Nationaal Park De Meinweg
Nergens in Nederland kom je meer planten en dieren tegen binnen één gebied dan in De Meinweg. Dat komt door de afwisseling van heide, oude loofbossen, naaldbossen, droog en nat, en voedselarm en wat voedselrijker. Hoofdrolspeler in De Meinweg is het wilde zwijn. Voor meer informatie over het Nationale Park De Meinweg zie het boek: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland pagina 302.
Lauwersmeer
Het Lauwersmeer is een groot natuurgebied in Noord Nederland. Er is een Fries en een Gronings gedeelte. Het bestaat voor een groot deel uit een brak/zoetwatermeer, dat in 1969 is ontstaan door afsluiting van de oorspronkelijke Lauwerszee. Het totale Nationaal Park Lauwersmeer beslaat circa 5500 hectare. Rond de haven van Lauwersoog en bij de sluizen kun je zeehonden tegenkomen. Daarnaast leven veel reeën en konikpaarden in het Lauwersmeer. Meer info over het Lauwersmeer vind je hier. Of ga naar het boek: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, dat medio juni 2020 verschijnt!
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Denk je aan het fotograferen van wild, dan denk je aan De Hoge Veluwe. Beroemd is het volgen en fotograferen van de edelhertenbronst vanaf twee voederplekken. Houd er rekening mee dat honderden collegafotografen op deze plekken geen uitzondering vormen. De edelherten kom je echter ook elders in het park tegen, evenals wilde zwijnen en moeflons. Zoek dus zeker naar andere plekken en bezoek De Hoge Veluwe ook eens buiten de bronst. Voor meer informatie over De Hoge Veluwe zie het boek: De mooiste fotolocaties Oost-Nederland pagina 238. Meer info over De Hoge Veluwe vind je hier.
Nationaal Park De Biesbosch
De Biesbosch, mede bekend door de film ´Holland natuur in de Delta´, is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden en is daardoor uniek in Europa. Rivieren, kreken, moerasbossen, grienden, rietvelden en graslanden bepalen het landschap. In deze ‘jungle’ voelt de bever zich prima thuis. De beste kansen heb je in de schemerperiode met een bootje. De meer open delen vormen dan weer het leefgebied van reeën. Een bijzonderheid zijn de waterbuffels die, samen met konikpaarden en Schotse hooglanders worden ingezet als grazer. Voor meer informatie over het Nationale Park De Biesbosch zie het boek: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland pagina 136. Meer info over De Biesbosch vind je hier.
Gasterse Duinen
De Gasterse duinen is een heidegebied midden in het Nationaal park de Drentse Aa en bestaat uit zandruggen en natte veenkommen. Er grazen Schotse hooglanders en er lopen een aantal Drentse heideschapen. Het is een prachtig gebied om natuurfoto’s te maken. Zie hier het artikel over de Gasterse Duinen. Of ga naar het boek: De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland, dat medio juni 2020 verschijnt!
Brouwersdam
De Brouwersdam voor wild? Jazeker, want dit is één van de beste plekken in de Lage Landen voor het fotograferen van zeehonden. Daarnaast tref je er uiteraard massa’s vogels. Vergeet ook je macrolens niet, want er groeit een keur aan bijzondere planten.Voor meer informatie over het Nationale Park De Biesbosch zie het boek: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland pagina 10.
Plantage Willem III
Plantage Willem III is een oude tabaksplantage aan de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Omdat het klimaat hier luw en warm is, was deze glooiende helling prima geschikt voor het verbouwen van tabaksplanten voor de sigarenfabrieken. Nu is het een bijzonder stukje natuur. In het gebied leeft een mooie populatie damherten en grazen konikpaarden. Het boek De mooiste fotolocaties West-Nederland wordt verwacht in het najaar van 2020. Meer info over Plantage Willem III vind je hier.
Oostvaardersplassen
Afrika in Nederland! Nergens zie je in de Lage Landen grotere groepen edelherten, konikpaarden en heckrunderen lopen. Je kunt het gebied prima vanaf de randen overzien, maar veel leuker is deel te nemen aan een excursie. Naast de genoemde soorten zie je hier ook vaak vossen en heel veel vogels. Voor meer informatie over de Oostvaardersplassen zie het boek: De mooiste fotolocaties Oost-Nederland pagina 32. Meer info over de Oostvaardersplassen vind je hier.
4 reacties
Ik moet toegeven dat ik als gepensioneerde fotograaf en fotojournalist de voorgaande verhalen met belangstelling heb gelezen die jullie hier hebben geschreven .
Ik kan me aansluiten bij het verhaal van Egon .
Helaas is het zo dat.als je de natuurfotojournalistiek zou uitoefenen je met de nek zou worden aangekeken door collega fotojournalisten.
Want wat is natuurfotografie en wat is een beroeps natuurfotograaf die aardige kiekjes kan schieten van alles wat voor zijn of haar lens komt op een van te voren vast gestelde locatie.
Dit is mijn inziens geen echte natuurfotojournalistiek zoals ik dit vaak tijdens mijn werk voor dag en weekbladen maar vooral agrarische bladen maakte.De natuurfotojournalist is in Holland een ver heel ver ondergewaardeerde vorm van fotografie.
Mijn inziens zeer onterecht want juist met deze vorm van journalistiek kan of kun je dus voor nu en later een hele goede beeldvorming geven van hoe de natuur nu is en welke invloed het grootste en het meest venieldende zoogdier in Holland leeft de mens zelf
Dat zou dan een reden kunnen zijn dat de natuurfotojournalistiek niet van de grond komt.
Jammer dat via de juist zo populaire natuurfotograaf zoals ze zich graag noemen dit niet wordt opgepakt.
Het is en kan een dagboek,een fotodagboek voor de toekomst zijn en goed kan worden weergeven welke goede en vooral foute beslissingen werden er werden gemaakt t.a.v natuurbeheer.
Jammer mijn handen willen niet meer anders zou ik hier zeker iets mee willen gaan doen .
Dus voor fotografen en vooral natuurfotografie kijk eens anders door uw camera en maak nu eens geen kiekje van een vogel of dier ergens in de natuur maar maak een foto die iets verteld.
Ja ik weet dat dit niet mee zal vallen ,ik ben er van overtuigd dat dit zeker voor in de toekomst van grote waarde zal zijn.
Ik wil er best aan mee werken en mee denken.
Tja, we leven inderdaad in een ingewikkeld land. Wild moet zich ’tam’ gedragen, anders ervaren we dat als overlast. Zwijnen vind ik overigens wel echt wild, slim ook. Inderdaad een 0-stand soort, alleen ’toegestaan’ op de Veluwe en de Meinweg, maar inmiddels toch al aardig uitgebreid.
Ik snap wel wat u bedoelt maar “tam” betekent “vluchtafstand t.o.v. mensen = 0” en dan is het ook weer niet naar zin getuige de bitterbalvossen et cetera.
Waar ik op doelde is dat natuur overal is; de meest voorkomende grote zoogdiersoort in NL is mensen – wordt straal genegeerd door natuurfotografen!
Naar mijn idee is er enorm gebrek aan “natuurfotojournalisten”, registratie wordt daarentegen ietwat meesmuilend afgedaan als “plaatjes” (alleen een kreatief-met-kurk gehalte maakt er een “foto” van) maar het gaat verder dan zomaar een plaatje want er is constant enorm veel aan de hand. Waarom niet, naast citizenscience, citizennaturephotojournalism promoten – dat is pas “next level”, echte natuurfotografie, kan aldoor en overal en is misschien zelfs nuttig om het tijdsbeeld van de echte natuur te documenteren.
Wanneer ik in NL denk aan “wild”, dan denk ik niet aan edelherten, “wilde” zwijnen, koniks, moeflons, schotse hooglanders, damherten, heideschapen en de rest van de losgelaten veredelde dierentuin. Vergeet daarbij eveneens niet de in het overgrote deel van NL geldende “0-stand” oftewel “streng verboden voor wild” op straffe van executie zonder proces.
“Afrika in Nederland” bestaat niet, meneer. De OVP is grondig vernield door amateurisme van ecologen die blijkbaar niets willen weten van het ethogram van de losgelaten dierentuindieren; de koniks (betekent gewoon “pony” in het Pools) zijn daarvan het meest duidelijke voorbeeld – om paarden “wild” hun ethogram mogelijk te maken zullen ze zich dagelijks minstens 8-10 km moeten kunnen verplaatsen (Ik verzin het niet, het komt rechtstreeks uit Waring (2003): Horse Behavior) en daar is de OVP nu eenmaal veel te klein voor zodat de houderij aldaar feitelijk neer komt op een kudde-agglomeraat op een standweide en iedere gevorderde paardenhouder kan beamen dat het houden van een hoge dichtheid paarden op een standwei gegarandeerd resulteert in een vertrapte modderpoel!
Ronduit lachwekkend vind ik dat uitgerekend de wolven, die écht wild c.q. spontaan naar NL zijn komen lopen niet welkom zijn op de Hoge Veluwe; dat een welkom het einde betekent voor de moeflons aldaar ben ik overigens met de beheerder eens maar is dat reden om de rest van NL met die ellende opgescheept te laten zitten!? In de buurt van mijn pony’s wil ik ook geen wolven, logisch toch? Áls er ergens in NL plaats zou kunnen zijn voor wolven dan is dat wel in de nationale natuurparken, denk ik toch….
Soit, het tekent weer karikaturaal de nederlandse natuurbeleving die Midas Dekkers ooit beschreef als “de eendjes voeren in het park” en “een koe in de wei”. Voeg daar “nepwild kieken in het dierentuinpark” aan toe 🙂
Wat blijft er dan nog over aan “wild” c.q. grotere zoogdieren in NL? Ree uiteraard, zijn overal wel te vinden, staan soms bij me in de achtertuin. Vos dito. Sinds kort wolven. Das? ook bijna overal wel te vinden behalve strak langs de kust en in de Randstad. Wat mij steeds weer opvalt is dat de echt niche bezettende fauna zich totaal niet houdt aan de parken en “natuur”gebiedjes. Dát vind ik (ook fotografisch) interessant in een tijd waarin het Nederlandse platteland grotendeels meer op een industriegebied is gaan lijken, ware het niet dat op de industrieterreinen de biodiversiteit groter is dan op de akkers en kunstweiden.