Menu

Onderdeel van Pixfactory

De blauwe reiger: een verrassende vogel

De landing is een goed moment om een foto van een vliegende reiger te nemen. Fotograaf: Arjan Troost

Op het oog een gewone vogel: de blauwe reiger. Toch zijn het verrassende dieren om eens goed te bestuderen. Zowel qua uiterlijk als qua gedrag. Hun grijsblauwe met witte verenkleed is prachtig. Let ook eens goed op de gekrulde veren op de borst of het kuifje achterop de kop. Of kijk eens naar de stevige oranje snavel. Die is uitermate geschikt om een prooi mee te spiezen en dat zul je de blauwe reiger dan ook geregeld zien doen.

Wat staat er op het menu van de blauwe reiger?

Het menu van de blauwe reiger varieert van muizen en mollen tot aan vis. Je zult de reiger dan ook regelmatig aan de waterkant of midden in een weiland stokstijf zien staan tot er een prooi voorbij komt. De vogel schiet dan vliegensvlug naar voren om de prooi te pakken. De blauwe reiger kan je als natuurliefhebber nog flink verrassen. Soms heeft hij namelijk zo’n grote prooi te pakken, bijvoorbeeld een grote vis, dat hij moeite heeft het maaltje door zijn slanke keel naar binnen te krijgen. Als toeschouwer sta je er dan echt van versteld dat die grote vis überhaupt door de keel van de vogel past.

De blauwe reiger: een verrassende vogel. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Het kan zijn dat je reigers alleen langs het water of op het land verwacht tegen te komen. Toch kunnen ze je ook hier weer verrassen. Ook in bomen voelen ze zich namelijk prima thuis. Speur dus niet alleen de omgeving af als je op zoek bent naar reigers, maar kijk ook eens naar boven. Soms heb je geluk en zitten er een heleboel bij elkaar in een boom, al dan niet op een nest. En wie toch omhoog kijkt: stel eens een snelle sluitertijd in en probeer de reiger vliegend vast te leggen. Tot slot: naast de blauwe reiger zijn er meer soorten reigers, zoals de grote zilverreiger. De blauwe reiger en de zilverreiger hebben deels dezelfde leefomgeving. Er is dus grote kans beide soorten in één gebied aan te treffen.

Meer informatie:

De blauwe reiger, van moerasvogel naar stadsbewoner

Geef een reactie

Eén reactie

 1. De reiger,een mooie vogel die ik regelmatig tegen mocht komen als ik door de natuur en polders reed.
  Gezeten langs de kant van het water is niet zo uitzonderlijk meer maar jaren geleden kwam ik er eentje tegen die bij ja je leest het goed met zijn of haar snavel de oren van een in het weiland lopende koe inspecteerde op iets eetbaars;-).
  Ik heb er al als.het zo uitkwam al veel gefotografeerd en het blijft een fascinerende vogel al wordt dit niet direct door iedere natuurfotograaf gezien.
  De reiger die ik ook eens fotografeerde toen deze op nog geen 3 meter bij een visser vandaan zat te wachten op een visje bleek volgen de visser dagelijks al te wachten op een lantaarnpaal en als hij de visser aanzag komen al boven hem ging vliegen naar zijn stek.
  Ik heb er fotootjes van geschoten want gek genoeg vind ik het altijd weer leuk om als.fotojoutnalist en sportfotograaf deze reigers al of niet vliegende te fotograferen.
  Of vissende langs de vijver met een grote vis enz zie mijn site als je dit wil zien

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u