rob. Die busreizen bestaan al. Ik zie geregeld busjes bij Ezumakeeg met Duitsers en zo. Ze lopen niet in de weg daar.

 5. Druk-Drukker(ij)-Drukst!

 6. Door Rob van 't Zelfde op 3 mei 2020 om 18:13

  Zo daar zullen de natuur beheerders heel blij van worden. Met zijn alleen tegelijk de natuur in. Jullie kunnen ook busreizen gaan organiseren. Maar ja tegenwoordig is iedereen natuurfotograaf, toch!!!! Als je veertig jaar geleden met je camera ergens onder een boom zat verklaarde iedereen je voor gek. Nu zijn ze allemaal professionals, ik lach me er r
  Rot om.

  1. Door Bob Luijks op 4 mei 2020 om 11:56

   Beste Rob, niks leukers uiteraard dan zelf spannende plekjes ontdekken. Maar na alle praktijkboeken merkten we dat er veel vraag was naar leuke plekjes, daarom zijn we gestart met deze reeks. Overigens een aardig detail: in de auteursteams zitten diverse boswachters van de verschillende organisaties. De beheerders zijn vooral trots op hun gebieden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *