Menu

De bronst is begonnen

Burlend edelhert.
Burlend edelhert tijdens de bronst. Fotograaf: Bob Luijks

Het zal niemand ontgaan zijn, de edelhertenbronst is begonnen. Menig natuurfotografenhart gaat sneller kloppen bij het horen en zien van alle actieve mannetjes. Met hun oergeluiden laten ze hun concurrenten weten dat ze er zijn. De vrouwtjes zijn dan weer te imponeren met een aftershave van urine of een fraaie bos gras in het gewei.

Een paar fotografietips

  • Het is heel logisch je camera op de grootste groep herten te richten, maar let zeker ook eens op de solitaire dieren. Een grote groep ontaardt nogal eens in een chaotisch beeld, terwijl je bij een solitair jong mannetje vrijer bent in je beeldkeuze.
  • Fijn hè, zo’n telekanon. Hoe indrukwekkend een edelhert ook mag zijn, betrek de vaak fraaie omgeving ook eens bij het beeld. Wat minder millimeters levert zo vaak een aantrekkelijker beeld op.
  • Probeer niet alleen oog te hebben voor het moment van het burlen zelf. Daarbuiten gebeurt zoveel meer. Even het gewei schuren aan wat takken, de vrouwtjes bijeen houden, enzovoorts.
  • Het licht blijft uiteindelijk natuurlijk dé sfeermaker. In een bos is een bewolkte dag prima, op een uitgestrekte heide levert dat al snel een grauw beeld op. Tegenlicht bij een nevelige zonsopkomst is prachtig, evenals de warme tinten van het late avondlicht.
  • Bedenk goed wat je wilt met je foto. Wil je een écht bijzondere foto maken, dan heeft het geen zin tijdens de bronst met 250 man op een rij te gaan staan. Je komt immers met hetzelfde beeld thuis als al die anderen.

Wil je meer weten over wildfotografie? Lees dan ook de volgende artikelen:

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u