Menu

Onderdeel van Pixfactory

De beste tutorials over landschapsfotografie

Landschapsfotografie is misschien wel de moeilijkste tak van sport. Heb je bij wildlife- of macrofotografie te maken met een onderwerp wat de aandacht opeist, bij landschapsfotografie hoort het hele beeld bij elkaar en komt het helemaal neer op de creativiteit en visie van de fotograaf. In aanloop naar PiXperience WOWscapes online, waarbij liefst 16 natuur- en landschapsfotografen uit de Lage Landen je meenemen op hun reis op zoek naar de mooiste landschapsbeelden, hebben we nu alvast een selectie gemaakt van de beste tutorials op het gebied van landschapsfotografie...
Schiermonnikoog tijdens zonsopkomst. Fotograaf: Johan van der Wielen

Landschapsfotografie: van materiaal tot techniek

In drie tutorials neemt Jowan Iven je mee in zijn wereld van de landschapsfotografie. Het begint met de keuze van het juiste materiaal en je zult versteld staan dat Jowan niet alleen het geëigende spul meeneemt. Eenmaal in het veld valt en staat alles met de plaatsing van elementen in de ruimte, de compositie. Als toetje eindigt Jowan met een lijst vol handige hulpmiddelen waar geen landschapsfotograaf zonder kan. Kortom, volg Jowan in zijn zoektocht naar de mooiste landschappen…

  1. Tutorial landschapsfotografie Deel 1: Lenskeuze
  2. Tutorial Landschap Deel 2: Compositie
  3. Tutorial Landschap Deel 3: Handige hulpmiddelen
Compositie, het spel der plaatsing van elementen en lichtval… Fotograaf: Jowan Iven

Filters: een must voor de landschapsfotograaf

Vroeger ging iedere landschapsfotograaf met een hele berg filters op pad maar veel ervan zijn in de vergetelheid geraakt en overgenomen door de mogelijkheden van de fotonabewerkingspakketten. Toch zijn er een aantal filters die nog steeds een must zijn voor de landschapsfotograaf omdat het effect nog steeds niet in postprocessing is na te bootsen. Johan van der Wielen is niet alleen een fanatiek landschapsfotograaf maar tevens grote fan van filters. Niet alleen wegens de unieke mogelijkheden maar ook omdat zijn passie ligt in de mogelijkheden en creativiteit in het veld. Filters geven de unieke mogelijkheid om landschapsbeelden met moeilijke luchtomstandigheden, denk aan grote licht / donker contrasten, helemaal in het veld te maken.

  1. Tutorial: hoe werkt een polarisatiefilter?
  2. Tutorial: dynamisch bereik en grijsverloop- of ND-gradiënt filters
  3. Tutorial: lange sluitertijden en ND- of grijsfilter
  4. Werken met meerdere filters: een stappenplan
Combinatie van polarisatie-, grijsverloop- en grijsfilters biedt unieke mogelijkheden. Fotograaf: Johan van der Wielen

HDR voor werken met hoge contrasten

Een andere manier om grote licht / donker contrasten te lijf te gaan in de landschapsfotografie is het werken met HDR of High Dynamic Range. Deze techniek maakt gebruik van meerdere belichtingen van hetzelfde onderwerp die achteraf in de fotonabewerking worden samengevoegd tot een nieuw beeld waar geen uitgebeten wit of dichtgelopen zwart meer in te vinden is. Marc van Veen legt het keurig uit in twee tutorials, Bart Heirweglaat het verschil tussen grijsverloopfilters en HDR zien.

  1. HDR, de basis
  2. HDR, ‘Over the top’!
  3. Grijsverloopfilters of HDR-technieken?
Met een drone is het omslachtig om grijsverloopfilters te gebruiken, daarom maak je steeds meerdere beelden met verschillende belichtingen via bracketing. Fotograaf: Bart Heirweg

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: