Voor elk wat wils
De Brenne beslaat 1.672 km² en omvat rond de 2500 meren. Veel meren waren er al in de Middeleeuwen. Om de acht jaar wordt zo’n meer drooggelegd. De vis wordt dan gevangen. Men laat een jaar er dan van alles op groeien. Dat is dan voor de komende jaren weer nuttig voor de vissen. Je zou veel muggen verwachten in zo’n waterrijk gebied, maar dat is niet zo. De larven van de muggen worden door de vissen opgegeten.
Het gebied is beschermd sinds 1989 en het is opgenomen als Natura 2000 gebied. Er is een grote verscheidenheid aan biotopen. Droog/nat, zand/kalk, water, bos enz. Er is hierdoor ook een grote biodiversiteit: 1600 soorten planten, 62 libellen, liefst 27 amfibieën & reptielen, ruim 260 vogelsoorten en vele vlinders.
Overnachten en verplaatsen
In het gebied kun je overnachten in diverse Gîtes. Ook zijn er enkele campings. Zelf zijn we twee weken op de camping Municipal te Rosnay geweest. Op de camping zelf is een meertje waar je (met vergunning) kunt vissen. Vanaf Rosnay hebben we in de eerste week een prachtige vogelexcursie gehad door de Nederlandse vogelaar en natuurgids Geert Engels.
Op die morgen zagen we onder andere kwakken, zwarte wouwen, koereigers, zilverreigers, waterral en bijeneters. Rosnay ligt op een kruispunt van vele wegen. Het is een vlak gebied. Je kunt er alle kanten op. Dus ook zeer geschikt om te fietsen. Er zijn veel fietsroutes uitgezet. In de omgeving zijn ook diverse wandelingen uitgezet. Zowel rondwandelingen als lange afstandswandelingen. We hebben daar zelf zowel gefietst als gewandeld. In de buurt zijn twee informatiecentra waar je ook veel folders en gegevens kunt vinden. Maison de la Nature en La Maison du Parc.
Tijd van het jaar
Twee jaar geleden hebben we dit gebied voor het eerst bezocht. Dat was toen in de maand juni na een erg natte periode, waardoor diverse wandelingen zeer moeilijk waren. Dit jaar waren we er in juli/augustus, was het kurkdroog en kon je ook goed fietsen op de weinig gebruikte wandelpaden.
Ik heb zelf 3 foto-projectjes gedaan: Vogels rond de tent, insecten en nachtvlinders in en rond het washok en ik heb het leven van de beverrat uitvoerig gevolgd. In de omgeving van Rosnay zijn ongeveer 16 vogel/kijkhutten, die ik allemaal minimaal 1 keer bezocht heb. Op weg daarnaartoe heb ik prachtige vlindersoorten kunnen fotograferen. Op een pad naar een vogelhut heb ik de sleedoornpage, de keizersmantel en de boomkikker vlak bij elkaar kunnen fotograferen. Andere soorten vlinders waren onder andere blauwe ijsvogelvlinder, kolibrievlinder, koningspage, grote vuurvlinder, knoopkruidparelmoervlinder en duizenden oranje zandoogjes.
Kortom een fantastisch gebied voor de natuurliefhebber!
8 reacties
Hallo Nel
je spreekt van 16 vogelkijkhutten . zijn deze allemaal vrij toegankelijk en gemakkelijk te vinden . ik ben ook al enkele malen naar de Brennengeweest maar nog nooit in 16 verschillende hutten geweest of gevonden . graag hoor ik wat van U . groeten wim Steelandt .. email ;
Wat een goede vraag. Wij gaan begin Juni naar de Brenne en ik ook zou heel graag willen weten waar de hutten te vinden zijn.
Ik zie nu pas deze 2 reacties. Als je naar het bezoekerscentrum gaat hebben ze daar heel handige kaartjes met de hutten er op. De meeste hutten zijn vrij toegankelijk. Niet alle hutten zijn interessant. Je moet wel informeren welke meren droog staan. Dat wisselt per seizoen. De meren worden drooggelegd vanwege de visvangst.
Ik ben eind april dit jaar ook naar La Brenne geweest. Het is er rustig en er komen niet alleen veel vogelsoorten voor, maar van veel soorten ook veel individuen. Je ziet er bijvoorbeeld nog hele grote groepen huismussen. Een overzicht van soorten die ik heb gezien en foto’s van mijn digiscoopactiviteiten staan http://janvangastel.nl/la%20brenne.html en http://blog.janvangastel.nl/#post54
Jan.