HOME < INSPIRATIE < REISVERSLAGEN
Reisverslagen

De Brenne, het land van de 1000 meren

Zo’n 270 km ten zuiden van Parijs, in het Departement Indre, vind je het Regionaal natuurpark van de Brenne. Dit prachtige Franse natuurpark is bekend door de vele aangelegde visvijvers. Het gebied kreeg hierdoor de naam “land van de duizend meren”.

De Brenne, het land van de 1000 meren
Koeien met koereigers. Fotograaf: Nel Appelmelk

Voor elk wat wils

De Brenne beslaat 1.672 km² en omvat rond de 2500 meren. Veel meren waren er al in de Middeleeuwen. Om de acht jaar wordt zo’n meer drooggelegd. De vis wordt dan gevangen. Men laat een jaar er dan van alles op groeien. Dat is dan voor de komende jaren weer nuttig voor de vissen. Je zou veel muggen verwachten in zo’n waterrijk gebied, maar dat is niet zo. De larven van de muggen worden door de vissen opgegeten.
Het gebied is beschermd sinds 1989 en het is opgenomen als Natura 2000 gebied. Er is een grote verscheidenheid aan biotopen. Droog/nat, zand/kalk, water, bos enz. Er is hierdoor ook een grote biodiversiteit: 1600 soorten planten, 62 libellen, liefst 27 amfibieën & reptielen, ruim 260 vogelsoorten en vele vlinders.

Hoewel de vlinder zijn naam dankt aan de glanzende bovenvleugels is de onderkant van de vleugels van de blauwe ijsvogelvlinder zeker zo fotogeniek.
Hoewel de vlinder zijn naam dankt aan de glanzende bovenvleugels is de onderkant van de vleugels van de blauwe ijsvogelvlinder zeker zo fotogeniek. Fotograaf: Nel Appelmelk

Overnachten en verplaatsen

In het gebied kun je overnachten in diverse Gîtes. Ook zijn er enkele campings. Zelf zijn we twee weken op de camping Municipal te Rosnay geweest. Op de camping zelf is een meertje waar je (met vergunning) kunt vissen. Vanaf Rosnay hebben we in de eerste week een prachtige vogelexcursie gehad door de Nederlandse vogelaar en natuurgids Geert Engels.

Vliegende kwak

Op die morgen zagen we onder andere kwakken, zwarte wouwen, koereigers, zilverreigers, waterral en bijeneters. Rosnay ligt op een kruispunt van vele wegen. Het is een vlak gebied. Je kunt er alle kanten op. Dus ook zeer geschikt om te fietsen. Er zijn veel fietsroutes uitgezet. In de omgeving zijn ook diverse wandelingen uitgezet. Zowel rondwandelingen als lange afstandswandelingen. We hebben daar zelf zowel gefietst als gewandeld. In de buurt zijn twee informatiecentra waar je ook veel folders en gegevens kunt vinden. Maison de la Nature en La Maison du Parc.

Tijd van het jaar

Twee jaar geleden hebben we dit gebied voor het eerst bezocht. Dat was toen in de maand juni na een erg natte periode, waardoor diverse wandelingen zeer moeilijk waren. Dit jaar waren we er in juli/augustus, was het kurkdroog en kon je ook goed fietsen op de weinig gebruikte wandelpaden.
BoomkikkerIk heb zelf 3 foto-projectjes gedaan: Vogels rond de tent, insecten en nachtvlinders in en rond het washok en ik heb het leven van de beverrat uitvoerig gevolgd. In de omgeving van Rosnay zijn ongeveer 16 vogel/kijkhutten, die ik allemaal minimaal 1 keer bezocht heb. Op weg daarnaartoe heb ik prachtige vlindersoorten kunnen fotograferen. Op een pad naar een vogelhut heb ik de sleedoornpage, de keizersmantel en de boomkikker vlak bij elkaar kunnen fotograferen. Andere soorten vlinders waren onder andere blauwe ijsvogelvlinder, kolibrievlinder, koningspage, grote vuurvlinder, knoopkruidparelmoervlinder en duizenden oranje zandoogjes.

Kortom een fantastisch gebied voor de natuurliefhebber!

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Steelandt Wim op 24 juni 2020 om 20:28

  Hallo Nel
  je spreekt van 16 vogelkijkhutten . zijn deze allemaal vrij toegankelijk en gemakkelijk te vinden . ik ben ook al enkele malen naar de Brennengeweest maar nog nooit in 16 verschillende hutten geweest of gevonden . graag hoor ik wat van U . groeten wim Steelandt .. email ;

 2. Ik ben eind april dit jaar ook naar La Brenne geweest. Het is er rustig en er komen niet alleen veel vogelsoorten voor, maar van veel soorten ook veel individuen. Je ziet er bijvoorbeeld nog hele grote groepen huismussen. Een overzicht van soorten die ik heb gezien en foto’s van mijn digiscoopactiviteiten staan http://janvangastel.nl/la%20brenne.html en http://blog.janvangastel.nl/#post54

  Jan.

 3. Nel was deelnemer aan een van de excursies die ik voor het Parc verzorg. Mochten er mensen zijn die meer over het gebied te weten willen komen of op pad willen met mij kijk dan maar eens op de site van onze B&B en minicampings. Mijn foto’s van de Brenne vindt je op fotosgeertengels.blogspot.com

 4. Door Wijnand van Buuren op 30 augustus 2015 om 10:35

  Een hartstikke leuk en erg informatief reisverslag, Nel. Complimenten hoor. Bovendien is het erg uitnodigend omk dat gebid te gaan bezoeken en zeker voor de mensen die het nog niet kennen.

 5. Nel, mooie informatieve blog met dito foto’s, maar dat laatste is inmiddels wel bekend. gr. peter

  1. Door Truus Kremer op 1 september 2015 om 20:20

   Prachtige foto’s en een mooi verslag Nel. Het nodigt uit om eens die kant op te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *